SUSPENSJONEN OPPHEVES: Vektløfteren Ruth Kasirye (33), som var norsk flaggbærer under OL i Beijing i 2008, har testet positivt på det forbudte stoffet meldonium. Foto: Frode Hansen VG

Kasirye-suspensjonen opphevet - men Antidoping Norge anker

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund har opphevet Antidoping Norges suspensjon av vektløfteren Ruth Kasirye (34).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«ADNs påtalenemnd unnlot å legge saken fram for ADNs Medisinske fagkomité før de vedtok suspensjon. Det er i strid med ADNs og WADAs regelverk, og suspensjonen var derfor ugyldig», heter det i en melding fra advokatkontoret Bull & Co.

Les også: Dopingsaken: Vil ikke legge frem Kasirye-dokumentasjon

Påtalenemnden har på sin side besluttet å anke avgjørelsen, heter det i en pressemelding fra Antidoping Norge.

– Grunnlaget for anken er at utøveren er en toppidrettsutøver og har et særlig ansvar for å ikke få i seg forbudte stoffer, sier Anstein Gjengedal, leder i påtalenemnden.

«Feil i saksbehandling»

Kasirye fikk meldonium som ledd i medisinsk behandling. Hun har hele tiden hevdet at hun skal ha medisinsk fritak og derfor frifinnes. Det er den medisinske fagkomiteen i ADN som avgjør slike søknader.

Advokat Morten Justad Johnsen i Bull & Co Advokatfirma er fornøyd med at domsutvalget har gitt Kasirye medhold i at suspensjonen er ugyldig, men mener det er synd at det har gått så lang tid.

– Vi har påpekt denne åpenbare feilen i saksbehandlingen helt siden saken oppsto, men ADN valgte allikevel å suspendere Kasirye. Kasirye har derfor ikke fått behandlet sin fritakssøknad slik hun har krav på, uttaler Justad Johnsen.

Grimseth ble dopingtatt i Sydney-OL: – Føltes som fullstendig kollaps

– Viktigst å bli frikjent

Utestengelsen gjorde at Kasirye ikke fikk deltatt i EM i Førde i april. Der håpet hun å kvalifisere seg for sommer-OL i Rio de Janeiro.

– Jeg har dokumentert at medikamentet ble gitt meg som ledd i medisinsk behandling til og med 1. januar i år. Jeg er selvsagt glad for at suspensjonsvedtaket er opphevet, men så lenge saken ikke er endelig avgjort, er det uaktuelt å delta i konkurranser. Det viktigste for meg er å bli frikjent slik at jeg kan fortsette å være en del av det flotte vektløftermiljøet i Tønsberg, sier Kasirye.

«Ikke sett grunnlag»

Men saken fortsetter altså etter påtalenemnden nå har besluttet å anke.

– Grunnlaget for anken er at utøveren er en toppidrettsutøver og har et særlig ansvar for å ikke få i seg forbudte stoffer. I dette tilfellet har hun brukt et forbudt stoff i januar 2016, og avla positiv dopingprøve utenfor konkurranse 25. januar 2016. Først etter at utøveren ble kjent med den positive prøven, søkte hun Antidoping Norge om medisinsk fritak, sier Anstein Gjengedal i en pressemelding.

– Påtalenemnden har vurdert både de medisinske og juridiske forholdene i saken og ikke sett grunnlag for å sende saken til medisinsk fagkomité for vurdering. Påtalenemnden er av den oppfatning at en slik søknad skulle vært sendt umiddelbart da hun ble kjent med at hun hadde blitt behandlet med det forbudte stoffet meldonium, sier leder i Antidoping Norges påtalenemnd.

Domsutvalget skal i løpet av høsten ta stilling til ADNs påtalebegjæring mot Kasirye. Meldonium kom på dopinglisten 1. januar 2016.

Kasirye deltok under OL i Beijing for åtte år siden. Da var hun også norsk flaggbærer.

Les også: Idrettsforbundet betaler for Kasiryes dopingssak

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder