Magnus Carlsen før landskampen mot Bosnia-Hercegovina i sjakk-OL i Mackhallen, tidligere i august.
Magnus Carlsen før landskampen mot Bosnia-Hercegovina i sjakk-OL i Mackhallen, tidligere i august. Foto:Øystein Hernes,VG

TV 2: Carlsens VM-frist utsettes

Den regjerende verdensmesteren har tre-fire dager på å skrive under VM-kontrakten

SPORT

Skriver ikke Magnus Carlsen (23) under på VM-kontrakten han er forelagt av Det internasjonale sjakkforbundet, kan han miste tittelen. Nå har nordmannen fått ny frist og et lite pusterom.

Publisert: Oppdatert: 29.08.14 04:46

Den opprinnelige fristen satt av Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) går egentlig ut i dag (fredag), mens Carlsen spiller den prestisjetunge turneringen Sinquefield Cup i St. Louis.

Sakens kjerne er nemlig følgende: Teamet rundt Carlsen har forsøkt å få VM-kampen mot Viswanathan Anand – fjorårets finalerival – utsatt, og har ytret ønske om å flytte den fra russiske Sotsji. Og som en konsekvens av at FIDE har vist seg svært lite villige til å gå i dialog, har nordmannen forsøkt å få signeringen av kontrakten utsatt. Dette kravet har inntil i natt ikke vært mulig å fire på.

Men nå har FIDE gjort helomvending, skriver TV 2. Visepresident Israel Gelfer sier ifølge kanalen til chess.com at fristen har blitt utsatt.

– En signatur 1. eller 2. september kan vi tolerere, men vi kan ikke vente noe lengre enn det, sier han.

VG var i natt i kontakt med Henrik Carlsen, Magnus Carlsens far. Han var da opptatt og henviste til manager Espen Agdestein, som ikke var tilgjengelig. Agdestein beskrev presset på sjakkeneren som «ubehagelig» overfor VG for et par dager siden.

Likevel går det rent sportslig bra med Carlsen i USA. Han har spilt to partier der han har sikret remis - begge med sorte brikker.

«Spillet om Carlsen»

Det er drøyt to måneder igjen til VM-kampen mot Anand, en kamp som krever store forberedelser og har et budsjett på rundt 15 millioner kroner.

Mens den regjerende verdensmesteren har forberedt seg til og startet turneringen Sinquefield Cup, har det altså pågått et drama i kulissene. Spillet rundt 23-åringen fra Lommedalen er nøye beskrevet i en kommentar fra VG-journalist Ole Kristian Strøm torsdag. Han skriver at Carlsen er villig til å gi slipp på en eventuell VM-kamp mot Viswanathan Anand hvis det skulle gå på hans egen integritet løs.

Anand har allerede skrevet under på avtalen. Kampene mellom de to går av stabelen 7. - 28. november.

Her kan du lese mer om