KUNST: Anne Line Gjersem i aksjon i OL-debuten i går. Det ga 24. plass og finaleplass i dag. Foto: NTB Scanpix

Kunstløpyndlingen fikk OL-støtte av Zlatan-hjelper

Treneren: - Trist at det måtte gå så mange år uten at hun fikk den hjelpen hun trengte

MALMÖ/SOTSJI (VG) Anne Line Gjersem (20) stråler på OL-isen, men veien til ettermiddagens finale har ikke vært uten feilskjær.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- I 2009 vred jeg foten i en trippel, fortalte Asker-jenta da VG besøkte henne i Malmö i oktober.

Fortsettelsen - for jenta som i går sjarmerte hele Norge med 24. plass og sikret finaleplass i kunstløp i OL - skulle bli langt verre.

VG DIREKTE 16.00: Vi følger friløpet direkte

- Jeg deltok i alle konkurranser etterpå, selv om det var vondt. Jeg ville ikke ta den pausen jeg skulle tatt. Da jeg kom hit i 2011 hadde jeg nettopp blitt operert i foten og gått på krykker i to måneder, forklarer Anne Lise Gjersem.

Løse bruskbiter viste seg å være årsaken til at det gikk galt så lenge. Først to år etter at skaden var skjedd, fant legene den etter en MR-undersøkelse.

Hun måtte begynne med grunntrening da alle de andre gikk på isen i august. I november det første året under trenerne, polskfødte Ela Magnusson og slovakisk fødte Ladislav Vince, kunne hun trene «som normalt».

Hun hadde imidlertid smerter i høyre fot - den hun lander på - helt til for ett år siden.

- Det er trist at det måtte gå så mange år uten at hun fikk den hjelpen hun trengte, sier Ela Magnusson.

STJERNE: Zlatan Ibramimovic, her i kampen mot Portugal i fjor høst, som Sverige tapte. Foto: Bjørn S. Delebekk

Med et anstrøk stolthet røper hun at Zlatan Ibrahimovic - indirekte - har å gjøre med Anne Line Gjersems vellykte OL-kvalifisering i Oberstdorf før jul.

Hun har gått til behandling hos den svenske fotballheltens fysioterapeut, «sjukgymnast» Rickard Dahan, som har praksis vegg i vegg med ishallen.

Dahan omtales som mannen hvis jobb for det svenske landslaget er å holde PSG-stjernen i form. Hvilket han stort sett er: Tirsdag var Zlatan igjen svært sentral da det franske laget slo Bayern Leverkusen 4-0 i Champions Leagues åttendedelsfinale.

Gjersems harde treningshverdag

Vanligvis trener Anne Line Gjersem to ganger hver dag. Fra august til 20. mai.

Klokken 08.00 før hun går til skolen, som ligger to skjær unna i nye Swedbank Arena. Deretter ved 14.30-tiden. I tillegg kommer ballett-trening, innlæring av konkurranseprogrammet med koreograf Hanna Gradevik, styrke og rehabiliteringstrening.

Totalt 20 til 25 timer i uken, når hun ikke er på reise til konkurranser - eller på sommerens tradisjonelle treningsleir i Oberstdorf.

- Da blir det flere timer på is. I sommer var det syv timer, tre dager på rad. Da var man ganske ferdig, forteller Anne Line Gjersem.

Bildeserie: Gjersems OL-debut i bilder

Slik ser hverdagen ut: Hun sykler til og fra sin lille leilighet, «en etta på Söderkullan», og har vel strengt tatt ikke tid til særlig annet en trening og lekselesing på idrettsgymnaset.

Lørdag er fri fra trening. Da sover hun litt lenger enn vanlig, vasker klær og leser lekser. Noen ganger er hun med venner.

Ela Magnusson hevder hun aldri har sett en kunstløper like mentalt robust som Anne Line Gjersem.

- Dette er litt som religion. Du er inne, eller ute. Alt må være tilpasset idretten. Hun lever med den. Men det skjer kontrollert, understreker hun.

På spørsmål om hun aldri kjenner seg mett, svarer Anne Line Gjersem at hun elsker følelsen av å være på isen. Å trene. Det er dager hun føler seg utrolig sliten. Men fortsatt er drivkraften «jeg vil bli bedre» der - og igjen snakker hun om «følelsen».

Denne gangen «åh, nå flyter det bare på»-følelsen.

Satsingen koster

- Hvem betaler?

- Det er jo foreldrene mine, Petter og Perlina, som er sponsorer. Det er en kostbar idrett med leirer og kjoler og alt dette. Jeg er utrolig takknemlig overfor dem. Ikke bare når det gjelder det økonomiske. De har alltid støttet oss, svarer hun.

Hjemme i Norge trener tvillingsøster Camilla. Hennes ambisjoner står ikke tilbake for Anne Lines, og hun er neste like god - og dyr i drift.

- Det er et følsomt spørsmål, sier Ela Magnusson om prisen man må betale for kunsten å bli god i idretten som regnes for å være den største i OL.

Hun gjør likevel et raskt overslag for åtte uker sommertrening. Leie ishall: 700 euro per uke (5 600 kr), koreografi, bopel, reise. 70 000 kroner. Ganger to, summerer treneren - med tanke på tvillingsøstrene Gjersem.

VAKKERT: Anne Line Gjersem imponerte i OL-debuten i går. Foto: NTB Scanpix

Hun inkluderer ikke privattimer med treneren til Italias 2012-verdensmester Carolina Kostner (26), tyske Michael Huth (44).

Hun røper at Huth, som eier den internasjonale sommertreningsleiren IceDome hun alltid deltar på i Oberstdorf, i august anbefalte henne å bytte musikk til hennes lange program.

Fra «Dance macabre» til «West side story» - som runget i Sotsji da finaleplassen ble sikret i går.

- Jeg er helt overlykkelig. Da jeg så at jeg hadde klart å komme til friløpet, ble jeg helt overveldet og nærmest målløs, sa Gjersem til VG etter løpet.

Da VG besøkte henne i oktober fortalte 20-åringen at hun blir veldig inspirert av å se på Carolina Kostner. Det er mye dynamikk; det grasiøse vekslet med det kraftfulle. Store bevegelser og raske sprang.

- Da jeg var mindre snek jeg meg bort til henne og sa «åh, kan jeg få ta et bilde sammen med deg». De siste årene er vi blitt bedre kjent. Hun er forbildet mitt, og jeg vil si vi er blitt venninner. Hun er ydmyk og morsom, og har god treningsmoral, sier Anne Line Gjersem.

PS! Anne Line Gjersem mener Sonja Henie-prosjektet startet av Olympiatoppen i 2006 har hatt mye å si for at hun i Sotsji var første kunstløper fra Norge som deltar i OL siden Berit Unn Johansen og Anne Karin Dehle i Innsbruck 1964.

PS! Deler av denne teksten ble først publisert i VG Sporten 4. oktober i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder