NYTT MESTERMØTE: Magnus Carlsen og Vishy Anand møtes til ny kamp om VM-tittelen. Her er Carlsen på vei fra dagens pressekonferanse. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Carlsens VM-kamp kan likevel havne i Norge

FIDE har ennå ikke klart å selge kampen

VM-kampen mellom Magnus Carlsen (23) og Vishy Anand (44) kan likevel komme til å gå på norsk jord.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse i dag kom nyheten om at det så langt ikke har kommet noen søkere til kampen. Dermed er muligheten fortsatt til stede for at oppgjøret kan gå på Carlsens hjemmebane.

- Vi avventer videre meldinger fra det internasjonale sjakkforbundet, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson på pressekonferansen.

For knappe to uker siden kunne VG melde at håpet om en kamp i Norge sannsynligvis var ute. Kostnadsrammen var på rundt 40 millioner kroner, og det var nettopp det økonomiske som skapte problemer for sjakkforbundet.

Vil gjerne spille i Norge

Carlsen og Anand møtes i november til kamp om VM-tittelen på nytt. Hvor det skal skje, er altså foreløpig ikke avgjort - selv om søknadsfristen har gått ut. Hva FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) gjør videre nå, er foreløpig usikkert. Fristen kan eventuelt bli utvidet enda en måned.

Fjorårets kamp, som ga Carlsen tittelen verdensmester, gikk på Anands hjemmebane i India.

- Jeg skulle gjerne spilt i Norge, sier sjakkongen på dagens pressekonferanse.

Torsdag skal Carlsen spille mot resten av Norge i et direktesendt sjakkparti på VGTV. Der tror han faktisk det er mulig å gå på et tap, men verdensmesteren holder likevel en knapp på seg selv.

Les også: Ta en «selfie» - sett ut Carlsen

På spørsmål fra VG om han synes FIDE har gjort en dårlig jobb siden de ikke har klart å selge VM-kampen, er Carlsen ordknapp.
- Det kan jeg ikke si noe om, melder han.

- Synd

Sjakkpresident Jøran Aulin Jansson vil heller ikke si særlig mye om hvordan sjakkforbundet forholder seg til at håpet kanskje ikke er helt ute for å få kampen på norsk jord.

- Har dere gjenopptatt jobbingen med VM i Norge?

- Det betyr at jeg er stand by, sier presidenten med et smil.

Les også: Scheie møter Lahlum til sjakkduell

Carlsen-manager Espen Agdestein er ikke spesielt overrasket over at det ikke har kommet inn bud på kampen.

- Det er stor interesse for det, men veldig kort frist. Vi tar det rolig, Magnus tar det rolig. Han har nok å holde på med. Men det er synd at ikke FIDE klarer å selge kampen, sier han.

Normalt sett skal det være to år mellom hver VM-match. Nå kommer det VM-match både i 2013 og 2014 - og deretter de neste i 2016 og 2018.

Feltet i Norway Chess er klart

Dagens pressekonferanse handlet om det kommende Norway Chess. Feltet er nå klart: Magnus Carlsen, Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Veselin Topalov, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Sergej Karjakin, Peter Svidler, Simen Agdestein og Anish Giri.

- Norway Chess blir den desidert beste sjakkturneringen i 2014, sier sjakkpresident Jøran Aulin Jansson.

Sergej Karjakin vant i fjor - tidenes første Norway Chess.

- Vi spurte Vishy Anand, men han var dessverre opptatt, sier Jansson.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å møte Anand før VM-matchen, sier Magnus Carlsen på pressekonferansen.

- Det er greit at de siste partiene han har i minnet er fra Zürich, sier Carlsen.

Der ble det remis.

Skuffet over motstander

Den tiende og siste spilleren, som ble presentert i dag, ble Anish Giri. Det liker Carlsen bare sånn passelig.

- Jeg må innrømme at jeg ikke visste hvem som ble den tiende spilleren, og jeg er litt skuffet over at det ble Giri. Han er en god spiller, men har en irriterende tendens til å slå meg og til ikke å respektere min autoritet, sier Magnus Carlsen.

Turneringen har også fått Unibet på plass som hovedsponsor de siste dagene. Det blir imidlertid markedsført under "No Logo", på grunn av markedsføringsforbudet i Norge, sier turneringslederen Kjell Madland.

- Vi og de ønsker ikke å bryte det forbudet, sier sjakkpresident Jansson.

PS: Onsdag og torsdag er det sjakkdag med Hans Olav Lahlum og Magnus Carlsen på Oslo City. VG sender direkte fra klokken 16 onsdag og klokken 10 torsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder