Et solid flertall mener idrettsledere bør legge frem reiseregningene sine

ÅPENHET? Idrettspresident Tom Tvedt (i midten) sammen med visepresident Kristin Kloster Aasen og fotballpresident Terje Svendsen i Oslo forrige uke. Foto: Frode Hansen

Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

70 prosent mener bilagene må på bordet, mens ti prosent synes det er riktig av idrettstoppene å holde reiseregningene skjult for omverdenen.

 • Sindre Øgar
 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Det er konklusjonen i en undersøkelse InFact har utført for VG.

– Det er ikke feil å tolke det som et signal fra folket. Jeg mener det er god grunn til å synliggjøre pengebruken. Ikke nødvendigvis fordi alle nysgjerrige har krav på å vite hvilke hoteller Kjetil Siem bor på, men fordi mange frivillige i norsk idrett er opptatt av kontrasten mellom grasrota og eliten, sier Arve Hjelseth, førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU.

Han regner med at svarene er «farget» av et nyhetsbilde preget av mye kritikk mot idrettstoppene.

– Tendensen hadde nok vært den samme, men tallene hadde vært annerledes om man hadde spurt for et halvt år siden, sier Hjelseth.

Så du denne? Se, en idrettsleder som viser frem reiseregningene sine

Mener det er lite åpenhet

Her er noen av resultatene fra undersøkelsen:

* Mer enn én av tre mener det er lite eller svært lite åpenhet i norsk idrett. 13 prosent mener det er stor eller svært stor åpenhet.

* Seks av ti mener lønnsnivået til ledelsen i Norges Fotballforbund er for høyt. 33,5 prosent svarer «vet ikke», mens 4,7 prosent mener nivået er passe. 2,8 prosent mener NFF-toppene tjener for lite.

* Det er noen flere som mener idrettslederne gjør en «god/svært god jobb» enn en «dårlig/svært dårlig jobb».

Kjetil Siem kommenterer «folkekravet» om vise reiseregningene slik:

– Styret har startet en prosess hvor de skal definere fotballens åpenhet. Hva enn styret vedtar, vil vi selvsagt følge. Dessverre er det vanskelig å få frem balansen med at det er finnes mange hensyn å ta i åpenhet rundt forhandlinger i inn- og utland til flere milliarder kroner.

Det er snart to måneder siden VG sendte en lang rekke spørsmål til NFF. VG ba blant annet om å få se på Siems reiseregninger. NFF opplyste at Siem reiste for nesten en halv million kroner i 2015, men VG ble nektet innsyn i enkeltreiser.

Siden har Norges Idrettsforbund og flere store særforbund nektet å utlevere reiseregninger, men Norges Skiforbund har nå invitert VG til å se på «detaljert informasjon» fra enkeltreiser for president Erik Røste og generalsekretær Stein Opsal.

PÅ TUR: Kjetil Siem. Foto: Ole Kristian Strøm

VG-sportens nyhetsleder: Nå er tid for eksamen i åpenhet

Legger frem reiseregninger

I går la Rosenborg-sjef Tove Moe Dyrhaug frem sine reiseregninger for Adresseavisen, mens X Games-leder Henning Andersen har vist kvitteringer fra luksushotell og flybilletter på «business class» for VG.

Odds daglige leder Einar Håndlykken sier at han gjerne legger frem sine reiseregninger og representasjonskostnader for VG.

– Jeg må forsvare det til mine sjefer, hvorfor skal jeg ikke da kunne forsvare det for folket via media? Vi er en klubb som er eid av medlemmene våre, sier Håndlykken.

– Ingen ber Siem om å fortelle navnene på alle han har lunsj med. Poenget er ikke hvem man har spist lunsj med, men hva lunsjen kostet, legger han til.

Håndlykken mener verdiene må trumfe det kommersielle når disse kommer i konflikt.

– Hvis vi ikke kan forhandle frem avtaler med en metode som vi ikke kan stå for offentlig, så må vi la være å gjøre det. Da får det heller være snakk om så mange hundre millioner det bare vil. I lengden vil man tjene på det. Verdier er bare verdt noe den dagen de blir satt på prøve, sier Odd-lederen.

Les også: Tid for eksamen i åpenhet

Etterlyser debatt

Professor Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer, som har skrevet bok om idrettens plass og ekspansjon i et moderne samfunn, mener det er som forventet når idrettslederne får litt «juling» av folket i VGs spørreundersøkelse.

VISER ALT: Odd-sjef Einar Håndlykken. Foto: Roger Neumann

– Det er ikke nødvendigvis mistillit eller en dypere refleksjon som ligger bak svarene. Det kan også være en spontanreaksjon på hvordan idretten fremstår i mediene. Men idretten bør ta det til seg, og se på hvordan de har håndtert disse sakene.

Når over 70 prosent vil ha reiseregninger på bordet, så handler det både om «lite tillitsvekkende svar» og at folk faktisk ønsker å vite hvordan idretten, som i stor grad er offentlig finansiert, bruker pengene, mener Lesjø.

– Jeg mener det bør komme en debatt i idretten om åpenhetskulturen og lønningene er i samsvar med idrettens eget verdigrunnlag. Idretten er landets største folkebevegelse, og den baserer seg i stor grad på frivillighet, påpeker han.

Les også: Mener idretten skaper trøbbel for seg selv

Tvedt: – Positivt overrasket

Idrettspresident Tom Tvedt sier han er «positivt overrasket» over svarene i VGs undersøkelse.

– Med tanke på det som har skjedd i internasjonal idrett, og VGs og andre mediers fokus på at «åpenhet=reiseregninger», så er jeg positivt overrasket, sier Tvedt og legger til at kritisk omtale selvsagt påvirker både idrettsbevegelsen og befolkningen for øvrig.

– Jeg har som fylkesordfører vært med i store prosjekter der bare én av ti mente at det ble gjort en god jobb, sier han.

Tvedt «registrerer» VGs undersøkelse, men han er mest opptatt av å få frem hvordan han vil utvikle idrettsorganisasjonen. Han er tydelig på at idretten må jobbe hardt hver eneste dag for å få den tilliten den trenger.

– Vi må kontinuerlig utvikle oss og forbedre oss. Så registrerer jeg at man lager et stort poeng av at idrettsbevegelsen snakker sammen. Vi er én idrettsbevegelse. Vårt mål er å være åpne og transparente. Vi leverer, som næringslivet, rapporter og regnskap til revisor, og dette ligger åpent tilgjengelig for alle i våre årsrapporter. I tillegg rapporterer vi offentlig på bruken av spillemidler fire ganger i året til departementet, sier Tvedt.

– Diskuterer dere om reiseregninger nå skal legges frem?

– Vi jobber som vi alltid gjort, med eller uten medias søkelys. Vi jobber demokratisk, og vi har rapportert på det vi har blir bedt om. Vi har hatt et møte med kulturministeren, og til uken skal vi ha et nytt møte, sier Tvedt.

Les også

 1. Skulle legge frem reiseregninger – snudde etter møte med idrettstoppene

  Ishockeypresidenten ville gjerne legge frem sine reiseregninger for offentligheten.
 2. Se, en idrettsleder som viser frem reiseregningene sine

  OSLO/GARDERMOEN (VG) X Games Oslo ble arrangert med 42 millioner norske skattekroner.
 3. Trukket inn i Panama-skandalen: Avslører FIFA-presidentens kontrakt med korrupsjonstiltalte

  Den nye FIFA-presidenten Gianni Infantino (46) signerte en kontrakt med to forretningsmenn som senere har blitt tiltalt…
 4. Heiberg forlenger IOC-jobben etter Bjørndalens farvel

  Ole Einar Bjørndalen (42) fortsetter skiskytter-karrieren, og har derfor trukket seg fra IOC.
 5. VG-sportens nyhetsleder kommenterer: Tid for eksamen i åpenhet

  Strutsetaktikken feilet stygt. Nå er det trolig opp til norske idrettstopper om krav til reell åpenhet skal innføres…

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Ministeren møtte idrettstoppene: – Min plikt å iverksette tiltak

 2. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

 3. Kulturministeren innkaller idretten til nytt møte: – Ikke godt nok

 4. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

 5. Idrettstoppene kalles inn til statsråden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder