GAMMEL OG NY SJAKK-KONGE: Garry Kasparov på vei til å treffe Magnus Carlsen på hemmelig sted i Oslo i kveld. Foto: Ole Kristian Strøm,

Kasparov møter Carlsen i kveld: - Jeg skal bare gi Magnus noen råd

Her er Garry Kasparov på vei til møte med Magnus Carlsen på hemmelig sted

Magnus Carlsen (23) møter i kveld gamle-treneren Garry Kasparov (51) på et hemmelig sted i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dermed er det fristende å tro at Carlsen ønsker råd fra sjakk-legenden foran VM-matchen mot Viswanathan Anand om to uker.

- Vi skal bare spise middag sammen, sier Kasparov først når VG spør om han skal hjelpe Carlsen før tittelkampen.

Som en overraskelse dukket Garry Kasparov opp da SV-politiker Bård Vegar Solhjell i kveld lanserte sin nye bok - «Sjakk - ei kjærleikshistorie».

Kasparov smiler og blir etter hvert mer snakkesalig:

- Jeg skal gi Magnus noen generelle råd. Hvorfor ikke dele min erfaring med ham, sier mannen som var sjakksportens konge i mange år.

- Skal du følge Carlsen i Sotsji også?

- Vil du jeg skal forsvinne, sier Kasparov til VG.

- Sotsji er i Russland, vet du ikke. Familien min ønsker å se meg jevnlig.

'GODE BUSSER: Bård Vegar Solhjell og Garry Kasparov er begge både sjakkspillere og politikere. Sjakk-legenden dukket opp da Solhjell lanserte sin sjakkbok i kveld. Foto:,

Garry Kasparov er som kjent en av Vladimir Putins fremste fiender, og den nå pensjonerte sjakkspilleren tør ikke dra tilbake til Russland av frykt for å bli arrestert. Han er nå kroatisk statsborger og bor mye i USA.

Kasparov var Carlsens trener i 2009. De drog på treningsleirer sammen og Magnus Carlsen fikk innspill fra sjakk-legenden før og etter partiene. Familien Carlsen brukte enorme pengesummer på dette, og ved utgangen av 2009 hadde Magnus Carlsen blitt ener på verdensrankingen.

Samtidig var Magnus Carlsen gått lei og valgte å avslutte samarbeidet med Kasparov. Likevel har forholdet mellom dem vært bra i ettertid og foran det beryktede presidentvalget i det internasjonale sjakkforbundet i Tromsø fikk Kasparov støtte fra verdensmesteren.

Nå møtes de altså igjen etter at Kasparov tidligere denne uken holdt foredrag på Oslo Freedom Forum.

Garry Kasparov forsvant i en drosje sammen med Magnus Carlsens manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen fra Bård Vegar Solhjells boklansering på Youngstorget. Og som Kasparov bekreftet: de drog for å spise middag med verdensmesteren.

Espen Agdestein presenterte tidligere i dag Peter Heine Nielsen og Jon Ludvig Hammer som Carlsens såkalte sekundanter til VM-matchen i Sotsji. Når VG spør om også Kasparov har en rolle, svarer Agdestein:

- Vi forteller at Peter og Jon Ludvig skal jobbe for Magnus under VM. Noe mer ønsker vi ikke å si.

Også til fjorårets VM-match holdt Carlsen kortene tett inntil brystet, men innrømmet overfor VG at han hadde snakket med Garry Kasparov på forhånd.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder