- Jeg kan ikke legge slike avstemninger til grunn for regjeringens avstemning

SKAL VURDERE STATSGARANTI: Thorild Widvey under spørretimen i Stortinget onsdag 8. januar. Foto: NTB Scanpix

Kulturministeren tar ikke hensyn til negative OL-målinger

Kulturminister Thorhild Widvey vil ikke overdrive betydningen av meningsmålinger som viser markant motstand mot en norsk OL-søknad.

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag publiserte Klassekampen er ny spørreundersøkelse som viser at seks av ti nordmenn sier «nei» til en søknad om å arrangere OL i Oslo om åtte år.

Det er flertall mot OL i samtlige partier og i samtlige landsdeler, ifølge undersøkelsen. Til og med i Oslo er motstanden nå markant. Bare 34,7 prosent sier ja til at Norge skal arrangere OL.

For to måneder siden gjennomførte VG og Nordlys tilsvarende målinger. Da fikk nei-siden en oppslutning på rundt 55 prosent i begge målingene.

- Jeg kan ikke legge slike avstemninger til grunn for regjeringens avstemning i disse spørsmålene. Jeg skal legge frem denne saken, og se om dette er noe vi mener er godt utredet, og om vi ønsker å gi en statsgaranti, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til VG.

Widvey tror nordmenns skepsis har utspring i flere årsaker. Økonomi er én av dem. En statsgaranti, som avgjøres av Stortinget til høsten, vil være på rundt 35 milliarder kroner. En kvalitetssikringsrapport fra desember anslo prislappen til det offentlige på et OL i Oslo til 21,7 milliarder kroner.

- Hva betyr det for regjeringen at 6 av 10 nordmenn er imot en OL-søknad?

- Jeg tror ikke man skal overdrive det. Det er mange prosjekter rundt omkring i landet som settes i gang uten at majoriteten står bak, sier Widvey til VG.

- Men er slike meningsmålinger kompliserende for dere?

- Jeg tror iallfall ikke de er avgjørende. Men vi er mennesker av kjøtt og blod, og det er selvfølgelig mye kjekkere å legge inn litt ekstra glød og godvilje i dette prosjektet når støtten er større. Men det er ikke min oppgave å drive denne valgkampen. Det får de som har søkt gjøre, sier kulturministeren.

I Oslo kommune og Norges idrettsforbund jobbes det intenst for å få et OL til Oslo og Lillehammer-regionen om åtte år.

Direktør for Oslo2022, Eli Grimsby, snakket om den ferske meningsmålingen i studioet til TV 2 Nyhetskanalen mandag formiddag:

- Vi vet at nordmenn ofte er skeptiske når store prosjekter skal igangsettes. Det har vi sett flere ganger. Men vi skal ikke undervurdere at folk er kritiske. Og vi er opptatt av å finne ut av hvorfor folk er skeptiske til et OL i Oslo, sa hun.

På spørsmål om hva det betyr at motstanden nå er stor i samtlige landsdeler, samt i søkerbyen Oslo, sier OL-sjefen:

- Vi skulle selvfølgelig ønske at tallene var høyere. Samtidig kommer det ikke som en stor overraskelse på oss. Vi synes det har vært mye negativ omtale, både før OL i Sotsji, under lekene og etter OL i Sotsji. Og vi er et folk som liker å drøfte og diskutere. Jeg synes vi må ønske en sunn skepsis velkommen. Vi skulle gjerne sett at flere var for, men la oss ta de debattene kommer.

PS! Fem byer søker om å få arrangere OL i 2022: Oslo, Krakow, Beijing, Lviv og Almaty. I juli skal IOC kutte søkerlisten ned til tre-fire byer. Vinneren avgjøres sommeren 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder