Inge Andersen ferdig i NIF - ble bedt om å gå

Norges Idrettsforbund bekrefter at de har bedt Inge Andersen om å gå av. Han fratrer nå sin stilling som generalsekretær, og får med seg en etterlønn på to millioner kroner.

 • Lillian Holden
 • Ole Kristian Strøm
 • Marius Guttormsen
 • Ivar Grøtta Grav

Artikkelen er over tre år gammel

– Dette har vært en god prosess som har skjedd i stor respekt mellom idrettsstyret og meg de siste ukene. Styret ønsket en slik løsning, så jobbet vi oss gjennom hvordan vi skulle løse min framtid. Etter 13 år i NIF så går jeg nå av, sier Inge Andersen til VG.

– Det er ikke frivillig?

– Det har vært en god prosess, en dialog mellom styret, presidentskapet og meg. Det er vemodig å fratre en jobb som jeg har trivdes i, men styret ønsker seg inn i framtiden og få nye krefter til. Det har ikke vært noen vits for å meg å kjempe for jobben min de siste ukene, sier den avtroppende generalsekretæren.

Les også: Kulturministeren freder ikke NIF selv om Andersen går

Andersen har vært generalsekretær i forbundet siden 2004, og nå mener idrettsstyret at tiden er inne for å slippe til nye krefter.

– Er det debatten om åpenhet som har felt deg?

– Nei, det tror jeg ikke. Styret har brukt lite tid på det. Styret har ikke snakket om fortiden, men om framtiden, sier Andersen.

– Det har vært uenighet i styret om din posisjon. Hva er det du har gjort som sørger for at en del ikke ønsker deg videre?

– Jeg har vært toppleder i Norges største folkebevegelse i 13 år. Alle toppledere i store selskaper og organisasjoner blir vurdert hver eneste dag, og det har jeg også blitt med ris og ros. Jeg er stolt av å ha jobbet med denne organisasjonen, og jeg etterlater meg en organisasjon som er solid både økonomisk, organisatorisk og sportslig. Jeg overtok en branntomt i 2004, da gikk idrettsforbundet 46 millioner kroner i minus. Det kostet oss 70 millioner kroner den gangen å snu NIF. Nå er det en virkelig solid og flott idrettsbevegelse, sier han.

Den første nyheten: Intern misnøye i idrettsforbundet

Får to millioner i etterlønn

Andersens avgang som generalsekretær utløser en sluttavtale, og han får nå med seg etterlønn i inntil ett år. Det dreier seg ifølge NRK om to millioner kroner, noe Andersen måtte svare for på Dagsrevyen i kveld.

– Hva sier du til de frivillige i norsk idrett om at du får 2 mill. i etterlønn?

– Jeg forstår at to millioner kroner er mye penger. Det var en avtale som vi inngikk i 2004 da jeg ble generalsekretær. Det er en ganske normal avtale for toppledere. Jeg har vært der i 13 år. Ved å si opp meg, er denne avtalen utløst, sier han.

Flere møter i helgen

I forrige uke innkalte NIF til et ekstraordinært styremøte hvor temaet var intern misnøye knyttet til lederskapet i toppen av norsk idrett. Inge Andersens rolle ble diskutert, og ifølge NRK var styret delt i oppfatningen av hans rolle.

Etter møtets slutt sa idrettspresident Tom Tvedt at det ikke var noen endringer i NIFs ledelse, men i dag kom altså beskjeden om at Andersen blir erstattet som generelsekretær.

Det skjedde etter flere samtaler mellom idrettsstyret og Andersen gjennom helgen. Tvedt sier til VG at alle slike prosesser er krevende.

– Har det vært en vanskelig sak fordi Inge Andersen selv ikke ønsket å gå av?

– Det som idrettsstyret er opptatt av , er å forholde seg til arbeidsavtalene fra 2004 og 2015. Men det er ingen tvil om at det er vært en krevende prosess både for Inge Andersen og idrettsstyret, sier han.

Så du denne? Masteroppgave avslører intern misnøye med NIF-ledere

Dale overtar midlertidig

VG har vært i kontakt med flere av medlemmene i Idrettsstyret mandag kveld. De fleste henviser til Tom Tvedt for kommentarer i saken, men bekrefter at avgjørelsen rundt Andersens avgang ble tatt i løpet av helgen.

– Jeg vil ønske å takke ham for den innsatsen han har gjort. Den er formidabel, sier utøverrepresentant Kjartan Haugen.

Tom Tvedt sier til VG at assisterende generalsekretær Øystein Dale som tar over stillingen inntil videre. Inge Andersen har sin siste arbeidsdag fredag.

– Er det vurdert andre kandidater til stillingen?

– Nei, dit er vi ikke kommet, sier IOC-representant Gerhard Heiberg til VG.

Mer om

 1. Inge Andersen
 2. Idrettspolitikk
 3. Norges Idrettsforbund
 4. Tom Tvedt

Flere artikler

 1. Nettavisen: Inge Andersen får tre millioner kroner i sluttpakke

 2. Kulturministeren freder ikke NIF selv om Andersen går

 3. Nettavisen: Inge Andersen får tre millioner kroner i sluttpakke

 4. Slik forklarer Tom Tvedt hvordan Inge Andersens 2 mill. ble til 3 mill.

 5. NIFs nye generalsekretær får lavere lønn enn Andersen

Fra andre aviser

 1. Andersen ferdig i NIF: – Jeg har respekt for det

  Bergens Tidende
 2. Inge Andersen felt etter telefonmøter: - Beslutningen var enstemmig

  Aftenposten
 3. Inge Andersen ferdig i Norges idrettsforbund

  Fædrelandsvennen
 4. Inge Andersen ferdig i Norges idrettsforbund

  Bergens Tidende
 5. Idrettsforbundet har sagt opp syv personer – betaler samtidig lønn til tre generalsekretærer

  Aftenposten
 6. Idrettsforbundet har sagt opp syv personer – betaler samtidig lønn til tre generalsekretærer

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no