DUELL: Magnus Carlsen (t.v.) og Wei Yi møtes i Tata Steel Chess mandag. Foto: Terje Bringedal og Dirk Jan ten Geuzendam ,

Carlsen møter sjakkens nye vidunderbarn (16)

Endelig skal de møtes: Magnus Carlsen (25) og sjakkens nye vidunderbarn Wei Yi (16).

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Kineseren er på plassen etter Carlsen på listen over de yngste stormesterne gjennom tidene, og det er store forventinger til ham.

– Han er ekstremt bra taktisk, sier Carlsen til VG.

– Wei har god forståelse for dynamikken i spillet. Så hvis jeg skal slå ham, må jeg tenke som en av gamlegutta: Jeg må gå for å ta ham i sluttspillet, smiler verdensmesteren.

Les også: Carlsen fikk bare remis: - Irriterende for Magnus

– Men jeg viker selvsagt ikke unna en taktisk duell heller, hvis det er det som må til. Opp gjennom årene har jeg alltid likt og hatt god score mot taktiske spillere.

VG Direkte: Følg partiet her fra kl. 13.30

Mandag møtes Magnus Carlsen og Wei Yi i tredje runde av den prestisjefylte Wijk aan Zee-turneringen. I julen spilte i Qatar Masters Open, men det var en åpen turnering, og de møttes aldri.

– Han kom virkelig ikke til sin rett der, men det er også det eneste skikkelig dårlige resultatet Wei har hatt på lenge. Så jeg vet ikke hvor mye vekt vi skal legge på det, sier Carlsen til VG.

Les også: Nå snakker Carlsen om sjokk-partiene

– Det er vrient å si hvor god han er nå.

Wei har hvite brikker i partiet, som kommer etter at Carlsen til nå har spilt to remis i Nederland: Først med svart mot David Navara, så med hvit mot Fabiano Caruana.

Kineseren fikk stormestertittelen i mars 2013, 13 år, åtte måneder og 23 dager gammel, den yngste stormester i verden den gang og den fjerde yngste i historien.

Les også: Landslagsspiller om blind sjakk-komite: - Sannsynligvis juks

Magnus Carlsen var rundt fire måneder yngre da han i sin tid ble stormester. Bare Sergej Karjakin og inderen Parimarjan Negi har vært yngre enn dagens duellanter.

Wei Yi er på 37. plass på verdensrankingen med 2706.

På TV2s sjakksending søndag sa Jon Ludvig Hammer om Wei:

– Han er en «wunderkind». Han er oppe og spiser kirsebær med de store i en alder av 16 år. Magnus og Sergej Karjakin er blant de få som har vært så gode i så ung alder.

Samtidig diskuterte Hammer og Carlsens storesøster Ellen om mulighetene for at han kan bli en virkelig storspiller.

– Det er ikke gitt, var de enige om.

PS! Tre mann har 1,5 poeng etter to runder i Wijk aan Zee: Fabiano Caruana, Wesley So og Loren Ding. Magnus Carlsen er én av seks spillere med 1,0 poeng. Den negative overraskelsen til nå er hjemmehåpet Anish Giri, som har bare 0,5 poeng.

Les også

Mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen

Flere artikler

  1. Magnus Carlsen klarte ikke å slå sjakkens nye vidunderbarn (16)

  2. Russer stoppet Carlsens seiersrekke - men nå er han alene i teten

  3. Carlsen måtte bruke seks timer på å vinne

  4. Dette blir Magnus Carlsens VM-motstander

  5. Rotterace om hvem som skal møte Magnus Carlsen i VM-matchen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder