GULLJUBEL: Olaf Tufte lyktes i å forsvare OL-gullet fra Athen. Coach Tore Øvrebø har bidratt på veien. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tufte ville revansjere forrige OL-gull

... og fire år senere stemte alt!

SHUNYI (VG Nett) Olaf Tufte (32) var så misfornøyd med gulløpet i at Athen for fire år siden at han brukte det som hovedmotivasjon til å ta et nytt gull i Beijing. Lørdag fikk han sin «revansj».

Kristian Holli
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Løpet i Athen var langt fra bra nok for perfeksjonisten Tufte. Etter gulløpet for fire år siden fortalte han at den avdøde treneren Rolf Sæterdal hadde «kjeftet på ham» underveis, og at det hjalp ham inn til gull.

Les også:- I dag fikk jeg betalt tilbake

Den gangen var Tufte stor favoritt på forhånd, mens han i dag var regnet som en medaljefavoritt. Med bare to verdenscupseirer siden OL-triumfen var ikke det så rart. Newzealenderen Mahe Drysedale med tre strake VM-gull og tsjekkeren Ondrej Synek var regnet som hetere gullkandidater en roeren fra Horten. De måtte begge gi tapt.

- Dette har vært hovedmålet siden han vant i Athen. Han følte at han ikke rodde et bra løp i Athen. Kort tid etter OL var dét hovedmotivasjonen til å fortsette. Han skulle reise til Beijing og få til et skikkelig løp, ikke et sånt dusteløp, forteller Tuftes coach Tore Øvrebø til VG Nett.

Protokoll:Send din gratulasjon til Olaf Tufte!

I fireårsperioden frem til nå har det vært mye motbakke for roeren. Skader og lufteveisproblemer har bidratt til at han mistet rotronen til Drysedale ganske raskt etter OL. I dag tok han den tilbake.

- Nå har vi jobbet fire år for å treffe dagen her nede. At vi klarer det er bare helt sinnssykt, sa Tufte etter at han hadde fått gullmedaljen rundt halsen.

DEN GANG: Også i Athen-OL i 2004 vant Olaf Tufte gullmedalje. Men den gang var han ikke spesielt fornøyd med selve løpet. Foto: Tore Berntsen

Les også:Lot gulltårene trille

Han har vist fin stigning under hele OL, og ble også kvitt sykdommen han slet med tidligere i uken til finalen. Allerede på oppvarmingen kunne Øvrebø se at noe var i gjære.

- I dag var han sprek. Det er små tegn jeg kan se. Hvordan han sykler på oppvarming og hvordan han tenker på dagen. Det var flere små tegn som tydet på at han var fryktelig klar, forteller coachen.

VG Nett-leser:- For en fantastisk prestasjon ta Tufte og for en fantastisk start på dagen.Diskutér her!

Tufte startet uvanlig hardt og ledet ved passering 1000 meter. Så satte Drysedale opp et voldsomt tempo og tok teten fra nordmannen. De siste 400 meterne økte så Tufte takten igjen, og kjørte Drysedale tom. Han ble til slutt nummer tre og måtte hjelpes i land av den redningsbåt. Tsjekkiske Ondrej Synek rodde inn til sølv.

Løpet var nær perfekt for Tufte, som nå tok gull med et fantastisk godt løp.

- Det var utrolig morsomt å perse i finalen. Jeg sa før jeg kom hit at målet mitt var å perse. Det var mitt store mål. I dag perset jeg i finalen, og det er ikke så ofte jeg klarer. For finalen er et jævlig løp, forteller den doble OL-mesteren.

Spesial:Tuftes jubeldag i bilder

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder