HØYT OPPE: Kunstløper Anne Line Gjersem (22) tok med seg kjæresten Lukas Helgesson (29) til Vettisfossen, Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall, i fjor sommer. I neste uke deltar hun i sitt fjerde EM. Foto: Privat ,

Her er EM-håpets kampsportkjæreste

Anne Line Gjersem (22) klar for EM med Etta James' «Stormy Weather»

Anne Line Gjersem (22) ble vraket til fordel for tvillingsøster Camilla i fjor, men er tilbake som Norges EM-håp i kunstløp – med ny svensk kampsportkjæreste: Lukas (29).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg trodde ikke jeg skulle ha tid til kjæreste. Men han er veldig forståelsesfull og vi treffes når det er tid til det. Han er ortoped og driver med kampsport, og noen ganger trener jeg sammen med ham. Mest på gøy. Men det er litt interessant også, sier Anne Line Gjersem til VG.

NESTEN LIKE GODE: Anne Line og Camilla Gjersem er Norges beste kvinnelige kunstløpere. Anne Line deltok i OL og er klar for EM neste uke, der Camilla representerte Norge i fjor. Foto: Privat ,

Hun traff Lukas Helgesson under kunstløp-VM i Shanghai i fjor.

Hvorfor var han i Kina?

Jo, søstrene hans – Joshi (22) og Viktoria (27) – er og var Sveriges beste kunstløpere. I fjor ble de nummer fire og fem i EM i Stockholm, bak tre russere. Nå har Viktoria lagt opp, men mamma Christina er fortsatt trener for Joshi.

Nytte av kampsport

– Jeg trener sammen med Joshi når jeg er i Skövde. Det er gøy og inspirerende, hun er jo bedre enn meg, forteller Anne Line Gjersem.

Hun er bosatt, studerer og trener i Malmö, fire timer vei unna Skövde – ja, du har skjønt det: der Lukas bor.

– Han er ortoped og opererer på dagtid, og så er han kampsporttrener. Det er jo langt fra det jeg driver med, men «blokkeringene» og bevegelsesmønsteret deres er noe jeg kan dra nytte av, sier hun.

Mandag reiser hun til Bratislava sammen med sin mangeårige trener Ela Magnusson. Onsdag morgen starter EM, Anne Line Gjersems fjerde europamesterskap siden debuten i Bern for fem år siden. I fjor ble hun danket ut av Camilla Gjersem i den norske kvalifiseringen, nå er tvillingsøsteren hjemmeværende reserve.

– Det var ikke noe gøy å sitte hjemme og se henne på TV. Jeg var drittnervøs da hun skulle gå, forteller Anne Line Gjersem.

Med Lukas som tilskuer, kom hun på 17. plass i VM i Shanghai i fjor. Det var tidenes

LITT KUNSTLØP: Lukas Helgesson og Anne Line Gjersem foran Vettisfossen i Årdal kommune i sommer. Foto: Privat ,

beste resultat av en norsk kunstløper siden Liv Borgs 15. plass i VM i 1947, ifølge NRK.

– Vanskelig spørsmål

Anne Line Gjersem var første norske kunstløper i OL siden 1964 da hun ble nummer 23 etter langprogrammet i Sotsji for to år siden. Hun tok deretter 22. plass i VM.

– Jeg tror hun er blitt betydelig bedre siden i fjor. Hun vil vise at hun er i form. Men det er ikke bare vi; alle er blitt bedre, svarer trener Ela Magnusson på VG spørsmål om i hvilket sjikt Anne Line Gjersem resultatmessig vil ligge i EM i Slovakia 25. til 31. januar.

LESTE DU DENNE? Skuffet overt at det ikke ble personlig rekord

– Det er et vanskelig spørsmål. Selv om jeg presterer mitt beste, kommer det an på hva de andre gjør. Det er veldig mye som kan skje i kunstløp.

– Men jeg ble nummer 17 i VM fjor og det burde være mulig å komme høyere opp i EM, sier Anne Line Gjersem.

Koreograf fra Sveits

Begge er imidlertid sikker på at «de tre russerne» vil være i en klasse for seg.

– Denne sesongen er den første jeg ikke har måttet være helt av isen noen uker på grunn av skader. Jeg har trent litt mindre for å unngå skader. Jeg benytter øvelsene jeg har fått av min fysioterapeut. Men nå gjør jeg dem før jeg blir skadet, sier hun.

MANGEÅRIG TRENER: Ela Magnusson har fulgt Anne Line Gjersem tett i mange år. De holder til i svenske Malmö. Her under Sotsji-OL for to år siden. Foto: Jon Eeg , NTB scanpix

Anne Line Gjersem har også fått orden på studiene. Hun leser 50 prosent til sivilingeniør – informasjon og kommunikasjon – og «det går bedre enn i starten» i kombinasjon med alle treningstimene.

I oppkjøringen til EM har hun hentet den kjente koreografen Salome Brunner fra Sveits for å finpusse «uttrykket» på isen, der hun siden i høst har gått sitt langprogram til Etta James' «Stormy Weather».

Høy timelønn

Brunner har blant andre vært koreograf for VM-gull (2005 og 2006) og OL-sølvvinner (2006) Stephane Lambiel (30), og EM-gullvinner 2011, Sarah Meier (31), fra Sveits.

Brunner vet å ta seg betalt. Rundt 12 timer med intensiv trening i Malmö har kostet Anne Line Gjersem 12.000 kroner.

– Jeg har konsentrert meg om bedre kvalitet, med større fart og høyere hopp. Trippelhoppene sitter bedre, og ser bedre ut. Du vil se en annen Anne Line Gjersem på isen, sier Anne Line Gjersem – først og fremst med tanke på «Stormy Weather».

Ikke kampsportkjæresten Lukas Helgasson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder