KLEMMER TIL: Kampsportstjernene Jon Olav Einemo og Joachim Hansen bruker rå kraft når de trener free fighting. Foto: Mads A. Andersen

Slåsskjemper fra Norge er stjerner i Japan: - Dette er ikke vold

YTRE ENEBAKK (VG Nett) Norske verdensstjerner slår, sparker og knekker bein på idrettsarenaen. De nekter for at dette er vold.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Free fighting er en av de raskest voksende kampsportene i hele verden, sier Morten Lilja som driver Enebakk BJJ (brasiliansk jiu jitsu) og MMA (mixed martial arts).

I forbindelse med et kampsportseminar han arrangerer, har han hentet inn en av verdens beste utøvere innen BJJ- og submission, Leozinho Vieira. Han har reist helt fra Brasil til den lille bygda Ytre Enebakk for å lære opp en gruppe østlendinger i ulike kampsportteknikker.

VGTV:Se videoreportasje fra den harde treningen

Leozinho Vieira går for å være en legende innen sporten og regnes blant verdens beste grapplere.

- Lov til å gjøre alt

VGTV:Se VG Netts reporter bli banket opp av proff-fighter

- Jeg er her en uke for å lære dem brasiliansk jiu jitsu, submission wrestling og mixed martial arts. Jeg har møtt noen av disse karene før. Flere av de beste fighterne er her fra Norge, så jeg er her bare for å hjelpe til med det jeg kan. Nivået på det jeg har sett av deltakerne er bra, og vi har fått til mye i løpet av denne uka, sier han til VG Nett.

Teksten fortsetter under bildet!

LÆREMESTER: Leozinho Vieira er en av verdens beste rapplere, og har kommet til Norge for å lære free fightere brasilianske knep. Foto: Mads A. Andersen


VG Nett var med på seminaret på Olas gym og fikk se hvordan utøverne gikk løs på hverandre med stor styrke.

- På norsk kan man vel egentlig kalle det for fri slåssing, for det er jo det det egentlig er. Man har så å si lov til å gjøre alt. Men man kan blant annet ikke stikke fingrene i nesa eller putte fingrene i øynene på motstanderen, eller sparke han i skrittet, sier Morten Lilja.

Stjerner i utlandet

Til stede var også de to norske free fighterne Jon Olav Einemo og Joachim «Hellboy» Hansen. De er stjerner i Japan, men er langt ifra like kjente her i Norge. Joachim Hansen er regjerende mester i en av verdens største MMA-organisasjoner, nemlig den japanske «Dream».

Les også:Vant i verdens tøffeste sport

Se video fra finalen her. (VG Nett er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne sider)

Teksten fortsetter under bildet!

KAMPKLAR: Lederen for Enebakk BJJ og MMA arrangerer free fight-seminar. Foto: David Andresen


Jon Olav Einemo har tidligere vunnet ADCC, som renges for å være en av de tøffeste kampsportturneringene.

På grunn av den røffe måten spillerne behandler hverandre på, er det ikke lov til å arrangere denne typen kamper i Norge. Derfor må de som virkelig ønsker å satse på denne sporten til utlandet for å gjøre karriere. Denne sporten har et rykte på seg for å være voldelig, men Einemo er ikke enig i at denne sporten er med og avler vold utenfor banen.

- Vi får ingen ting

- Dette er ikke vold. Jeg ser ikke helt koblingen her. Det er vel heller de som ikke blir gode her som utøver vold på gata. Vi får kjørt oss her vi, så vi trenger det ikke.

Einemo sier at det er media og det norske regelverket som er skyld i at de to norske superstjernene er mye mer kjent i utlandet enn i Norge.

- Vi får ikke noe presseomtale her hjemme. Vi får jo ikke sponsorer. Vi får ingen ting. Dem sier kampsport er uglesett i Norge. De sier det er kriminelle undergrunnsmiljøer som holder på med dette. Det er grunnen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder