KONKURRENTENE: Magnus Carlsen møtte VG på Bristol Hotel i Oslo et par uker før avreise til VM i Berlin. Der skal han kjempe om å beholde verdensmestertittelen. Blant de sterkeste utfordrerne (fra venstre øverste rad): Levon Aronian, Viswanathan Anand, Shakhriyar Mamedyarov (fra venstre miderste rad), Sergej Karjakin og Alexander Grisjtsjuk. Foto: Terje Bringedal , VG/NTB SCANPIX

Eksperter: Dette er Carlsens tøffeste utfordrere i VM

Lahlum: – Veldig åpent og høyt nivå i begge klasser

Sjekk hvem Carlsen selv anser som de farligste

Ekspertene VG har snakket med er enige om én ting: Det er lite sannsynlig at Magnus Carlsen (24) klarer å gjenta bragden fra i fjor. Så hvem er best skikket til å hindre ham?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I 2014 tok Carlsen en sensasjonell dobbeltseier i hurtig- og lynsjakk-VM i Dubai. I år er det Berlin som arrangørby og Carlsen som er regjerende mester. De første partiene starter lørdag.

– Sjansen for at han klarer å gjenta det bør være under 20 prosent med så store felt og så mange sterke spillere, sier sjakkommentator Hans Olav Lahlum.

Les også: Slik følger du sjakk-VM på VG

Fra lørdag til onsdag skal han kommentere verdensmesterskapet for VG sammen med Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer. Han er bitte litt mer optimistisk:

– I fjor sa jeg: Hvis han klarer topp 3 i både hurtig- og lynsjakk, vil det være en stor prestasjon. Så vant han begge. En fantastisk prestasjon! Han beviste at han er kapabel til det, men jeg tror ikke sjansen er større en 30 prosent i år, sier 25-åringen, som for øyeblikket er rangert som verdens 60. beste spiller.

VG+: Internasjonal sjakkekspert om Carlsens 10 tøffeste utfordrere i VM (krever innlogging)

Topp 3-listene

Det er mange i verdenseliten som er gode nok til å tukte Carlsen i begge disipliner. Carlsen slipper å kjempe mot sterke spillere som Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Anish Giri, Wesley So, Ding Liren, Wei Yi, Le Quang Liem og Veselin Topalov.

Les også: Her er deltagerlisten som inkluderer over 150 stormestere (ekstern lenke)

SJAKKEKSPERT: Hans Olav Lahlum skal kommentere sjakk-VM for VG. Foto: Mattis Sandblad , VG

VGs kommentatorduo har laget en topp 3-liste hver, i både hurtig- og lynsjakk, med hvem de mener er Carlsens største utfordrere til VM-tittelen.

• Hans Olav Lahlums topp 3 i hurtigsjakk:
1. Sergej Karjakin (Vant World Cup i Baku nylig.)
2. Viswanathan Anand (Mangeårig verdensmester i klassisk sjakk.)
3. Levon Aronian (Vinner av superturneringen Sinquefield Cup i sommer.)

• Jon Ludvig Hammers topp 3 i hurtigsjakk:
1. Levon Aronian
2. Viswanathan Anand
3. Jan Nepomnjasjtsji (Carlsen-kompis og tidligere sekundant. Hurtig- og lynsjakkspesialist)

VM i hurtigsjakken spilles fra lørdag 10. oktober til 12. oktober.

SJAKKSPILLER: Norges nummer to, Jon Ludvig Hammer, skal også kommentere VM for VG. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

• Hans Olav Lahlums topp 3 i lynsjakk:
1. Sergej Karjakin
2. Alexander Grisjtsjuk
3. Jan Nepomnjasjtsji

• Jon Ludvig Hammers topp 3 i lynsjakk:
1. Maxime Lachier-Lagrave (Født samme år som Carlsen. Spilt godt i sommer.)
2. Jan Nepomnjasjtsji
3. Alexander Grisjtsjuk (I verdenstoppen i en årrekke. Spesielt sterk i tidsnød.)

Etter hurtigsjakken er det VM i lynsjakk, 13. og 14. oktober.

Flaks-aspektet

INTERNASJONAL EKSPERT: Peter Doggers i chess.com. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Jeg blir ekstremt imponert hvis han klarer å forsvare titlene. Han imponerte stort i fjor, så jeg har ham 50 prosent sjanse for å vinne en av dem, sier Lahlum, mens Hammer høyner med 60 prosent.

Noe som helt klart øker Carlsens vinnersjanser er fraværet av Hikaru Nakamura, mannen Carlsen har hatt en ordkrig med i en årrekke.

– Det er klart det styrker vinnersjansene hans. Spesielt at Nakamura er borte, men også Le Quang Liem som ble lynsjakkverdensmester for to år siden, sier Petter Doggers til VG, innholdsdirektør for det populære sjakknettstedet chess.com.

Les også: Slik ladet Carlsen opp før avreise til Berlin

Forutsetningene for seier er helt annerledes enn det er i verdensmesterskapene i langsjakk, der to spillere duellerer mot hverandre over flere partier.

– Flaks kommer mer inn i bildet i et verdensmesterskap i hurtig- og lyn- enn i langsjakk. Forskjellen på spillerne er mindre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EVENTYRLIG: Magnus Carlsen innrømmer at han ikke tok VM i hurtig- og lynsjakk så alvorlig før han i fjor plutselig sto som dobbeltvinner i Dubai. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Må ikke glemme Aronian

– Hvor stor er sannsynligheten for at Carlsen igjen blir verdensmester i begge disiplinene?

Lang tenkepause.

– Mindre enn 50 prosent. 30 prosent, kanskje? Men jeg tror det er stor sjanse for at han vinner en av dem. 60-65 prosent, er dommen fra Doggers.

Så hva tror Magnus Carlsen selv?

– Det er ikke veldig sannsynlig å ta begge titlene igjen. Men det gir meg troen at jeg klarte det i fjor, og jeg tror at jeg er enda bedre forberedt i år, sier Carlsen til VG.

Og hvem ser ham på de sterkeste konkurrentene?

– Hikaru Nakamura er jo ikke med, men Aleksandr Grisjtsjuk er god i begge. Det samme er Viswanathan Anand. I fjor var Jan Nepomnjasjtsjij veldig god i lynsjakken og ledet før jeg tok ham på slutten. Maxime Vachier-Lagrave er også sterk, og så må vi ikke glemme Levon Aronian.

VG sender mesterskapet direkte på TV i samarbeid med NRK.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder