Cecilia Brækhus har deltatt

Mange elever legger stort press på seg selv

LANG TID: Professor Jorunn Sundgot Borgen (53) tok en doktorgrad på spiseforstyrrelser for 20 år siden. Nå kan endelig forskerstipendiat Marianne Martinsen, med Sundgot Borgen som veileder, legge frem et prosjekt viser at problemet blant unge eliteutøvere kan forebygges. Foto:Frode Hansen,VG

Forskningsprosjekt med elever fra 16 toppidretts og skigymnas: - Spiseforstyrrelser kan forebygges

Professor Jorunn Sundgot Borgen (53) mener at det ved hjelp av blant andre Cecilia Brækhus endelig er funnet en metode som kan forebygge spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere.

Artikkelen er over fem år gammel

Jorunn Sundgot Borgen avla sin doktorgradsavhandling om spiseforstyrrelser for 20 år siden. Nå har hun sammen med Anne Marte Pensgaard (50), som har doktorgrad i stresshåndtering, vært veileder for stipendiat Marianne Martinsens doktorgradsavhandling som har hatt til hensikt å påvise at spiseforstyrrelser kan forebygges.

FORSKER: Marianne Martinsen har laget et program som viser seg å være effektivt for å forebygge spiseforstyrrelser blant unge eliteidrettsutøvere. Foto:Andreas B. Johansen,

Marianne Martinsen skal disputere fredag 13. februar med «Idrett, helse, kropp og prestasjon «Er det mulig å forebygge spiseforstyrrelser i idretten?»

«Pølsa» er med

Studien, som er verdens første av sitt slag, viser at forekomsten av spiseforstyrrelser er høy blant unge eliteidrettsutøvere, sammenlignet med annen ungdom, men at disse kan forebygges, heter det i en pressemelding fra Norges idrettshøgskole.

Ifølge Jorunn Sundgot Borgen har norske toppidrettsutøvere som Øystein «Pølsa» Pettersen (langrenn), Cecilia Brækhus (proffbokser) og Mette Solli (tidligere kickbokser) «vært så villig til å bidra» i prosjektet.

- Det kan ha vært slik at en elev har fortalt at hun er så nervøs foran konkurranser at hun kaster opp, og så har hun spurt «Pølsa» Pettersen om hans erfaring med det, forklarer hun.

– Vårt forebyggingsprogram har vist seg ekstremt effektivt. På de skolene hvor vi gjennomførte forebyggingsprogrammet fant vi ingen nye tilfeller av spiseforstyrrelser ett år etter avsluttet intervensjon. På kontrollskolene, der vi ikke gjorde noen tiltak, fant vi nye tilfeller av spiseforstyrrelser hos hele 13 prosent av jentene i samme periode, sier Marianne Martinsen.

Over 700 elever

- Jeg mener selvfølgelig det må implementeres ved alle toppidretts og skigymnas, med noen justeringer. Totalinntrykket mitt er at elevene, lærerne og trenerne har vært veldig samarbeidsvillige i forbindelse med dette prosjektet, sier professor Jorunn Sundgot Borgen til VG.

Marianne Martinsen har over tre år har fulgt og fulgt opp elever ved alle 16 toppidretts og skigymnnas i Norge. Totalt over 700 elever, hvor av 350 i kontrollgrupper.

Programmet for å forebygge spiseforstyrrelser har bestått av praktiske og teoretiske oppgaver, som dreier seg om selvfølelse, mental trening, vekst og utvikling og ernæring knyttet til helse og prestasjon.

- Mange både opplever og legger et stort press på seg selv for å prestere i idretten. Vi jobbet mye med den indre dialogen, hvordan de jobber med seg selv og sin egen motivasjon, uttaler hun i pressemeldingen.

Snakkes ikke om

VEILEDER: Professor Jorunn Sundgot Borgen og doktorgradsstipendiat Marianne Martinsen. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Jorunn Sundgot Borgen ble for et drøyt år siden tildelt en formidlingspris av Forskningsrådet, mens Martinsen er blitt honorert med priser nasjonalt og internasjonalt for forskningen tilknyttet sitt doktorgradsprosjekt.

Borgen mener resultatene i doktorgradsavhandlingen er oppsiktsvekkende.

På spørsmål om hvorfor det har tatt så lang tid, svarer hun spiseforstyrrelser - i motsetning til «vanlige» skader - er noe «man ikke engang har kunnet snakke om».

Fordel i idretten

- Det er i alle fall ikke lavere forekomster av spiseforstyrrelser nå enn for 20 år siden. Jeg tror det imidlertid en fordel for idretten, sammenliknet med utenfor idretten, at årsakene ikke så mye dreier seg om psykologiske traumer, men mer en higen etter å prestere, sier Jorunn Sundgot Borgen.

Hun mener et eget opplegg for trenerne har vært «helt vesentlig» og at de i stor grad har ønsket informasjon for å være med å forebygge problemet.

- Hva sier treneren når en skijente sier at hun må slanke seg fordi hun er «for tjukk», illustrerer Jorunn Sundgot Borgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder