VANT NY TURERNING: Magnus Carlsen slet tidligere i Vugar Gasjimovs minneturnering, men avgjorde da det dro seg til. Her spiller Magnus Carlsen,mot Boris Gelfand fra Israel under Zurich Chess Challenge tidligere i år. Foto: Walter Bieri / Keystone / EPA / NTB scanpix

Carlsen vant turnering etter tidsnødsdrama

Carlsen seiret i Vugar Gasjimovs minneturnering

Slo tilbake i turneringen etter første dobbelttap siden 2010

Magnus Carlsen gikk på sitt første dobbelttap siden oktober 2010 tidligere i turneringen. Men i ren finale mot Fabiano Caruana avgjorde Carlsen Vugar Gasjimovs minneturnering.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VGs sjakkekspert kalte det tidsnødsdrama i den avgjørende fasen i partiet.

-Da røyken har lagt seg etter et kraftig tidsnødsdrama, er det helt klart at Carlsen kommer til å vinne partiet og dermed også turneringen. Caruana forsøkte å få motsjanser mot hvits konge, men Carlsen forsvarte stillingen bra, og svarts angrep ble aldri virkelig farlig, selv om det så litt småskummelt ut på et tidspunkt, skrev Runde i direkte-studioet.

Etter neste fem timers spill ga Carlsens italienske motstander opp. Carlsen vant partiet og turneringen.

- Jeg spilte bedre den siste tiden inn mot tidskontrollen og det ble avgjørende. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til i dag, for jeg var litt usikker på hva jeg skulle spille i åpningen, sier Carlsen til TV2.

Store søvnproblemer

Den norske sjakkongen smilte etter onsdagens parti.

- Jeg hadde store problemer med å få sove. Jeg hadde altfor mye energi av en eller annen grunn. Det viste seg at han var aggressivt innstilt og ofret en bonde. Vi overvurderte nok begge stillingene våre litt, sa Carlsen til TV 2.

Les fyldig referat i VGs sjakkstudio.

Kunne vunnet med remis

Caruana var regnet som en skummel motstander for Carlsen i finalepartiet.

Før det som ble et rent finaleparti i turneringen var det klart etter gårsdagens remis mot Radjabov at Carlsen og Caruana begge hadde 5,5 poeng. Men Carlsen hadde flere seirer (fire mot tre) og hadde greid seg med remis mot italieneren.

- Det var et veldig spennende parti. Magnus overrrasket allerede i trekk fem. Caruana spilte for seier ved å unngå en symmetrisk stilling. Han brukte veldig mye tid i starten. Etter feil av Caruana i trekk 20 så det ut som Magnus hadde god kontroll, sier Runde.

Det er 30. 000 euro til vinneren av turneringen. Nummer to får 20.000 euro.

Tap tidligere i turneringen

Både mot italieneren Fabiano Caruana og Teimur Radjabov fra Aserbadjan ble det tap tidligere i turneringen for Carlsen. Magnus Carlsen klaget selv på energinivået i etterkant av sitt andre tap.

Sist det skjedde to ganger på rad var i en turnering i Bilbao i oktober 2010. Da tapte han mot Kramnik og Anand.

Men Runde så at Carlsen virkelig reiste seg i andre halvdel av turneringen.

- Det må jeg absolutt si. Han vant tre av fem partier i siste halvdel av turneringen og tok fire av fem mulige poeng, sier Runde.

PS. I forrige uke rangerte det anerkjente tidsskriftet Time sin årlige liste over de mest innflytelsesrike personene i verden.
I fjor var Carlsen inne på topp 100-listen. Nå er er han ute av den listen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder