STAPPFULLT: Ikke overraskende er det stor interesse for romjulens VM i hurtig- og lynsjakk i St. Petersburg. Her spiller Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura det 15. og siste hurtigsjakkpartiet fredag. Foto: Maria Emelianova

Carlsen til VG foran lørdagens VM: – Jeg er bedre i lynsjakk

ST. PETERSBURG (VG) Magnus Carlsen (28) er klar på at han vil revansjere seg med gull i lynsjakk-VM.

Der er han regjerende verdensmester og favoritt hos de fleste foran de 21 partiene som skal spilles lørdag og søndag.

– Er du bedre i lynsjakk, spør VG.

– Ja, definitivt! Jeg er bedre i lynsjakk!

Carlsen er tydelig på offensiven etter det han kaller en «skuffende» 5. plass i hurtigsjakk, der han hadde en utrolig opphenting som gjorde at han til slutt faktisk var med å kjempe om gullet.

Men det skal bli en annen dans i lynsjakk-VM lørdag og søndag. Før mesterskapet har Carlsen en rating på 2939 (han var oppe i 2986 for ett år siden). I hurtigsjakk hadde han «bare» 2903 før VM (2868 etter mesterskapet).

les også

Magnus Carlsen misset på gullet i hurtigsjakk-VM: – Jeg samler ikke på 5. plasser

– Ja, motivasjonen hans er det i hvert fall ikke noe å si på nå, sier den spanske sjakk-eksperten Leontxo Garcia.

– Magnus er et geni ved sjakkbrettet. Om han skal vinne lynsjakk, er først og fremst opp til ham selv.

– Jeg skal prøve å vinne, sier Carlsen selv, helt uoppfordret.

Lynsjakk er ganske så forskjellig fra hurtigsjakk: Betenkningstiden er bare tre minutter + to sekunder pr. trekk. Til sammenligning er det i hurtigsjakk 15 minutter + 10 sekunder pr. trekk.

Marerittåpningen på hurtigsjakken med to tap mot dårligere motstandere i de to første partiene, ble det dyrekjøpt. Det kostet ham trolig VM-tittelen.

– Men jeg får ta med meg inn i lynsjakken at det har vært en progresjon. Spillet den siste dagen var ikke så verst, sier 28-åringen til VG.

– Det er alltid skuffende å ende uten gullmedalje, men med den åpningen, kunne jeg ikke regne med noe bedre.

Daniil Dubov (22) tok sensasjonelt VM-gullet i hurtigsjakken. Den unge russeren spilte remis mot Carlsen i fredagens første parti og endte til slutt alene på 11 poeng.

les også

Verdensmesteren: Vant for bestefaren som frøs i hjel på gaten sist helg

Carlsen er favoritt hos de fleste foran lynsjakk, men Hikaru Nakamura har også vist progresjon i løpet av hurtigsjakken - og har veldig lyst til å “lure” erkerivalen for gullet.

I tillegg er det flere bataljoner med gode russere. Kanskje blir Sergej Karjakin, som vant lynsjakk-VM i 2016, den verste av dem.

I fjor vant Carlsen foran nettopp Karjakin - og med Viswanathan Anand på bronseplass. Med andre ord var det ingen plass for «underdogs».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder