OL-KLAR: Med en helt fantastisk sisterunde sikret Kofstad OL-plassen.
OL-KLAR: Med en helt fantastisk sisterunde sikret Kofstad OL-plassen. Foto: Helge Mikalsen VG

Kofstad klar for OL: – Tidenes norske golfprestasjon

SPORT

Challenge Touren i Slovakia var siste mulighet for Espen Kofstad til å kvalifisere seg til Rio. Etter en bekmørk tredje runde, leverte Oslo-gutten en fantastisk sisterunde og sikret omspill. Der fikset han OL-plassen.

  • Hans-Kristian Rangnes
Publisert: Oppdatert: 10.07.16 19:23

– Dette er tidenes største norske golfprestasjon, sier journalist i Norsk Golf, Christian Døvle.

Det mener han til tross for Suzann Pettersens LPGA-seier i 2007 og Henrik Bjørnstads prestasjoner i PGA.

– Når man tar i betrakning alt han har vært igjennom de siste årene med ryggskadene og motgang så er dette større enn det Tutta og Bjørnstad har gjort. Ingen har klatret mer på verdensrankingen enn Espen i år. Dette er helt rått, sier Døvle.

Kofstad var før siste runde på en delt 12. plass og ni slag under par. Fire slag bak ledende Romain Langasque. Franskmannen spilte US Masters tidligere i år og regnes som en av verdens beste unge golfere. Men Oslo-gutten leverte fantastisk golf og kom åtte under par på sisterunden. Med to bogey'er på sisterunden gikk franskmannen fire under par og dermed ble det omspill.

I omspillet spilles hull 18 i sudden death, frem til en vinner er kåret.

LES OGSÅ: Kofstad med tigersprang - forbi Tiger

Langasque bommet

Etter første runde så det ut til at franskmannen skulle trekke det lengste strået, men Langasque bommet på putten og duoen gikk hullet på nytt.

På andrerunden var utgangspunktet helt likt for de to. Noen få meter fra hullet. Langasque bommet på den avgjørende birdie-putten og Espen Kofstad kunne putte for seieren. Nordmannen var iskald og sikret seieren.

– Måten han avgjør dette sier ganske mye om Espen. Han er definisjonen på en vinnerskalle. Dette er en helt utrolig prestasjon i en verdensidrett. Jeg kødder ikke når jeg sier at jeg er utrolig rørt av dette, sier generalsekretær i golfforbundet Tor-Anders Hansen.

– På herresiden så er dette den største norske golfprestasjonen. Han blir et viktig forbilde for alle norske golfere, sier Hansen.

LES OGSÅ: Kofstad «superglad» for å være tilbake på europatouren

Klar for Rio

Med seieren er Kofstad klar for OL i Rio.

– Han kan definitivt hevde seg i OL. Sånn som han har spilt denne uken så kan han prestere hvor som helst. God golf er god golf, sier Døvle.

– Jeg tenker at det er utrolig moro. Det er en vanvittig prestasjon å dra fram det spillet på hans siste mulighet til å komme til OL. Det å vinne turneringen på denne måten ... Jeg mener det er tidenes beste norske golfrunde uansett kjønn. Det er vanvittig bra, sier toppidrettsansvarlig Jon Karlsen til NTB.

– Når han spiller som det her er han også en medaljekandidat i OL.

Til slutt er det Olympiatoppen som bestemmer om Kofstad får lov til å dra til OL eller ikke. Deres offisielle uttak er søndag.

– Det er en formalitet, de tørr ikke gjøre noe annet enn å ta han ut, sier Døvle med et smil.

Her kan du lese mer om