STILLER IKKE I FINALEN: Hesten Camiro ble u dag tatt i doping og Tony André Hansen ble strøket fra dagens individuelle OL-konkurranse. Foto: Scanpix
STILLER IKKE I FINALEN: Hesten Camiro ble u dag tatt i doping og Tony André Hansen ble strøket fra dagens individuelle OL-konkurranse. Foto: Scanpix

Norsk bronsehest tatt i doping

- Stiller seg uforstående til resultatet

SPORT

BEIJING/OSLO (VG Nett) Tony André Hansens hest, Camiro, har testet postivt på et forbudt middel under OL. Norge kan bli fratatt bronsen fra lagkonkurransen.

Publisert: Oppdatert: 21.08.08 14:52

Les også:- Vi er i sjokk

- Han er helt sønderknust og skjønner ingenting av dette, sier Tony André Hansens far, Sigbjørn Hansen, til VG Nett torsdag formiddag.

På en pressekonferanse i Hong Kong klokken 12 bekreftet Det internasjonale rytterforbundet (FEI) at Camiro og tre andre hester har avgitt positiv A-prøve.

- Ekvipasjene er suspendert, og de vil ikke kunne konkurrere i dag. B-prøven vil tidligst være klar i morgen, alt etter kapasiteten på laboratoriet, forteller FEIs kommunikasjonssjef Malina Gueorguiev til VG Nett.

- Sjokkert og lei meg

- Jeg er sjokkert og urolig lei meg for det som har skjedd - både på egen vegne og ikke minst hele teamet rundt meg. Jeg stiller meg helt uforstående til det som har skjedd og målet mitt nå blir å finne ut av hva som er gått galt, sier Tony André Hansen i en pressemelding fra Olympiatoppen.

Norge kan risikere å bli fratatt bronsemedaljen fra lagkonkurransen. Den avgjørelsen er ikke tatt ennå, opplyste FEI i ettermiddag.

- Jeg pratet med Tony for litt siden, og han sier at hesten er tatt for doping. Han trodde at det kunne være noe stoff i et middel som han smører på beina til hesten, men han stiller seg uforstående til dette, sier Sigbjørn Hansen til VG Nett.

Alle de fire ekvipasjene er suspendert som følge av mistanke om bruk av det forbudte stoffet capsaicin. Middelet er klassifisert som doping på grunn av sin smertedempende effekt.

Foreløpig er kun A-prøven analysert. FEI suspenderer alle ekvipasjer som avlegger positiv dopingprøve, selv om kun A-prøven er analysert. B-prøven vil nå bli hastebehandlet, men Hansen vil uansett ikke kunne konkurrere i dag.

Ifølge en pressemelding fra Olympiatoppen er capsaicin påvist i en urinprøvde hos Camiro, hesten til Tony André Hansen. Ingen hester har testet positivt for dette stoffet tidligere.

- Ikke brukt slikt stoff

Tony André Hansen var best av samtlige i de innledende omgangene og bidro i høy grad til at Norge tok en sensasjonell bronse i lagkonkurransen.

- Hva slags middel er dette han er tatt for?

- Det er et middel så hesten ikke skal ha vondt i muskulaturen i beina. Camiro er kjempefin i beina og har aldri hatt noen problemer med dem. Og Tony sier han ikke har brukt noe slikt stoff på hesten, forteller faren til VG Nett.

- Hvis det er stoffer på hesten, er det doping uansett. Det er nulltoleranse for slikt i hestesporten, sier Sigbjørn Hansen.

Les også:Slik virker smøremiddelet

I morgentimene i dag var det mange uklarheter og kaos rundt arenaen i Hong Kong.

- Vi har ingen kommentar på det nåværende tidspunkt. Vi vil forhåpentligvis komme med en pressemelding i løpet av den neste timen, sa Tore Øvrebø i Olympiatoppen til VG Nett i formiddag.

- Jeg har registrert at det en en norsk ekvipasje som er nektet start på grunn av en salve. Foreløpig avventer jeg utfallet av et møte i Hong Kong der Olympiatoppens Tore Øvrebø blir orientert om hva som har skjedd. Jeg har telefonen på hele tiden og venter spent på hva som skjer der nede. Det trekker ut, så det diskuteres tydeligvis flittig, sier idrettspresident Tove Paule til VG Nett.

- Kan det bli aktuelt å legge inn en protest?

- Det er det for tidlig å si noe om, svarer hun.

Det var Aftenposten.no som først meldte om dopingsaken i formiddag, norsk tid.

- Mye brukt blant hesteeiere

Professor Nils Dolvik ved Norges veterinærhøgskole opplyser at det er normalt å bruke smøremiddel på hestens ben, men at ingen helt kan fastslå effekten av det.

- Det er voldsomt mye brukt blant hesteeiere, men her ved Veterinærhøgskolen bruker vi det ikke. Jeg har sett få undersøkelser som viser at det gir noe merkbart resultat, sier Dolvik til VG Nett.

Han forklarer at det finnes minst 50 forskjellige smøremiddel, og at det blir brukt i et forsøk på å dempe betennelser.

- Jeg vil nesten tvile på at det har noen nytte, sier professoren.

Her kan du lese mer om