Carlsen er verdensmester i lynsjakk: – Jeg hadde ikke ventet dette

RIYADH/OSLO (VG) Med strålende lynsjakk lørdag slo Magnus Carlsen (27) tilbake og sikret VM-tittelen.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg hadde ikke ventet dette. Jeg er utrolig glad for at jeg endelig fant formen på den siste dagen, sier Carlsen til VG i Saudi-Arabia.

For da Carlsen slo ukrainske Anton Korobov i nest siste runde, klatret han opp på 15,5 poeng etter å ha tatt 8,5 av 9 mulige poeng på en forrykende sistedag.

Dermed måtte Sergej Karjakin, som ledet før siste dag, innse at VM-gullet glapp én runde før slutt, da han tapte mot Levon Aronian.

– Jeg tror ikke det finnes noen bedre annendag i lynsjakk-VM i historien, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen jubler for det synlige beviset på at han er verdensmester i lynsjakk. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Til tross for en svak førstedag fredag sikret altså Carlsen verdensmestertittelen i lynsjakk, samt to millioner kroner i premiepenger.

– Det betyr enormt mye. Før i dag hadde jeg egentlig ikke tenkt så mye på at jeg skulle vinne. Det har vært veldig krevende, med lang, tøffe dager. Jeg har ikke vært i form i det hele tatt. Jeg er utrolig glad for å ha funnet formen i dag, sier Carlsen til NRK.

– Hva tenker du om at VM skal arrangeres flere år i Saudi-Arabia?

– Jeg håper de løser problemene, at alle land får visum, sier Carlsen.

Viswanathan Anand gratulerer sin norske motstander med gullet.

– Dette var den Magnus jeg tenkte på da jeg sa at han var favoritt, sier han til NRK.

Carlsen slo dermed tilbake etter at han tidligere i romjulen tapte VM-gullet i hurtigsjakk. I det aller siste partiet spilte nordmannen en rask remis mot Aronian.

– Det er en historisk, utrolig prestasjon, sier Bae.

Utsatte gulljubelen

HOLDT PÅ JUBELEN: Magnus Carlsen sparte feiringen. Etter at gullet var sikret gikk han raskt fra bordet for å forberede seg til siste kamp. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Magnus' far, Henrik, er strålende fornøyd med seieren.

– Etter den, til Magnus å være, svake dagen i går, er det veldig sterkt at han slår tilbake nå, sier han til NRK.

Etter første dag av mesterskapet lå Carlsen to poeng bak teten.

Mens far Carlsen smiler bredt etter gullet, var det lite jubel å spore hos sønnen. For da Korobov var slått, plukket Carlsen opp jakken sin og gikk målrettet ut for å forberede seg til siste kamp uten å gi intervjuer – selv om gullet var sikret.

Fikk du med deg? Drama for Carlsen fredag

Lørdag begynte på best mulig måte med seirer over lynsjakk-eksperten Aleksander Grisjtsjuk, deretter Pentala Harikrishna, så Shakriyar Mamedyarov.

Den tredje partiet var på vei mot remis da aserbajdsjaneren brått gjorde en tabbe og måtte gi seg.

Deretter ble Sergej Karjakin nedkjempet.

– Det flyter bra. Nå håper jeg at jeg kan holde på denne formen, sa nordmannen etter triumfen mot Karjakin, som ledet etter første dag.

Fjernet skjegget

Magnus Carlsen fulgte opp med en grei remis mot sin gode venn Maxime Vachier-Lagrave (27) og vant deretter over armenske Tigran Petrosian (33). Så fulgte et ekstremt dramatisk parti mot Ding Liren (32), som Carlsen vant etter 55 trekk.

Nordmannen hadde tatt skjegget før den siste spilledagen i Riyadh, og det ga utslag i en kanonåpning på siste dag av lynsjakk-VM.

– Magnus er virkelig på hugget nå, fastslo Torstein Bae på NRK-sendingen.

Vladislav Artemiev var motstander i lørdagens åttende parti. Han ble også nedkjempet. Og deretter ble det også seier i det avgjørende niendepartiet mot Korobov.

DELTE: Kompisene Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave spilte remis. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Christiansen falt nedover listen

Den andre nordmannen, Johan-Sebastian Christiansen (18), hadde like mange poeng som Carlsen etter første dag. Lynsjakk-eksperten måtte imidlertid se seg slått i lørdagens første parti mot Rauf Mamedov og har etter hvert falt nedover på resultatlistene. Etter ni runder sto han med fattige 1,5 poeng lørdag.

Han erkjenner at Carlsens gull er en liten trøst etter eget spill lørdag.

– Det hjelper så klart litt, men det er litt vanskelig å være skikkelig bra, for i dag var det en krisedag for meg. Jeg kollapset helt, sier han til NRK.

PS: Carlsen har tatt VM-tittelen i lynsjakk to ganger tidligere: i 2009 og 2014 (da han hadde alle tre VM-titlene samtidig: klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder