I HARDT VÆR - IGJEN: Bjarne Riis, her avbildet under fjorårets Tour de France, viste seg for første gang på ni måneder på den 3.etappen i Tour de France fra Ajaccio til Calvi. Her sammen med Oleg Tinkov. FOTO: DANIEL SANNUM LAUTEN / VG
I HARDT VÆR - IGJEN: Bjarne Riis, her avbildet under fjorårets Tour de France, viste seg for første gang på ni måneder på den 3.etappen i Tour de France fra Ajaccio til Calvi. Her sammen med Oleg Tinkov. FOTO: DANIEL SANNUM LAUTEN / VG Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

Dansk dopingrapport: Bjarne Riis avslørt med ny løgn

SPORT

En rapport fra Anti Doping Danmark og det danske
idrettsforbundet konkluderer med at Bjarne Riis (51) visste om at ryttere på laget hans, Team CSC, dopet seg. Det har han tidligere benektet.

Publisert: Oppdatert: 23.06.15 12:27

Da Riis i 2007 innrømmet å ha brukt EPO i perioden 1993-1998 da han var aktiv syklist i verdenstoppen, så benektet han at det foregikk doping på Team CSC der han på det tidspunktet var sportsdirektør.

Les også: Arvesen: – Lei av disse samtalene

– I dag er jeg privatpersonen Bjarne Riis for å legge fortiden bak meg. Og for å sikre at jobben med laget mitt ikke blir hindret. Det var umulig å kontrollere den gangen. Det er det heldigvis i dag, og det gjør at vi kan sove godt om natten, sa Riis på en pressekonferanse i 2007.

VGTV: Riis: – Jeg har tatt doping. Jeg har tatt EPO

Dopingrapporten som legges frem i dag slår fast at Riis ikke fortalte sannheten den gangen.

– Dessverre har undersøkelsen avdekket at dopingmisbruket på Team CSC ikke kun kan lastes enkelte av rytterne. Ledelsen med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige har som minimum hatt kjennskap til doping på laget uten å gripe inn, sier Michael Ask, direktør i Antidoping Danmark, i en pressemelding.

– Det er uakseptabelt. Som leder har man et særlig ansvar og handleplikt, noe de etter vår oppfatning ikke har levd opp til, legger han til.

Les også: Dansk eks-syklist innrømmer doping

Johnny Weltz og Alex Pedersen, som også jobbet på ledersiden i sykkellaget, har innrømmet overfor Antidoping Danmark at de hadde kjennskap til at flere av rytterne dopet seg. Weltz har også innrømmet at han leverte doping til rytterne.

Ifølge rapporten er Riis og de øvrige ledernes manglende inngripen straffbar, men de slipper likevel ytterligere runder i rettssalen.

– Da forholdene ligger utenfor foreldelsesfristene kan vi ikke reise sak, sier Ask.

De konstaterer også at flere ryttere har brutt antidopingreglene, men at disse sakene også er foreldet.

Mange CSC-ryttere i dopingsaker

Tidligere lagkaptein på Team CSC, Tyler Hamilton, har iflere år rettet sterke anklager mot Riis og påståtte involveringer i doping i boken «The secret race» som han ga ut i 2012.

Les også: Hamilton hevder Riis introduserte ham for doplege

Ryttere fra laget som er dopingtatt eller koblet til doping er Christian Vandevelde, David Zabriskie, Ivan Basso, Michael Rasmussen, Jörg Jaksche, Fränk Schleck og nevnte Hamilton.

Les også: Riis brøt sammen etter dopingpåstander

Kurt Asle Arvesen syklet for Team CSC i perioden 2004-2009 under ledelse av Riis, men nordmannen har tidligere sagt at han ikke skjønte det var mulig å få doping i laget. Det reagerte tidligere lagkamerat Jörg Jaksche reagerte kraftig på overfor VG i 2013:

– Det kan godt hende at Kurt ikke dopet seg, eller så noe ulovlig i laget. For det skjedde til en viss grad privat. Men at han ikke hørte noe, eller visste at folk fikk kortison - og at det var mulig å få stoff - er ikke troverdig, sa tyskeren til VG.

– Jeg har ikke lest rapporten fra Danmark, men det har vært mange journalister som har spurt meg om Riis og doping. Det jeg kan si er at jeg og han, eller noen andre i ledelsen, aldri har hatt en samtale om doping. De kjente godt til hvilket standpunkt jeg hadde. Det er nok mye mer som foregikk bak min rygg, som også har kommet frem i ettertid, enn hva jeg var klar over, sier Arvesen til VG i dag.

Les også: Arvesen: – Lei av disse anklagene

PS! Granskingsgruppen som har levert rapporten på 100 sider, har jobbet med den siden januar 2013. De har snakket med 11 aktive ryttere, 15 tidligere ryttere og 24 personer i ledelse og støtteapparat - totalt 50 personer.

Her kan du lese mer om