BASKETFEBER: Harstad Vikings møtte Asker Aliens i 2003 foran fulle tribuner i Harstad. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, VG
BASKETFEBER: Harstad Vikings møtte Asker Aliens i 2003 foran fulle tribuner i Harstad. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, VG

Slik gikk norsk basketball fra TV til glemmeboka

Forbundet: - Vi er blitt en bakgårdsidrett

SPORT

Norsk toppspiller: - Mye vår egen feil

(VG Nett) Norsk basketball var på vei til å etablere seg som en av landets største idretter ved årtusenskiftet. 12 år senere blir den knapt lagt merke til.

  • Øyvind Knoph Askeland
Publisert:

Husker du da norsk basketball ble sendt på TV flere ganger i uka? Da høydepunkter ble vist på sporten og basket hadde et eget magasin på TV 2?

Basketball Ligaen Norge (BLNO) het konseptet som ble lansert i år 2000 og som skulle fornye norsk basketball. Det fungerte umiddelbart. Interessen rundt sporten eksploderte, kamper ble sendt direkte på TV og i hallene var det 2500 tilskuere i snitt.

12 år senere har antallet falt til rundt 350 - og de fleste klubbene som var med på BLNO-satsingens begynnelse er konkurs.

- Hva skjedde?

- Skeptikerne hevdet at basketball i Norge var en boble. Det vi kan si med sikkerhet var at organisasjonene i klubbene var for tynne. Belastningen ble for stor på få mennesker, klubbene klarte ikke å fornye seg og tok ikke jobben med å få inn nye folk seriøst nok. Det var mye av problemet og dermed forsvant det produktet vi hadde fort, sier BLNO-koordinator i Norges Basketballforbund, Eivind Jensen, til VG Nett.

- Den store suksessen vi opplevde rundt 2000-tallet kom fordi spillerne selv var ute på skolebesøk og i miljøet rundt hallene for å få inn tilskuere. Nå har vi en generasjon med spillere som ikke er like dedikerte, fortsetter Jensen.

- En bakgårdsidrett

Natt til onsdag startet NBA-sesongen i USA. Stjerner som tjener ufattelig mange millioner, smekkfulle tribuner og gedigen medieoppmerksomhet er bare noen av stikkordene.

I Norge er BLNO-sesongen allerede godt i gang - garantert til stor overraskelse for mange.

- Hvis vi ser på oppmerksomheten rundt basketball og antallet publikummere er vi en bakgårdsidrett. Jeg følger med og ser at de fleste idrettene mister tilskuere. Det er mange som sliter og vi er ikke noe unntak, sier Jensen.

Skylder på organiseringen av klubbene

Marco Elsafadi går inn i sin 18. sesong i toppserien i Norge. 35-åringen har spilt basketball på det høyeste nivået i landet halve livet og har fått kjenne på sportens opp- og nedturer.

- Da BLNO startet begynte plutselig noen av klubbene å kjøpe seg til suksess. Mange tenkte at siden basket nå ble vist hyppig på TV ville pengene renne inn og brukte over evne. Klubbene gikk konkurs og da seertallene begynte å synke trakk TV 2 seg ut. Nå er basketball blitt en bakgårdsidrett i Norge igjen, sier Elsafadi til VG Nett.

Han mener spillerne og organisasjonene rundt må ta sin del av skylden for at basketball, som på et tidspunkt var Norges største innendørsidrett målt i tilskuertall, nå nærmest har gått i glemmeboka.

- På mange måter var nedturen vår egen feil. Skulle vi drive basket på det nivået vi ønsket måtte spillerne og ansatte i klubbene være villige til å jobbe en del dugnad. I tillegg måtte det være profesjonelle folk som styrte serien da pengene begynte å komme. Problemet var at få tenkte langsiktig og at klubbene drev usunt, sier Elsafadi.

- Trenger et skippertak

Både spilleren og Jensen i forbundet er altså enige om at basketball i Norge er blitt en miniidrett. De mener også det er mye som må til før sporten kommer tilbake der den en gang var.

- Skal norsk basketball komme opp på det nivået vi var trenger vi et nytt, kollektivt skippertak. Vi trenger ledelse på nasjonalt nivå som kan inspirere og pålegge klubbene å jobbe på en god måte. Men før sporten blir profesjonalisert vil ligaen ikke være bedre enn den er i dag, sier Elsafadi.

- Jeg tror vi kommer til å være presset økonomisk også de neste årene, men vi har et godt landslagsprogram for ungdom på gang. Vi har også over 30 spillere i utlandet, kommer noen av dem tilbake har vi plutselig et produkt igjen, sier Jensen.

Her kan du lese mer om