NIF: – Vi er godt kjent med hva disse selskapene har å tilby norsk idrett

Idrettsforbundet uenige i Unibets tall

Se debatten om spillmonopolet på VGTV

Norges Idrettsforbund mener det vil være «særdeles uheldig» å åpne for full lisensiering – som tallene Unibet fremlegger bygger på.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Som Rambøll-rapporten viser, vil idretten og samfunnet tape penger på å åpne for utenlandske spillselskaper. Vi tror ikke de utenlandske selskapene ønsker seg inn i Norge for å bidra med midler til idretten og samfunnet, men for å tjene penger til eierne, skriver kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund i en E-post til VG.

– Hva sier NIF til Unibets anslag om at idretten kunne tjent 500 millioner mer i året ved å tillate full lisensiering?

– Vi er uenige i dette anslaget. Hvis de med «full lisensiering» mener også lotterimarkedet, viser Rambølls rapport at dette vil være en katastrofe. Det er en konklusjon vi er enige i, sier Tøien.

LES OGSÅ:Unibet vil ha ny kamp om betting-lisens

LES OGSÅ:Kommentar: Rir idretten en døende hest?

– Store inntektsreduksjoner

– Dersom tallet kun gjelder for sports- og casinospill, er vi fremdeles uenige. Disse selskapene vil bringe noen inntekter til staten, men erfaringene fra Danmark viser at totalen vil bli negativ. Det store reklametrykket som vil komme, vil føre til en ytterligere økning i netto omsetning til disse spillene på bekostning av lotterimarkedet, fortsetter han.

– Dette betyr store inntektsreduksjoner. I tillegg vil Norsk Tipping måtte øke sine reklamebudsjetter. En krone i økte reklamekostnader hos Norsk Tipping, som kun bidrar til å beholde samme omsetning, betyr en krone mindre til gode formål, påpeker Per Tøien og sier at dette mer enn oppveier inntektene fra spillselskapene.

– Har norsk idrett vært åpne for å høre på spillselskapene og mulighetene de kan tilby?

– Vi mener vi er godt kjent med hva de disse selskapene har å tilby norsk idrett – og hva de ikke bidrar til. I tillegg tror vi det er ganske klart ut fra danske erfaringer, at spillproblemer i samfunnet vil øke, svarer han.

– Hva sier dere til at de mener Rambøll-rapporten undervurderte markedet med to milliarder kroner?

SVARER: Per Tøien fra Norges Idrettsforbund, her fra debatten på VGTV om spillmonopolet. Foto:Robert Eik,VG

– Vi har ikke gjort egne undersøkelser på dette området. Derfor velger vi å forholde oss til Lotteri- og stiftelsestilsynets tall. De har ingen egeninteresse i denne saken.

Per Tøien forsvarer monopolet og sier at bare 15 prosent av omsetningen til spillselskapene vil gå tilbake til gode formål.

– Mens Norsk Tipping leverer over 60 prosent, fire ganger så mye. Vi ser ingen grunn til at penger som kunne gått til støtte til bygging av idrettsanlegg rundt om i landet heller skal gå til eiere av spillselskaper i Sverige, Storbritannia og på Malta, sier kommunikasjonssjefen i Norges Idrettsforbund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder