NY GULLGUTT: Marcus Kleveland (17) fra Dombås tar opp arven etter blant andre Terje Håkonsen, Daniel Franck, Andreas Ygre Wiig og Torstein Horgmo. Nå er tenåringen fra Dombås klar for X Games Norge i Hafjell.
NY GULLGUTT: Marcus Kleveland (17) fra Dombås tar opp arven etter blant andre Terje Håkonsen, Daniel Franck, Andreas Ygre Wiig og Torstein Horgmo. Nå er tenåringen fra Dombås klar for X Games Norge i Hafjell. Foto: Snowboardforbundet

Snowboard-Marcus (17): Millionene styres fra agentfirma i Los Angeles

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
SPORT

Marcus Kleveland (17) vil med dobbeltseier i X Games i Hafjell håve inn 340.000 kroner i premiepenger. Så langt denne sesongen har Norges nye snowboardstjerne tjent rundt 1,5 millioner på alle pallplasseringene i slopestyle og Big Air.

Premiebonusen for seier i slopestyle i X Games Norge 8. til 11. mars er 20.000 dollar. Det vil si 170.000 kroner etter dagens valutakurs. Premiebonusen er den samme i Big Air. Marcus Kleveland kjører kvalifiseringen i slopestyle i X Games Norge fra klokken 16.00 onsdag.

17 år gamle Marcus Kleveland ble nummer to i Big Air og vant slopestyle i X Games Aspen for halvannen måned siden. Han kan vinne de to øvelsene i Hafjell fredag og lørdag.

Leste du denne tirsdag? Snowboardlegenden: Marcus er kreativ og pusher triksene

Amerikansk agent

– Han har et enormt potensial. Det så man allerede da han var veldig ung. Han tok trippel cork som 13-åring. Han er veldig smart i måten han kjører på og tar nye ting veldig fort, sier tidligere snowboardstjerne Andreas Ygre Wiig (36) til VG om Kleveland.

Andreas Ygre Wiig vant slopestyle i X Games Aspen i 2007 og 2008.

Marcus Kleveland sto øverst på pallen i Aspens X Games i OL-øvelsen for halvannen måned siden. Andreas Ygre Wiig og 19 år yngre Marcus Kleveland er også tilknyttet samme agentfirma i USA.

TV 2s ekspertkommentator under X Games i Hafjell denne uken har derfor innsikt i sponsor og inntektsverdenen tenåringen fra Dombås nå er blitt en del av.

Bakgrunn: Droppet US Open – satser alt på X Games Norge

Portefølje: 20 milliarder

– Det er en veldig stor fordel å være en del av et så stort selskap, spesielt med tanke på da han vant X Games. De har et stort apparat som kan skaffe andre sponsorer utenom snowboardindustrien, sier Ygre Wiig om Wasserman i Los Angeles.

Det kjøpte for et år siden agentfirmaet «The Sports Syndicate» og fikk dermed rundt 40 nye actionsportklienter, som snowboarderne Andreas Ygre Wiig, Torstein Horgmo, kanadiske Mark McMorris (23) – som kan vinne dobbelt i X Games Norge – og nå Marcus Kleveland.

Leste du denne? Tror Silje Norendal er millionær etter to gull i X Games

Marcus Klevelands far, Eivind Kleveland, etablerte for ett år siden et aksjeselskap for sin umyndige sønn: «Marcus Kleveland A/S». Det er i ferd med å bli avviklet. All forretningsvirksomhet blir ivaretatt av Wasserman som har hovedbase i Los Angeles og et kontor i New York.

Økonomimagasinet Forbes rangerte i fjor Wasserman som verdens fjerde mest verdifulle agentfirma for sport, med en kontraktsportefølje verd nesten 20 milliarder kroner etter dagens valutakurs. Firmaets agenter dro inn en milliard kroner i honorarer fra idrettsstjernene det har i stallen.

Se listen fra Forbes (ekstern lenke) HER

Glanset papir

Blant dem Marcus Kleveland.

Men først og fremst basketballstjernene Anthony Davis, Derrick Rose, Pau Gasol, golfstjernen Jason Day, og den tidligere Liverpool-spilleren Steven Gerrard.

Marcus Kleveland har seks sponsorer, alle stort sett tilknyttet snowboard. Han sier til VG at han er fornøyd med det og at det er «der jeg vil være» med hensyn til antallet.

Leste du denne? Marit Bjørgen tjente én million i comebacksesongen

Andreas Ygre Wiig, som har lagt opp som aktiv snowboarder, er blitt far og driver et eiendomsfirma, mener det er fornuftig å holde antall sponsorer på det nivået. De krever mye oppfølging i form av eksponering og dermed reisevirksomhet.

– Han kan sikkert få flere, men det er grenser for hvor mange han kan promotere. De store sponsorene er opptatt av synlighet, det betyr at du må legge mye energi i det. Det er viktig for ham som kjører å begrense antall sponsorer.

– Jeg følte på et tidspunkt at jeg hadde for mange. Det var ni, tror jeg. Det var jo fint, men det var absolutt mange, sier Andreas Ygre Wiig med trykk på «mange».

(Saken fortsetter under videoen av Marcus Kleveland fra X Games i Aspen – slopestylegullet)Andreas Ygre Wiig påpeker at sponsor og bonusordninger tilknyttet disse, nå er veldig forskjellig fra da han var på verdenstoppen for 10 år siden. Den gang var det om å gjøre å få eksponering i kjente internasjonale snowboardmagasiner.

På glanset papir.

Filmer med Håkonsen

De fins knapt mer.

I Marcus Klevelands verden er det sosiale medier som gjelder. Han har per dato 186.498 følgere av sin Instagramkonto, der han blant annet publiserer filmsnutter av egen kjøring – som i regelen kan bli sett et par hundre tusen ganger.

Med sponsorenes logoer – for eksempel Red Bull – godt synlig.

– Rundt 180.000 følgere på Instagram har stor verdi for sponsorene. Det er en utrolig viktig kanal for dem. Filming er også en del av sponsoravtalene, sier Andreas Ygre Wiig.

For øyeblikket deltar Marcus Kleveland i et filmprosjekt i regi av sponsoren Volcom, sammen med snowboardlegenden Terje Håkonsen (42) og landslagskamerat Torgeir Bergrem (25).

Leste du denne? Terje Håkonsen: Jeg elsker det jeg gjør

Andreas Ygre Wiig understreker at han ikke har grunnlag for å uttale seg om Marcus Klevelands sponsor og agentavtaler med amerikanske Wasserman. Men han forteller at sponsorene på hans tid i form av bonusutbetalinger kunne matche premiebonusene i konkurransene.

Valutagevinst

– Bonusene fra sponsorene kan gi store utslag, hvis du har vært flink til å forhandle. Derfor er det en fordel å ha et stort så stort apparat i ryggen, sier han med tanke på at Marcus Kleveland lar Wasserman ta hånd om det.

Leste du denne? Dette driver Daniel Franck (42) med nå

I Andreas Ygre Wiigs «gullperiode» var premiebonusen i X Games i Aspen 30.000 dollar for førsteplass. Nå er den 25.000 dollar. På den annen side sto en amerikansk dollar lavere i kurs den gang. Det samme gjorde sveitsiske franc, som er valutaen for premiepengene i verdenscupen til det internasjonale skiforbundet FIS.

– Første gang jeg dro til USA sto dollaren i ni kroner, før jeg fikk sponsorer. Da sank valutakursen til fem kroner. Sånn sett «tjener» jo Marcus (Kleveland) mer enn jeg gjorde, hvis han får utbetalt pengene i dollar, sier Andreas Ygre Wiig med et smil.

Denne artikkelen handler om