Thor Hushovd (til høyre) og Lance Armstrong etter Hushovds suverene seier i Oslo Grand Prix på sykkel i Oslo sentrum i 2009.

Thor Hushovd (til høyre) og Lance Armstrong etter Hushovds suverene seier i Oslo Grand Prix på sykkel i Oslo sentrum i 2009. Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

FBIs kronvitne mot Armstrong: - Skam deg, Thor

Flere sentrale vitner i saken mot Lance Armstrong (43)
reagerer sterkt på at Thor Hushovd (36) holdt tett om amerikanerens private dopinginnrømmelse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var i mai 2011 at Armstrong la kortene på bordet under en lunsj med Hushovd. Det skriver nordmannen i sin nye bok, «Thor», som slippes i dag.

Først to år senere, tidlig i 2013, innrømmet Lance Armstrong omfattende dopingbruk overfor talkshowdronningen Oprah Winfrey. I løpet av denne tiden - 20 måneder - hadde Hushovd holdt på hemmeligheten.

Han svarte avvisende og kryptisk i mediene. Og han kontaktet aldri antidopingmyndighetene, som Armstrong på et tidspunkt gikk helt til den amerikanske kongressen for å stanse.

- Til Thors eget beste

Betsy Andreu her fra dokumentarfilmen «The Armstrong Lie». Foto:Maryse Alberti,Ap

Hushovds valg gjør Betsy Andreu (48) frustrert. Hun er sykkelfruen som for åtte år siden vitnet i retten om at Armstrong hadde innrømmet dopingbruk. Etterpå gjorde superstjernen livet deres til «et helvete», sier hun.

- Skam deg, Thor. Du gjorde en god jobb med å holde munn. Jeg håper du er stolt av deg selv, sier Andreu til VG.

Hun har vært et av kronvitnene til FBI og det amerikanske antidopingbyrået i saken mot Lance Armstrong. Den endte til slutt med at 43-åringen ble strippet for blant annet syv Tour de France-seirer.

– Hvorfor beskyttet Thor egentlig Lance? Fordi det var til Thors eget beste. Men hva med alle rytterne som risikerte karrieren sin for sannheten? Gagnet det sykkelsporten at Thor Hushovd holdt kjeft? Selvfølgelig ikke! sier Andreu.

Thor Hushovd vil ikke kommentere den ferske boken før på en pressekonferanse i Oslo sentrum i formiddag. Personlig trener Atle Kvålsvoll har blitt forelagt kritikken mot 36-åringen, men ønsker ikke uttale seg.

- Ren feighet

Men Betsy Andreu er ikke alene i sin kritikk.

- Dette er ren feighet. Hvordan kan man kalle en varsler som Christphe Bassons modig, uten å kalle Thor Hushovd direkte feig? spør irske David Walsh overfor VG.

Han er en av de fremste sportsjournalistene i The Sunday Times, og kjent som reporteren som til slutt felte Lance Armstrong. Walsh var en av få som kjempet mot amerikaneren da han vant Tour de France syv ganger på rad tidlig på 2000-tallet.

– Thors liv var kanskje enklere om han ikke ble uvenner med folk i miljøet. Den eneste han sviktet, var sykkelsporten, sier Walsh.

Våren 2011 hadde Hushovd mistet troen på at Armstrong syklet rent tidlig i karrieren, skriver han i boken.

Han skal ha blitt paff da amerikaneren innrømmet alt og sa «Alle doper seg, Thor». Hushovd angrer i dag på at han ikke spurte og gravde mer.

«Men praten bare fortsatte, som om ingenting var skjedd. Det var helt merkelig» står det i den ferske selvbiografien.

- En fornærmelse

Tidligere i karrieren var Hushovd naiv, hevder han: Han trodde ikke en tidligere kreftpasient ville bruke dopingmidler, slik Armstrong hadde gjort. Når vinden snudde, er det vanskelig å si. Men han ble «veldig skuffet» og «sjokkert» da omfanget av Armstrongs dopingbruk ble offentlig under intervjuet med Oprah Winfrey.

Det får ledende sykkeljournalister som David Walsh og Paul Kimmage til å riste på hodet. Kimmage jobbet lenge for The Sunday Times, og var i en årrekke en bitter fiende av Lance Armstrong.

Sykkeljournalist Paul Kimmage. Foto:Doug Pensinger,AFP

– Thor opplevde noen av sykkelsportens aller verste år fra innsiden, og så har han ikke fått med seg noe av dette? Jeg tror ikke på et ord av det han sier. Det er en fornærmelse mot intelligensen vår, sier han til VG.

David Walsh, derimot, mener Hushovd må ha «skrudd av hjernen» dersom han ikke skjønte at Armstrong dopet seg tidlig på 2000-tallet.

– Hushovd kunne bidratt til kampen mot doping ved å fortelle antidopingjegerne hva han visste i 2011. Men det har han ikke gjort. Det betyr sikkert ikke noe for Hushovd, men det gjør meg frustrert, sier Paul Kimmage.

Kritikerne mener det hadde vært mulig å snakke med antidopingbyrået i USA, uten at offentligheten fikk vite om det. Sånn kunne Hushovd gjort det rette, uten å havne i medias søkelys.

«Taushetens lov»

I «Thor» understreker Hushovd at han alltid har vært tydelig i sin holdning til doping.

Likevel mener han mange i sykkelverden tror han har dopet seg. Spesielt etter «sprø» og uventede stunt i fjellene, der han selv har blitt overrasket over egen kapasitet. Det synes 36-åringen er trist, skriver han.

I boken skriver han også om en episode der han gikk inn på et hotellrom og oppdaget seks ryttere. Én av dem hadde en sprøyte i armen. Hushovd visste ikke om den inneholdt doping, for han snudde på hælen og gikk ut av rommet igjen, skriver han.

Uten å stille spørsmål. Sørlendingen skriver ikke hvem det er snakk om.

– Sånn fungerer omertàen (taushetens lov). Den dreper sykkelsporten, som får det stadig tøffere med å skaffe sponsorer. Thor hadde hatt mye mer troverdighet om han hadde gått til Antidoping Norge, og sagt «dette er hva jeg vet», mener Betsy Andreu.

Les også

 1. Armstrong: - Jeg hadde fortsatt å lyve uten avsløringen

  Lance Armstrong (42) innrømmer at han ville ha fortsatt å benekte alle dopinganklager hvis han ikke hadde blitt tatt.
 2. Hushovd hevder Armstrong innrømmet doping - i 2011

  I mai 2011 skal Lance Armstrong (43) ha sagt til Thor Hushovd (36) at han brukte doping.
 3. Antidoping Norge mener Hushovd burde varslet

  Halvannet år før Lance Armstrong (41) ga opp kampen mot dopingjegerne, innrømmet han jukset overfor Thor Hushovd (36).
 4. Steffen Kjærgaard med nye innrømmelser: Samarbeidet med Armstrongs dopinglege

  Steffen Kjærgaard hadde en periode samme lege som Lance Armstrong; den beryktede dopinglegen Michele Ferrari.
 5. Hushovd om Kjærgaard-doping: - Hadde tenkt tanken

  I oktober 2012 innrømmet Steffen Kjærgaard (41) doping. Thor Hushovd (36) avslører at han hadde mistanker mot…
 6. Mener norske sykkelprofiler tier om
  doping-info

  Antidoping Norge har intervjuet 30 personer i norsk sykkelsport om doping. De tror enkelte holdt tilbake informasjon.
 7. Hushovd nær å legge opp to år før VM-gullet

  Thor Hushovd var (36) nær å legge opp to år før han tok VM-gull i Australia.
 8. - Armstrongs dopinglege jobber i skjul

  LOURDES (VG) Den livstidsutestengte dopinglegen Michele Ferrari (61) jobber trolig fortsatt.
 9. Norsk professor: Doping-effekt i 15 år

  Professor Kristian Gundersen (55) mener anabole steroider kanskje kan gi effekt 15 år etter at juksemakerne har sluttet…
 10. Armstrong-hjelpere utestengt

  Lance Armstrongs nærmeste støttespiller gjennom store deler av karrieren, Johan Bruyneel, ble tirsdag utestengt fra all…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder