NYTT LAG:  Jarl Magnus Riiber (i midten) i nye omgivelser med landslagssjef Kristian Hammer (til høyre) og sportssjef Ivar Stuan. Hammer er tilbake etter to års pause, mens Stuan sist jobbet med kombinert som landslagssjef frem til og med OL-suksessen i 1998.
NYTT LAG: Jarl Magnus Riiber (i midten) i nye omgivelser med landslagssjef Kristian Hammer (til høyre) og sportssjef Ivar Stuan. Hammer er tilbake etter to års pause, mens Stuan sist jobbet med kombinert som landslagssjef frem til og med OL-suksessen i 1998. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Jarl Magnus Riiber kalles kombinertsportens Martin Ødegaard

SPORT

Norsk kombinert har manglet den store profilen. Nå bygger de alt rundt kometen Jarl Magnus Riiber. Landslagssjef Kristian Hammer mener 18-åringen er kombinertsportens Martin Ødegaard.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 27.04.16 10:39

18-åringen slo gjennom for fullt sist vinter med seier i Holmenkollen i februar, men han har også fått overskrifter for å ha glemt startbrikken og gått feil og mistet seieren på oppløpet i Lahti.

Lest denne?: Her er Riibers vanvittige ulykkesliste

Det skjer alltid noe rundt Heming-løperen.

– Vil du si at Riiber er kombinertsportens svar på Martin Ødegaard?

– Det er det ingen tvil om at han er. Det er en sammenligning du trygt kan bruke, sier nytilsatt landslagssjef Kristian Hammer til NTB.

VG Sportens podcast: Oslo-folk «slaktes»

Riiber er 14 måneder eldre enn Real Madrid-spilleren.

– Jarl er et vanvittig talent i norsk idrett. Det er få som har fysiske og mentale ferdigheter som han i så ung alder, fortsetter gulltreneren fra Sotsji-OL.

Tabbe-stopp

Han gleder seg stort over at Norge igjen har en utøver som gjør at kombinertsporten når ut til massene.

– Vi har alltid hatt et sterkt lag, men kanskje manglet den store profilen. Jarl vil bygge på dette selv også han. Vi er takknemlige for at han er norsk, sier landslagssjefen.

Gikk feil i Lahti: Riiber tok en «Heidi Weng»

Så stor er interessen rundt Riiber at kombinertledelsen vurderer å skjerme supertalentet.

– Mange vil ha en bit av Jarl. Han er ung og må pleies med omhu. Vi har et sterkt trenerteam som vil være rundt ham. Om vi ikke skal holde ham igjen, skal vi passe på at det ikke går for fort framover. Han vil, om han oppnår flere toppresultater, være en stor profil i m ange år. Vi gleder oss til å se ham i VM og OL framover, sier sportssjef Ivar Stuan.

Riiber lover at tabbene, eller det han selv omtaler som «blemmer», skal bli færre i den kommende VM-sesongen.

– Det har vært mye trykk rundt meg. De andre har vært med i dette gamet i 15 år, mens jeg ble kastet inn i det. Mye var nytt, og da kan det skje noen blemmer. Men dere får se en mer rutinert utøver framover, sier Heming-talentet til NTB.

Ekstra gnist

Han har fått orden på skulderen som plaget ham mot slutten av sesongen.

Pappa Riiber: – Han må få mer avlastning

– Jeg skal ikke gå i noen fallgruver og trene for mye. Jeg kjente det litt på kroppen mot slutten av forrige sesong. Unngår jeg downperioder, blir jeg bli sterk i de tre årene som kommer. Alle de tre mesterskapene (VM i Lahti, OL i Sør-Korea og VM i Seefeld) kan bli morsomme, sier Riiber.

– Medaljeambisjoner?

– Jeg vet ikke om jeg tør å si medaljeambisjoner, men topp ti er målet i Lahti, sier Oslo-løperen.

– Hva tenker du om all rosen du får og forventningene om at du er den store stjernen som skal løfte kombinertinteressen?

– Det gir en ekstra gnist å høre det. Det er deilig å ha tatt den første internasjonale seieren. På nesten hver trening går jeg rundt og ser for meg pallplass i hvert eneste verdenscuprenn jeg skal gå. Forventningene er kanskje høyere enn man sier. Det er utrolig godt å vite at man kan være best. Det er en følelse jeg skal ta med meg lenge, sier Riiber.

Han gleder seg stort over at Peter Sandell får en plass i landslagets trenerteam. Sandell har fulgt Heming-utøveren siden talentet var 12-13 år. (©NTB)

Her kan du lese mer om