Norsk smøresjef lei av krangling i VM-løypene

Kombinertdirektør Ottesen: - Jeg vet ikke hva han sikter til

FALUN (VG) Norges smøresjef for kombinert, Tom Idar Haugen, går i strupen på den svenske VM-arrangøren. Han er mektig lei av munnhuggeri hver gang de skal teste ski i Falun-løypene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De norske kombinertløperne var skuffet etter den medaljeløse dagen i den individuelle konkurransen. Mest skuffet var de over løypene. Jørgen Graabak omtalte løypen som et badeland på grunn av de våte forholdene og Håvard Klemetsen kalte løypene en fiasko.

Smøresjefen i kombinertlandslaget er svært misfornøyd med arrangøren og det er ikke bare løse løyper han langer ut mot.

– Det er vanskelige arbeidsforhold, og generelt mye tull, sier Tom Idar Haugen.

Forstår løpernes løypeslakt

Haugen skjønner godt kritikken fra de norske landslagsløperne etter opplevelsen i sporet.

– Det er fire-fem forskjellige sjefer vi må forholde oss til. De gir ulike beskjeder, og vi er stadig i konflikt med løypevakter, som nekter oss skitesting, sier Tom Idar Haugen.

Han bekrefter at løypeforholdene er elendige.

– Det er håpløst løst i snøen, og den er blitt som sukker de siste dagene, sier Haugen.

Men han møter ikke forståelse fra renndirektør i FIS Lasse Ottesen.

– Løypen var god nok, og den var lik for alle, sier Ottesen til VG.

Forsvarer løypene

Han forteller at kombinertjuryen har et tett samarbeid med langrennjuryen, noe som er helt nødvendig fordi det er stor aktivitet og testing av ski i løypene. Det ble testet med salting, men det er noe som tar lang tid før det fungerer.

KRITISK SMØRESJEF: Tom Idar Haugen reagerer på arbeidsforholdene i VM-løypene. Foto: Privat,

– Vi fikk tilbakemelding om at løypene holdt bra. Vi beholdt løypen sånn den var. Det eneste vi gjorde var å pynte litt, vi komprimerte den litt, sier Ottesen.

Han varsler at det kan komme tiltak de neste dagene.

– Lørdag vil det bli mindre tilgang til løyene når det gjelder testing, og langrennsløypene vil bli stengt deler av dagen, sier Ottesen.

Ottesen sier at krangling i VM-løypene er helt ukjent for ham.

– Jeg vet ikke hva han tenker på. Vi har en god løsning for testing av ski. Store deler av løypene har vært åpen for alle. Jeg vet ikke hva han sikter til. Når det gjelder kombinert, så har vi tilbudt alle like forhold og nok tid til å teste ski.

På sikt er han ikke bekymret fordi det er meldt kaldere vær til uken.

Mener det fungerer godt

Langrenn har lagledermøte med alle nasjonene som deltar i VM foran lørdagens fellesstarter med skibytte fredag kveld klokken 19.

– Det blir nok en diskusjon om løypene skal saltes noen steder. Det er en vanlig diskusjon på slike møter, sier landslagsjef Vidar Løfshus.

Langrennslandslagets smøresjef Knut Nystad kjenner seg ikke igjen den kranglingen og løypefiaskoen kombinertlaget tegner et bilde av.

FORSVARER LØYPENE: Renndirektør Lasse Ottesten i FIS mener løypene holdt seg bra nok. Her fra Lillehammer. Foto:Geir Olsen,VG

Han sier at de hadde en utfordring når sprintløypen ble skjermet for testing før konkurransen, men at det heldigvis gikk bra. Men han sier de har forståelse for at det ble slik i forkant av konkurransen.

– Vi har en kjempegod dialog med organisatoren. Jeg vet dessverre ikke hvordan det har vært for kombinertlaget. Det Tom Idar sier stemmer sikkert, men jeg har ikke noen kommentar rundt det, sier Nystad.

Kan bli verre

Han sier forholdene i de lengre langrennssløyfene er gode for øyeblikket og at det er få utfordringer for smøreteamet per i dag.

– Når det er mange plussgrader og ingen nedbør så er det ikke enkelt for arrangøren. Det er lett å kritisere arrangøren. Men det er veldig kornete snø og når det ikke er frost om natten så blir det løst, sier Nystad.

Han ser at det kan bli mer problematisk utover i mesterskapet og at det er en sjanse for at løypene «går i oppløsning», men har sett at det er meldt kaldere vær fremover.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder