BETENT: Dette mobilbildet fra Hampden Park viser Nord-Koreas spiller under presentasjonen - med Sør-Koreas flagg ved siden av. Foto: James Crossan, Ap

Denne OL-tabben gjorde at Nord-Korea ikke ville spille

Korea-ekspert til VG Nett: - En svært alvorlig tabbe

(VG Nett) Nord-Koreas spillere marsjerte av banen etter at OL-arrangørene viste frem erkefienden Sør-Koreas flagg under presentasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kvinnefotballkampen mellom Nord-Korea og Colombia skulle etter planen sparkes i gang klokka 20.45. På det tidspunktet viste TV-overføringen bare et tomt Hampden Park, med en beskjed om at oppgjøret var utsatt. Kampen ble sparket i gang én time senere.

Det hele startet da et bilde av en nordkoreansk spiller ved siden av et stort sørkoreansk flagg ble vist frem på storskjermen på arenaen i Glasgow.

De columbianske spillerne skal ha tatt oppstilling i spillertunnelen på vei inn mot gressmatten da kampen nærmet seg avspark.

SINT: Den offisielle nordkoreanske representanten Son Kwang-ho gestikulerer da kampen mot Colombia blir utsatt. Foto: Afp

Men de nord-koreanske spillerne kom aldri ut av garderoben til kampstart.

Arrangørene beklager

London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games var raskt ute og beklaget flaggtabben.

- I dag ble Sør-Koreas flagg vist på storskjermen før Nord-Koreas kamp. Det er opplagt en feil. Vi ønsker å beklage til laget og Den nasjonale olympiske komité. Grep vil bli gjort for å hindre at dette skal skje igjen, heter det i meldingen ifølge BBC.

Geir Helgesen, seniorforsker og direktør for avdeling for asiastudier ved Københavns universitet, betegner tabben som svært alvorlig.

- Det er som man skulle forveksle nasjonale symboler for USA og Sovjetunionen under den kalde krigen. Forholdet mellom de to landene er så kjølig som det kan få blitt, sier Helgesen til VG Nett.

- Fargeblinde eller beruset

Helgesen understreker at de to flaggene er vidt forskjellige. Han forstår derfor ikke hvordan en slik tabbe er mulig.

- De ansvarlige må jo ha vært alvorlig fargeblinde eller beruset. Eller så kan det være en provokasjon fra Sør-Korea sin side - at noen kan ha fått de ansvarlige til å gjøre tabben med vilje, sier Helgesen.

Onsdag er første dag med konkurranser, men det er ennå to dager til lekene i London offisielt starter.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VENTER: Deler av det nordkoreanske fotballaget venter på at kampen mot Colombia skal starte. Kampen ble forsinket med én time. Foto: Afp

Forholdet mellom de to erkefiendene har vært anstrengt i mange tiår. Landene ble formelt etablert som separate land i 1948. Koreakrigen brøt ut i 1950.

Slitt medinteressen

Helgesen forteller at de to landene overhodet ikke anerkjenner hverandre som stat, og at de derfor ser på sitt eget land som den eneste representanten for det koreanske folk. Han uttrykker forståelse for at spillerne marsjerte av banen.

- Det er et tegn på at de følte det som en ydmykelse. Det kan nok også tenkes at det ble sjekket med noen overordnede folk i hjemlandet om de skulle svelge kamelen, og gå på banen igjen, sier Helgesen til VG Nett.

Han tror ikke flaggtabben vil få noen videre konsekvenser for Nord-Koreas deltakelse i OL. Helgesen forteller at landet i likhet med alle andre deltakernasjoner er opptatt av å gjøre det bra i lekene, for å få god pr.

Tabben kan muligens skape problemer for arrangørene, som har slitt for å få opp interessen rundt fotballkampene som spilles i Glasgow.

Da USA slo Frankrike møtte snaue 15.000 opp, mens det var delt ut over dobbelt så mange gratisbilletter i forkant.

PS! Nord-Korea vant 2-0 da kampen endelig ble spilt.

PS2! Også den britiske olympiske komité gikk på en blemme onsdag. En pressemelding etter Storbritannias seier i går mot New Zealand hadde tittelen «England women on their way». En melding som neppe tas godt imot i Skottland, Wales og Nord-Irland.

FØR KAMPEN: Det nordkoreanske fotballaget synger nasjonalsangen før kampen mot Colombia. Foto: Afp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder