Hammer om Carlsens remistilbud: – Ekstremt feigt

SPORT

LONDON (VG) (Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1/2–1/2, totalt 6-6) Heller ikke det siste partiet i sjakk-VM ga noen seierherre. Ekspertene i VGTV mente at Magnus Carlsen (27) var feig da han tilbød remis til Fabiano Caruana (26) etter 31 trekk i det siste partiet.

Publisert: Oppdatert: 26.11.18 20:18

– Tidenes sjokk, sa Simen Agdestein i VGTV-studio etter at Carlsen overraskende hadde tilbudt remis etter drøyt tre timers spill.

Han var blant de mange som mente at Carlsen hadde mye å spille for. Men etter 31 trekk var det altså slutt.

– Ekstremt feigt, mente sidemannen Jon Ludvig Hammer om Carlsens remistilbud.

– Jeg endte opp med en stilling der jeg sto bedre, men der det ikke var så lett å komme videre. Jeg måtte ha spilt hardt. Jeg var ikke villig til å ta veldig store sjanser, sa Carlsen til VGTV etterpå.

Onsdag er omspill med sjakkens fartsdisipliner hurtig- og lynsjakk, eventuelt såkalt armageddon. Carlsen var tydelig innstilt på å sikre omspill da han spilte mandagens avsluttende langsjakkparti.

– Jeg følte at jeg sto litt bedre, men vet ikke hvor mye bedre det var, sa verdensmesteren etterpå.

– Jeg får kjøre på neste gang, sa han om sluttspillet.

På VGs spørsmål på pressekonferansen om han satset på remis med tanke på at han føler seg sikker på seier i omspillet, svarte Carlsen:

– Jeg tror at jeg har gode sjanser, åpenbart. Men før i dag følte jeg at remis ville være et godt resultat i dette 12. partiet.

– Jeg tror jeg er litt bedre enn ham, men jeg må bevise det, og det blir ikke lett.

– Jeg skjønner at Magnus ikke ville ta noen risiko i dette ene partiet - og i stedet satse på de fire hurtigsjakkpartiene, sier manager Espen Agdestein.

Carlsen har nå spilt 25 partier på rad vanlig sjakk mot Fabiano Caruana - uten å tape et eneste av dem. Amerikaneren vant sist i Norway Chess 2015.

Det tilsvarende 12. partiet mot Sergej Karjakin i 2016 varte bare i 35 minutter. Den gang var begge spillerne fornøyde med at kampen om VM-tittelen gikk videre til omspill.

Den norske verdensmesteren spilte raskt, noe som tydet på at han lenge var i forberedelsene. Hans svyende trekk springer e7 vakte stor oppmerksomhet, både i pressesenteret i London og i VGTV-studio.

– Det er tydelig at Magnus er godt forberedt i dag, fastslo Sergej Karjakin, Carlsens motstander i 2016-VM, da VG møtte ham på VM-arenaen.

– Jeg tror Magnus er helt trygg.

Caruana gjentok stillingen én gang med sin dronning a4 og hadde muligheten til å trekke i nødbremsen og avslutte partiet med trekkgjentakelse og remis. Men amerikaneren visste at dette partiet var hans siste sjanse og spilte videre.

Den nederlandske toppspilleren Anish Giri (nummer fem i verden) hadde sin spesielle tolkning av det som skjedde på chess24-sendingen:

– Caruana ville ha mistet ansikt om han hadde kjørt trekkgjentakelse som hvit. Magnus ville tenkt at han skulle ha omspill mot en kylling!

Det samme mente Garri Kasparov på chess.com-sendingen:

– Det hadde betydd en moralsk kapitulasjon. Med tanke på at Magnus allerede er favoritt i hurtigsjakk, så hadde det vært moralsk ødeleggende, fastslo legenden.

Etter Carlsens dronning c7 måtte VM-utfordreren tenke i 24 minutter, mens nordmannen svarte med å bruke 25 sekunder på sitt neste trekke - og hadde en stor tidsfordel.

På chess.com-sendingen mente Kasparov at «som det ser ut på brettet nå, er det sannsynlig at verdensmesterskapet blir avgjort i dag».

Superdatamaskinen «Sesse» mente lenge at Caruana hadde hatt en liten fordel, men etter amerikanerens trekk 21, tårn h2, snudde «pila» over på Carlsen - mens kommentatorene Peter Svidler og Anish Giri på chess24.com derimot var positive.

– Hvis det er noen som vinner dette partiet, så er det Magnus, mente Sergej Karjakin da vi gikk på ham i gangen i VM-labyrinten i London.

– Fabiano virker mer nervøs i dag, fastslo Judit Polgar, den offisielle kommentatoren i VM.

«Sesse» likte slett ikke Caruanas bonde til f4 og ga Carlsen et stort overtak.

Her kan du lese mer om