FORLOVEDEN: Her er Isabell Herlovsen (til venstre) sammen med forloveden Christine Porsmyr Olsen i stuen hjemme i leiligheten de to deler. I fanget er hunden Leo. Foto:Lillian Holden,VG

Herlovsen: – Herrefotballen henger igjen på 1970-80-tallet

LILLESTRØM: Isabell Herlovsen (27) har aldri blitt homo-hetset etter at hun valgte å være åpen om hvem hun er. Nå mener hun tiden er overmoden for at også homofile herrespillere tar skrittet ut av skapet.

 • Lillian Holden

Artikkelen er over fem år gammel

Isabell Herlovsen har spilt 89 seriekamper for Lillestrøm. Ikke i en eneste en av dem har hun blitt hetset for å være skeiv.

– Jeg tror det er lettere å slenge et ord som «homo» enn «lesbe». Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg synes «homo» blir brukt mye mer, sier Herlovsen til VG.

I 2005 fylte Herlovsen 17 år. Hun hadde blitt en del av Kolbotns førstelag året før, og var på full vei inn i fotballsirkuset. Men selv om ting gikk riktig vei på gressmatta, var det noe som plaget henne og som gjorde henne fryktelig nervøs:

Herlovsen hadde bestemt seg for å fortelle foreldrene sine at hun var lesbisk.

– Jeg gruet meg veldig, veldig for å si det til mamma og pappa. Da jeg hadde sagt det, føltes det som om ti kilo bare rant av skuldrene mine, forteller hun.

– Den samme jenta

Foreldrene sa de allerede hadde skjønt hva slags legning datteren hadde, og ga henne full støtte. Det var en gedigen lettelse for den da 17 år gamle Herlovsen.

– Jeg er den samme jenta for mamma og pappa selv om jeg har en jentekjæreste. Det er mange som sliter med at foreldrene ikke takler det, men for meg gjorde det at jeg syntes det var helt naturlig. Så lenge familien min støtter meg så får andre mene hva de vil, slår 26-åringen fast.

Hun sitter i stuen hjemme i Lillestrøm, en leilighet hun deler med kjæresten Christine Porsmyr Olsen. Sommeren blir av den hektiske varianten for paret - Herlovsen har allerede brukt deler av den på å spille VM i Canada, og sammen har de kjøpt seg ny leilighet i Oslo.

Det betyr flyttelass i fleng, og en ny hverdag som pendler for Herlovsen. Siden 2011 har hun hatt LSK som arbeidsgiver, og treningsfeltet på Lillestrøm som kontor.

Herlovsen og Olsen møttes for to og et halvt år siden. I desember i fjor forlovet de seg, men de har ennå ikke planlagt når bryllupet skal stå. Herlovsen har blitt 27 år, lever i et forhold med en annen kvinne og har funnet et bunnsolid ankerfeste. Hun føler seg trygg.

TOPPSPILLER: Isabell Herlovsen spiller til daglig i LSK og har en lang landslagskarriere bak seg. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Vi går på gaten og holder hender, det er ikke noe vi bryr oss om. Men vi ser jo at vi får blikk innimellom, og jeg prøver å fortrenge det dersom det kommer noe dritt, sier hun.

Les også: Homofil toppspiller sto frem under Davidsen - sluttet etter én uke

– Henger igjen

De siste ukene har VG satt søkelys på homofili og idrett, særlig fotball. Aldri noensinne har en norsk herrefotballspiller stått frem som homofil på toppnivå, og halvparten av alle Tippeliga-spillere sier via en spørreundersøkelse fra VG og NISO at de tror det ville være vanskelig å komme ut av skapet i norsk fotball.

– Det virker som om herrefotballen fremdeles henger igjen på 1970-80-tallet. Når mine besteforeldre aksepterer det, burde mannfolk mellom 20 og 30 år også greie det, slår Herlovsen fast.

SUPPORTER: – Hører ikke skjellsord som «jævla homo»

Kontrasten til kvinnefotballen kunne knapt vært større. Her er det langt fra noe tabu å være lesbisk, og mange spillere både i Toppserien og på landslaget har gjennom årene vært åpent lesbiske.

– Hvorfor er det så mye vanskeligere å komme ut av skapet som herrefotballspiller enn som damefotballspiller?

– Det er et godt spørsmål, som er vanskelig å svare på. Det har på en måte «alltid vært sånn» i damefotballen. Miljøet har vært større, sier hun.

– Man er kanskje mer redd for hets i herrefotballen? skyter samboer Christine inn. Herlovsen nikker enig.

– Det virker vanskeligere å komme ut i herrefotballen, og garderobekulturen har kanskje noe med saken å gjøre. Gutter synes vel sånt er eklere, da.

Selv har Herlovsen flere ganger fått spørsmål om hvordan miljøet er i garderoben i kvinnefotballen, og hvordan man blir mottatt som lesbisk.

– Man står jo ikke og glor på hverandre i dusjen, liksom. Jeg synes det har vært bra i de klubbene jeg har vært, jeg har følt at man kan være seg selv. Det blir akseptert at folk er forskjellige. LSK er spesielt gode på dette, der kan man være seg selv.

FORSKER: – Talenter dropper ut

Aldri møtt hets

Herlovsen mener det bør snakkes mer om homofili i fotball. Både fra Norges fotballforbund sin side, men også i mediene.

– Det er viktig å prate om det. NFF må ta tak i det, for miljøet er stort i alle fall i kvinnefotballen. Jeg tenker at det antakelig også er det i herrefotball. Det er sikkert noen som sitter og holder ting inne, sier hun.

Selv føler 27-åringen det er fint å kunne fortelle om sin reise fra skapet til å være åpent lesbisk, for den har ifølge henne aldri vært annet enn positiv.

– Jeg har aldri fått noe drittslenging, det er i alle fall ikke noe som sitter i meg. Enten har jeg glemt det, eller så har det ikke skjedd. Jeg vil gjerne gjøre det lettere for yngre spillere, ved å fortelle min historie. Det er noe jeg har tenkt en del over.

Nå håper Herlovsen at noen etter hvert vil finne mot til å stå frem også i herrefotballen.

– Hvis man tenker tilbake, hvor lenge har folk spilt fotball? Det er en stor, stor idrett. Vi lever i 2015. Det har blitt så naturlig. Det kan ikke gå 100 år til før noen står frem.

Les også: – De skrev stygge ting på skiutstyret mitt, og gjemte stavene mine

Mer om

 1. Homofili
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. NFF-Lunde om homofili: – Hele idrettsverdenen har et problem

 2. Vatshaug: Ber om pappa-ansvar
  i kampen mot diskriminering

 3. LLH-leder: – Toppfotballen må gå en runde med seg selv

 4. Isabell Herlovsen og forloveden venter tvillinger: Et lite sjokk at det er to

 5. Homo-laget Village Manchester: - At du er homofil, betyr ikke at du er håpløs i fotball

Fra andre aviser

 1. «Dommeren er homoseksuell, vet det ikke selv, men konen heter Kjell»

  Bergens Tidende
 2. Anonymt brev om homofili gjør norsk landslagsprofil trist: – Vanskelig å skjønne hvorfor det er sånn

  Bergens Tidende
 3. Anonymt brev om homofili gjør norsk landslagsprofil trist: – Vanskelig å skjønne hvorfor det er sånn

  Fædrelandsvennen
 4. – Dersom noen står frem som homofil i Viking, er jeg trygg på at vedkommende vil oppleve å bli ivaretatt og støttet

  Bergens Tidende
 5. – Dersom noen står frem som homofil i Viking, er jeg trygg på at vedkommende vil oppleve å bli ivaretatt og støttet

  Fædrelandsvennen
 6. Helleland vil ha svar på hvorfor ingen homofile menn står frem i norsk fotball

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder