VIL HA ÅPENHET: Sveriges idrettspresident Björn Eriksson mener det er viktig med åpenhet rundt pengebruk i idrettsorganisasjoner for å unngå at man blir del av en "usunn kultur". KRITISK: Foto: TT

Vil ha mer åpenhet: Sveriges øverste idrettstopp: – Jeg skjemmes som svensk

Sveriges idrettspresident Björn Eriksson (70) er skamfull
over å være en del av den usunne kulturen i idretten.

Artikkelen er over fire år gammel

Han mener nordiske idrettsledere må innse at de er en del av den råtne kulturen som preger internasjonal idrett – og at det er deres plikt å reagere på den.

Selv skjelte han ut toppene i det internasjonale friidrettsforbundet da Eugene i USA for ett år siden plutselig ble tildeltfriidretts-VM i 2021, uten at Göteborg hadde fått presentert sitt kandidatur. Det skal vi komme tilbake til.

I dag klokken 09.30 må idretsspresident Tom Tvedt møte på kulturministerens kontor for å forklare seg om åpenhet.

Les også: Mener idretten skaper trøbbel for seg selv

I dette intervjuet sier den tidligere Interpol-presidenten at han gjerne legger frem sine reiseregninger for VG – noe Norges idrettsforbund og flere store særforbund så langt har nektet å utlevere.

Erikssons budskap er mer åpenhet og mer demokrati. Etter hans syn hviler det et ekstra ansvar på ledere fra land som Norge og Sverige.

– Jeg skjemmes som svensk og som representant for idretten for å være en del av denne usunne kulturen, uttrykte Eriksson i et innlegg i Svenska Dagbladet nylig.

Kommentar: Åpenhetsdebatten: Nå må pisken frem

Bred erfaring

70-åringen er ordförande i Riksidrottsförbundet, det svenske idrettsforbundet. Han har altså den rollen Tom Tvedt har som president i Norges idrettsforbund.

Erikssons bakgrunn er bred, både som embetsmann og idrettsleder. Han har blant annet vært rikspolischef, landshövding i Östergötlands län, president i Interpol (senere hederspresident), skiskytterpresident og president for det svenske friidrettsforbundet.

Idrettstoppene kalles inn til statsråden

MØTER KULTURMINISTEREN I DAG: Idrettspresident Tom Tvedt. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Han er én av fire som nå er nominert til å bli president i Sveriges olympiske komité.

«Vi må innse at vi faktisk er en del av det», skriver Eriksson og konkluderer med at nordiske ledere ikke kan distansere seg fra skandalene i FIFA, det internasjonale friidrettsforbundet og det russiske dopingregimet. Han etterlyser flere rake rygger i internasjonale styrerom – og han mener arbeidet må starte på hjemmebane.

– Vi som kommer fra Norden har et spesielt ansvar for å etterlyse åpenhet og stille tøffe spørsmål. Ellers blir man en del av det, sier Eriksson til VG.

– Jeg tenker på den internasjonale overdådigheten, korrupsjon i ulike former og penger under bordet. Derfor er det så viktig med åpenhet, legger han til.

– Føler du at du er en del av dette selv om det er avdekket utenfor Sverige?

– Ja, jeg føler det. Jeg er utenlands i den type miljøer, og da vil jeg ikke forveksles med de som har brukt uredelige metoder. Skandinaviske land har en helt annen moral når det kommer til disse tingene.

Skille mellom ansatt og tillitsvalgt

– I Norge har det vært en stor debatt om åpenheten rundt idrettens pengebruk. Synes du det bør være åpenhet rundt lønn og reiseregninger?

– Så langt som mulig, og i hvert fall så lenge man er valgt. Jeg mener det går et skille mellom ansatte og tillitsvalgte. Jeg må tåle mer enn en som sitter på et kontor og er dataspesialist.

– Kan VG få se på dine reiseregninger hvis vi ønsker det?

– Ja, det kan du gjøre. Jeg kan jeg ikke se at er noe problem, sier han.

Når det gjelder hotellstandard, er det ikke særlig luksuriøst ifølge Eriksson:

– Vi har en avtale med Scandic, og jeg har ikke mulighet til å ta inn på noe annet hvis jeg skal ha æren i behold.

Grasrota ber NIF-toppene legge regningene på bordet

Raste mot IAAF

Han har tidligere tatt et knallhardt oppgjør med det han oppfattet som «juks» og «urent spill» i det internasjonale friidrettsforbundet IAAF.

Da friidretts-VM gikk til Eugene i USA etter et styremøte i IAAF i april i fjor, noe som innebar at Göteborgs planer om å arrangere mesterskapet ble skrinlagt, reagerte Eriksson, som da var president i Svensk Friidrott, med harme.

– Vi er dypt skuffet og forbannet over måten dette har skjedd på, og jeg kan konstatere at det ikke lukter rent spill. Det lukter bortforklaringer og juks lang vei, «tordnet» han i en pressemelding.

Les også: Forbannet på Coe

Senere gjentok han kritikken på en IAAF-kongress.

– Etter at Göteborgs søknad om VM ble trikset bort av IAAF, så kunne jeg ha valgt å se sjenert ned i papirene mine, men man må forsøke å belyse det med spørsmål og svar, sier han.

MÅTTE TÅLE KRAFTIG KRITIKK: Sebastian Coe på en pressekonferanse i november i fjor. Björn Eriksson var blant dem som gikk voldsomt ut mot Coe. Foto: Lionel Cironneau Ap

Daværende IAAF-president Lamine Diack, som senere ble siktet for å ha mottatt penger fra Russlands friidrettsforbund for å skjule dopingbruk blant russiske utøvere, kalte Eugene-tildelingen en strategisk beslutning og en unik mulighet som man kanskje aldri får igjen.

IAAF-president Sebastian Coe, som da var visepresident, avviste korrupsjon, men vedgikk at prosessen var uvanlig.

– En klar majoritet av styremedlemmene, fra ulike deler av verden, bestemte seg for å ta denne muligheten. En mulighet til å ta VM til et marked hvor vi ikke har vært før. En mulighet til å ta VM til USA, sa Coe ifølge Expressen.

Vil ikke gi ut konkrete reiseregninger

– Skummelt med mye penger

Eriksson mener det er to faktorer som gir grobunn for korrupsjon i idretten: Demokratiet er ikke like sterkt forankret i alle land, og det er snakk om enorme pengesummer.

Økt åpenhet, kortere valgperiode (og begrensning på gjenvalg), støtte til varslere og politiet ved mistanke om urett og mindre vekt på å bygge egen kapital er hans fire punkter for å bekjempe korrupsjon.

– Det er en tendens til at FIFA og andre bygger seg opp mye penger, og det kan være skummelt. Får man for mye penger, så kommer kriminaliteten lett inn i bildet. Vi er ikke her for å drive bank, men for å drive idrett. Det er klart vi trenger en buffer, men summene kan bli groteske.

Les også

 1. Mener idretten skaper trøbbel for seg selv

  Norges presseforbund reagerer på at ikke idretten viser mer åpenhet.
 2. Sjekket ikke detaljer i Siems reiseregninger

  Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem la frem reiseregningene sine for det nye forbundsstyret i går, men…
 3. Åpenhetsdebatten: Nå må pisken frem

  Enten skjønner ikke idrettstoppene hva åpenhet er. Eller…
 4. NFF-presidenten: – Vi ser behovet for større åpenhet

  Fotballpresident Terje Svendsen konkluderer med at det trengs en større åpenhet i Norges Fotballforbund, men foreløpig…
 5. Taus Svendsen etter møte om åpenhet i NFF

  ULLEVAAL (VG) Etter å ha samlet det nye forbundsstyret ville ikke fotballpresident Terje Svendsen røpe hva som ble…
 6. Kommentar: Hvor tøff er du, Terje?

  Ærede fotballpresident. Eller «kjære Terje», får jeg vel…
 7. Idrettstoppene kalles inn til statsråden

  Lederne i Norges idrettsforbund må forklare kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) hvorfor de mener det er feil…
 8. Uenigheten er noe du ønsker å skape, herr president!

  Advokat John Christian Elden svarer idrettspresident Tom Tvedt i boksedebatten.
 9. Grasrota ber NIF-toppene legge regningene på bordet

  Idrettstoppene vil ikke avsløre sine egne reiseregninger. Men et klart flertall av landets idrettskretser er uenige med…
 10. Idrettstoppene har svart: Vil ikke gi ut konkrete reiseregninger

  Idrettspresident Tom Tvedt (48) og toppene i de største særidrettsforbundene ønsker ikke å dele sine reiseregninger med…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder