OL-MODELL: Leticia Bufoni fra Brasil var den kanskje største stjernen under X Games i Oslo i februar. Her i aksjon i finalen «street» i Skur 13 på Filipstad. Bufoni kom på 5. plass.

OL-MODELL: Leticia Bufoni fra Brasil var den kanskje største stjernen under X Games i Oslo i februar. Her i aksjon i finalen «street» i Skur 13 på Filipstad. Bufoni kom på 5. plass. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

OL-Skateboarding: – Norge vil ha medaljekandidater

Norske ledere i skateboarding jobber hektisk med å få ikke-idretten til å bli anerkjent som idrett før IOC om to måneder vedtar å sette den nye brettsporten på OL-programmet i Tokyo 2020.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FINALEKLAR I TEXAS FREDAG: Hermann Stene (22) er som første nordmann kvalifisert for street pro am i X Games i Austin i kveld. Bildet er fra X Games i Oslo i februar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Det er overhodet ikke utenkelig at et par norske skateboardere kan være medaljekandidater i 2020. Vi har et bredt spekter utøvere som gjør det godt internasjonalt hver uke og blir «tatt inn» hos de store utstyrsprodusentene. De jobber veldig seriøst, sier Kjetil Ostling i Norsk organisasjon for rullebrett (NORB).

Hermann Stene (22) er en av dem. Han kom til første finalerunde i X Games Oslo. Fredag i forrige uke ble Stene - som første nordmann - en av 10 finalister i skateboard AM street i X Games i Austin i Texas.

Ekstraordinært styremøte

Leste du saken? Skateboard-dronningen: Rettferdig å sammenlikne jentene med guttene

Kjetil Ostling er styremedlem i NORB, med ansvar for myndighet og samfunnskontakt.

For en uke siden ble det kjent at styret i den internasjonale olympiske komite (IOC) «anbefaler» å ta inn skateboarding, sportsklatring, surfing baseball/softball og karate i OL-programmet til sommerlekene i Japan om fire år.

Anbefalingen kommer etter alt å dømme til å bli fulgt og vedtatt av IOC-kongressen i forbindelse med Rio-OL om to måneder.

– Vi skal ha et ekstraordinært styremøte denne uken for å oppsummere de siste dagers begivenheter, sier Kjetil Ostling.

Han forteller også at NORB allerede har vært i møte med generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund og leder Anders Solheim i Antidoping Norge. I utgangspunktet har samtalene dreid seg om «en idrett som ikke er idrett, og som skal bli det».

– Må først bli en idrett

– Det er viktig å komme i dialog og være i forkant av avgjørelsen i august. Vi skal gå skrittene fra en ungdomskultur som ikke har vært definert som toppidrett, til å bli det. Det skal vi gjøre så fort vi kan. Vi har bestemt oss for at det ønsker vi, sier Kjetil Ostling.

Jentene inn i ringen i London-OL: – Det var jammen på tide

På spørsmål om det er slik at skateboarding til nå ikke har vært underlagt de internasjonale antidopingreglene, svarer han at det er «på samme måte som Oslofilharmonien»: Skateboarding må først bli en idrett, det vil si medlem av Norges idrettsforbund, for å bli dopingtestet som idrett.

Han understreker imidlertid at «ikke alle» skateboarderne nå plutselig skal opp på Olympiatoppens toppidrettssenter og «trene med vekter om vinteren». De som henger på Rådhusplassen og eller ved rampen, skal få lov til å fortsette med det.

– Dette blir et supplement, sier Ostling om skateboarding som OL-idrett – vel vitende om alle kontroversene knyttet til snowboardings «OL-opptak» for 18 år siden.

Han sammenlikner skateboarding i OL-format med skateboarding slik det ble organisert og arrangert under X Games i Oslo sist vinter. Kjetil Ostling karakteriserer det som et «veldig timet og tilrettelagt show»; PANG! 20 minutter med konkurranse.

Bakgrunn: Rasende på antidopingsjefen etter X Games-krangel

– Mange syntes det var gøy. Når vi arrangerer NM (siden 1989) er vi ikke helt der, sier Kjetil Ostling.

Henning Braaten (36) var i mange år Norges beste og mest kjente skateboarder. Nå er han generalsekretær i NORB. Det har han vært i bare tre uker. Til VG sier han at «dette» handler om fremtiden til sporten og at NORB gjerne vil være «de som tar vare på skaterne videre».

GENERALSEKRETÆR: Tidligere brettproff Henning Braaten (på brettet) er fersk generalsekretær i NORB. Her i forbindelse med en tidligere reportasje om unge eldre. Foto: Tore Kristiansen VG

Krisemøte i Lausanne

Bakgrunn: – Det feteste ville vært om jeg kunne leve av det

Men fremtiden er fortsatt så usikker at han vil være forsiktig med å uttale seg om den.

Den er uklart hvilken organisasjon som internasjonalt skal være ansvarlig for skateboarding i OL. Da snowboarding ble tatt inn i OL-programmet, var den organisert under det internasjonale skiforbundet (FIS). Det er den fortsatt. Sportens egen organisasjon gikk med i dragsuget at IOCs omfavnelse.

Skateboarding ble opprinnelig tatt opp av IOC som en del av det internasjonale rulleskøyteforbundet (inline) FIRS. Deretter er skateboardingforbundene ISF og WSF kommet på banen. Ifølge insidethegames ble det så sent som 30. mai innkalt til et krisemøte mellom partene i IOC-hovedstaden Lausanne for å roe gemyttene.

Nå er ISF-president Gary Ream engasjert til å holde orden på de tre og lede det som omtales som «en spesialoppnevnt FIRS-komité».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder