MÅTTE TRØSTES: Slik så Emil Hegle Svendsen ut i målområdet i Sotsji lørdag ettermiddag, etter kollapsen på sisteetappen på stafetten. Foto: Bjørn S. Delebekk

Sønderknust Svendsen følte seg som syndebukk

Norges ankermann: - Ingen tvil om at dette er tungt å svelge

SOTSJI/OSLO (VG) Norge virket å være på full fart mot en ny OL-medalje. Så gikk alt galt for Emil Hegle Svendsen (28) - som bommet fire ganger da det gjaldt som mest.

Ole Einar Bjørndalen

- Det var min egen feil. Jeg har ikke noen god forklaring. Den siste blinken ville bare ikke ned, sier Hegle Svendsen.

Etter å ha fått trøst av lagkameratene, tok han omsider turen til norske journalister i «mixed zone» i Sotsji. 28-åringen avviste at det var noe galt med siktet hans.

- Jeg prøvde å gjøre det samme, men kom kanskje bakpå fra start i serien. Da ville det seg ikke helt, sier Svendsen, som måtte kremte tungt et par ganger.

- Du har to gull. Ødelegger dette litt av opplevelsen av et godt mesterskap?

- Ja akkkurat nå så gjør det det, sier Svendsen til VG.

- Gledestårene kom etter gullet, kom det tårer nå også?

- Ja, det var vanskelig å holde dem tilbake, selvfølgelig. Jeg sto jo og kjempet om gullet, så det er tungt. Jeg har egentlig ikke så mye mer å si.

Resten av det norske laget var også langt nede. Trioen forsøkte likevel etter beste evne å støtte en kompis som var preget etter å ha bommet fire ganger da alt skulle avgjøres på stafetten.

- Det var kjedelig. Surt. Men slik er det. Det er ikke noe kjekt å se at han måtte ut i strafferunde og se medaljen og gullet glippe der. Det var ikke noe morsomt, sier Johannes Thingnes Bø.

Han sto i målområdet da dramatikken utspilte seg på siste stående skyting. For idet herrestafetten skulle avgjøres, sto fire lag side om side: Norge, Russland, Østterrike og Tyskland.

Emil Hegle Svendsen hadde et enormt press på skuldrene sine. Etter gull i fem mesterskapsstafetter på rad, var Norge store favoritter før dagens skiskytterkonkurarnse i Russland.

Det gikk altså rett vest - sett med norske øyne. På siste skyting bommet Hegle Svendsen fire ganger, og måtte ut i strafferunde. Da var det fullstendig «game over».

- Det er ikke til å unngå å føle seg som en syndebukk. Spesielt overfor Tarjei og Johannes. jeg hadde veldig lyst til at de skulle få oppleve det samme som jeg og Ole har fått med oss. Det er ingen tvil om at det er tungt å svelge, sier Svendsen samtidig som stemmen neste brister.

Carlsen: - Liten tragedie

- Jeg syns veldig synd på ham. Det er ikke noe gøy å være syndebukk på et lag, spesielt med lagkamerater. Så sitter Norges befolkning og følger med hjemme og vil at vi skal vinne. Så det er flere å tenke på, sier Bø.

- Hvordan skal dere muntre ham opp?

- Han kommer til å kjenne den der. Vi er et veldig bra lag som står sammen i godt og vondt. Så det skal vi nok fikse, sier Bø

- Helt, helt utrolig. Tre mann som virkelig leverte varene... Det var en ørliten tragedie, sier kommentatorlegenden Jon Herwig Carlsen i studioet til VGTV.

VGTV: Se studioes reaksjoner etter stafetten her

- Det er en fryktelig situasjon der og da, men vi er et lag. Det var høyt nivå i dag, og da tåler vi ikke miss. Men er det noen som klarer dette, så er det Emil. Han kommer sterkere tilbake. Vi står her som et lag, sier Ole Einar Bjørndalen til TV 2.

Junior og senior imponerte

GJESTER VGTVs STUDIO: NRK-veteranen Jon Herwig Carlsen. Foto: VGTV

Johannes Thingnes Bø var ikke engang født den gangen Ole Einar Bjørndalen debuterte i verdenscupen i mars 1993. I dag gjorde begge to jobben - og mere til.

Det samme hadde Tarjei Bø allerede gjort på åpningsetappen.

Alt lå med andre ord til rette: Norge kunne ta sin 26. medalje i Sotsji-OL og nå Olympiatoppens målsetting allerede før den siste dagen i mesterskapet.

Ole Einar Bjørndalen kunne samtidig ta sitt niende OL-gull i løpet av karrieren. Og det i sitt aller siste mesterskapsløp for Norge. I så fall ville han også passere Bjørn Dæhlie på oversikten over antall gull i vinter-OL.

Men det ble med drømmen. Norge var nesten minuttet bak ved målpassering, etter en formidabel sprekk av Hegle Svendsen.

Han virket knust i målområdet i Sotsji. Lagkameratene holdt armene rundt ham, før 28-åringen satte seg ned på en stol og holdt seg til hode.

- Det er sånn som kan skje i skiskyting. Det er forferdelig synd at det skal skje med en norsk løper. Det er forferdelig for Emil at det skal skje på en stafett, for da går det utover de andre. Det er helt uforklarlig, sier Jon Herwig Carlsen i VGTV-studioet.

- Det er klart jeg er skuffa. Vi er skuffa alle sammen. Emil er vel den som er mest skuffa. Vi får ta vare på ham så godt vi kan, sier Tarjei Bø.

- Nå kjennes det «jätttetungt» for Emil. Slik er det. Det er stafett og alle håper. Bø-brødrene og alle står der og håper på gull, så blir det ingenting. Med litt distanse til dette så går det bra. han har gjort et fantastisk OL. Han har skutt som en gud utenom denne serien her, sier svenske Björn Ferry.

Pangåpning

Tarjei Bø åpnet kontrollert, traff fem ganger på liggende skytinng - og fulgte opp med en glitrende stående serie.

25-åringen senket blinkene som om han skjøt med automatvåpen, og vekslet til slutt tolv sekunder foran Tyskland.

Løpet var rett nok fortsatt vidåpent, med ti lag innenfor et drøyt halvminutt bak Norge. Men Bø hadde sendt Johannes Thingnes Bø ut med et godt utgangspunkt.

Lillebror brukte et ekstraskudd på liggende skyting. På stående imponerte han deretter voldsomt. Mens Tyskland og Russland måtte bruke ekstraskudd, feide Thingnes Bø blinkene rett ned og gikk ut i tet.

Nervøsiteten for at «junior» skulle misse når presset var som størst, var med andre ord fullstendig ubegrunnet.

«Hvem sa at han var junior? He walks like a man, he talks like a man. Det der er det villeste!» skrek TV 2s Harald Bredeli.

- Jeg er imponert over Johannes. Det er hans første OL. Jeg husker hvor nervøs jeg var for fire år siden. Man skulle tro han hadde en bror han hadde lært litt av. Og jeg har lært litt av ham i det siste, sa Tarjei Bø til TV 2.

Bjørndalen fornøyd med OL

Ole Einar Bjørndalen senket ti blinker på sin etappe, og viste seg kongetittelen verdig i skiskyttersporten. Han tapte rett nok noen sekunder til Tyskland i sporet, slik at Norge hadde en rival i rygg på siste etappe.

Deretter kom enda to nasjoner opp i tet. Den duellen gikk Emil Hegle Svendsen tapende ut av - så det sang.

- Det blir spennende å se hva dette betyr for resten av verdenscupsesongen, men verdenscupen blir kanskje ikke så viktig, sier Jon Herwig Carlsen.

Ole Einar Bjørndalen avsluttet OL-karrieren sin med to gull i Sotsji.

- Det er helt fantastisk og mer enn jeg forventet, sier 40-åringen til TV 2.

Russland tok gull foran Tyskland. Østerrike sikret bronsen.

4 x 7,5 km stafett menn:

Gull: Russland 1.12.15,9 (0/8) - Alexej Volkov (0/2), Jevgenij Justjugov (0/3), Dmitrij Malysjko (0/1), Anton Sjipulin (0/2),

sølv: Tyskland 0.03,5 min. bak (0/2) - Erik Lesser (0/0), Daniel Böhm (0/1), Arnd Peiffer (0/0), Simon Schempp (0/1),

bronse: Østerrike 0.29,8 (0/7) - Christoph Sumann (0/1), Daniel Mesotitsch (0/2), Simon Eder (0/2), Dominik Landertinger (0/2),

4) Norge 0.54,4 (1/5) - Tarjei Bø (0/0), Johannes Thingnes Bø (0/1), Ole Einar Bjørndalen (0/0), Emil Hegle Svendsen (1/4), 5) Italia 0.59,6 (0/11) - Christian De Lorenzi (0/2), Dominik Windisch (0/3), Markus Windisch (0/4), Lukas Hofer (0/2), 6) Slovenia 1.27,2 (0/5) - Peter Dokl (0/0), Jakov Fak (0/0), Klemen Bauer (0/2), Janez Maric (0/3), 7) Canada 1.30,3 (1/10) - Jean-Philippe Le Guellec (1/3), Scott Perras (0/1), Brendan Green (0/2), Nathan Smith (0/4), 8) Frankrike 1.30,5 (0/7) - Alexis Boeuf (0/0), Jean Guillaume Beatrix (0/3), Simon Desthieux (0/2), Martin Fourcade (0/2), 9) Ukraina 2.05,2 (0/7) - Dmitro Pidrutsjnij (0/2), Andrej Deryzemlja (0/3), Artem Pryma (0/1), Sergej Semenov (0/1), 10) Sverige 2.16,1 (0/5) - Tobias Arwidson (0/0), Björn Ferry (0/0), Fredrik Lindström (0/3), Carl Johan Bergman (0/2),

Les også

 1. Svensk hockey-helt raser mot finale-dommerne

  SOTSJI (VG) Sveriges store ishockeyhelt og legende Peter Forsberg (40) raser mot at den ene av to hoveddommere - og…
 2. Kristoffersen etter slalåmmissen: - Jeg kjører dårlig på ski

  SOTSJI/OSLO (VG) Henrik Kristoffersen (19) skal få store problemer med å blande seg inn i medaljekampen etter å ha…
 3. Svendsen: - Historien trigger oss til å fortsette seiersrekken

  SOTSJI (VG) Fem år på rad har de norske skiskytterherrene vunnet stafetten i mesterskap.
 4. Truls Dæhli kommenterer: Viser alt som er fint med idrett

  Det begynte med et løp fylt av menneskelig styrke og rørende omsorg. Det sluttet med et løp som lignet det sportslig…
 5. Brøt «OL-forbannelsen» - feiret med mamma og pappa

  SOTSJI/OSLO (VG) Her gratuleres veteranen Kristin Størmer Steira (32) av foreldrene - etter at en individuell OL-medalje…
 6. Treneren: - Han skal bare vise hvor rask han er

  SOTSJI (VG) Henrik Kristoffersen (19) er en kul type.
 7. Opprørt Kowalczyk brøt: - Noen sparket meg

  SOTSJI/OSLO (VG) Justyna Kowalczyk (31) hevder hun brøt tremila etter å ha blitt sparket i foten hun har fått påvist…
 8. AFP: Ukrainsk skiløper tatt for doping

  SOTSJI/OSLO (VG) Marina Lisogor (30) skal ha testet positivt på et forbudt stoff.
 9. Bjørgen sikret seg gullet hun hadde mest lyst på

  SOTSJI/OSLO (VG) Marit Bjørgen (33) knuste Therese Johaug (25) den siste kilometeren og sikret seg OL-gull på 30…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder