OVERRASKET: En spent Henrik Christiansen fulgte sisteheatet på 1500 fri fra sidelinjen. En svært fornøyd 19-åring møtte pressen etter den overraskende finaleplassen var sikret. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Henrik Christiansen til OL-finale på 1500 fri: – Jeg skjelver

Skal svømme finalen natt til søndag klokken 03.11

RIO/OSLO (VG) Henrik Christiansen (19) kvalifiserte seg til finalen på 1500 fri i sitt første OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Jeg skjelver. Dette er utrolig, jeg er i OL-finale, sier Christiansen til VG.

– Redder dette OL?

– Ja!

Unggutten kan det med å levere når det gjelder. Henrik Christiansen kvalifiserte seg til sin første OL-finale på fredagens 1500 fri. Med en sluttid på 14.55,40 var han over et halvt sekund bedre enn 9. plass og kapret den siste plassen i finalen.

– Jeg ante ikke at det skulle gå før for ett minutt siden. Susann kom plutselig og kastet seg om halsen min og sa "du er i finalen", sa Christiansen til VG etter det akkurat hadde blitt klart at han skal svømme finale natt til søndag.

Fikk du med deg denne? Skuffet over OL-starten: Har gitt seg selv forbud mot sosiale medier

– Jeg gjør det jeg må gjøre

Det så mørkt ut da 19 åringen slo inn som nummer seks i heatet sitt med ett heat igjen av øvelsen. Da var det bare to personer som kunne svømme fortere enn Christiansen for at han skulle ta seg videre til finale. Ifølge startlistene var det ni herrer som var bedre enn nordmannen.

Men da det siste og sjette heatet passerte 1000 meter begynte det å se lyst ut for Christiansen; de fleste i feltet lå bak nordmannens splittider. Da heatet slo inn var det kun Gregorio Paltrinieri fra Italia og Connor Jaeger fra USA som hadde svømt bedre enn Christiansen.

Les også: Henrik Christiansen har svømt 402 kilometer på fem uker

– Det er vanskelig å sette ord på dette, sa Christiansen til VG etter den nervepirrende innspurten, før han fortsatte:

En glad Henrik Christiansen kvalifiserte seg til sin første OL-finale på 1500 fri. Den skal svømmes natt til søndag klokken 03.11. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Jeg så ikke tidene, men jeg så at vinneren hadde 14.44 og at det tok mer enn ti sekunder før tredjemann slo inn.

Til tross for en tung avslutning på sin 1500 meter var 19-åringen fra Lillestrøm og Skjetten svømming fornøyd med svømmingen.

– Jeg gjorde som jeg må gjøre; jeg var offensiv ut. Jeg svømmer utrolig godt i en periode der. Frekvensene er gode, avslutter han.

Har du sett denne? Henrik Christiansen var dårligst i fotball - satset på svømming

Ønsket ikke å gjenta VM i Kazan

Selv landslagstrener Petter Løvberg trodde finaleplassen røk da Christiansen svømte inn til 6. plass i det nest siste heatet på 1500 meter - der regelen er at heatene skal bli bedre og bedre, ut fra svømmernes personlige rekorder.

– Det viktige er at Henrik klarte å reise seg. Han klarte å nullstille seg etter 400 og 200 meter. Det er ikke alle som klarer det. Hvis Henrik hadde hatt en eller to «feile» tanker, så hadde ikke dette gått. Men han ga ikke opp, sa landslagstrener Petter Løvberg til VG etter løpet, tydelig lettet over at finaleplassen er sikret.

Les også: EM-sølv til Henrik Christiansen: – Jeg har ikke toppet formen

Løvberg sier tirsdagstreningen ga håp om at 19-åringen hadde snudd det. Han fikk rett.

Ifølge landslagstreneren var de også opptatt av at unggutten ikke skulle gå i samme felle som han gjorde under VM i Kazan i fjor. Da svømte han veldig bra i begynnelsen av mesterskapet, men mislyktes helt på den avsluttende 1500-meteren.

– Det var noe vi hadde i bakhodet. Og vi visste at han også kunne komme tilbake i løpet av dette mesterskapet.

Husker du dette? Første VM-finale siden Alexander Dale Oen

Syvende norske OL-finalen

På 400 meter fri forrige lørdag svømte 19-åringen inn nesten 1,5 sekund bak sin personlige rekord. Han måtte nøye seg med en 17. plass på øvelsen, og en 40. plass på den ikke så viktige distansen 200 fri.

Christiansens personlige og norske rekord var på 14.53,77 og ble satt i Stockholm i mars tidligere i år. Med den tiden ble han også den første nordmannen til å svømme under 15 minutter på maratondistansen.

Finalen Christiansen skal svømme natt til søndag er den syvende OL-finalen noen sinne, med en nordmann i heatet.

Nå er det seks år siden forrige OL-finale og vi får se Norges store svømmestjerne Henrik Christiansen i aksjon på 1500 fri. Natt til søndag, klokken 03.11, altså.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder