OL-komiteen: Uaktuelt å avlyse på grunn av zika-viruset

RIO DE JANEIRO (VG) I OL-bydelen Deodoro er det ingenting som tyder på at epidemien har satt en bremser for sommerlekene.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

VG I BRASIL: Fotograf Mattis Sandblad og journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

5. august braker det løs i Rio de Janeiro i Brasil. Da er det tid for de olympiske sommerleker, etterfulgt av Paralympics. 15.000 idrettsutøvere fra over 200 land, 40.000 frivillige, 93.000 i OL-organisasjonen og 380.000 tilskuere er ventet til gigantarrangementet i august og september. Det totale budsjettet ligger på svimlende 39 milliarder reais, som tilsvarer omlag 90 milliarder norske kroner.

Så kom zika-viruset.

Mener det er uansvarlig

Brasil er spesielt hardt rammet av det myggbårne viruset som har spredt seg over nesten hele Sør- og Mellom-Amerika, og som trolig har fått alvorlige nevrologiske konsekvenser hos både nyfødte og voksne.

Les historiene om Alice (tre md.) og Juan Pedro (to md.) som begge er født med for lite hode.

Nå tar to fremtredende amerikanske forskere tatt til orde for at Rio2016 enten må avlyses, utsettes eller flyttes.

BYGGEPLASS: Mye gjenstår før Rio de Janerio er klart til å huse OL. Deodoro er en av fire områder for arrangementet. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Å arrangere lekene i et områder der zika-viruset har spredd seg, samtidig som WHO erklærer det som en alvorlig risiko for verdenshelsen, er rett og slett uansvarlig, skriver professorene Arthur L. Caplan og Lee H. Igel i tidsskriftet Forbes.

Ber gravide «snakke med legen»

I bydelen Deodoro vest i Rio de Janeiro, ett av de fire OL-områdene, er det tilsynelatende ingen som lar seg påvirke av utspillet til de amerikanske professorene.

Torsdag fikk VG en omvisning i tropeheten, der flere hundre bygningsarbeidere jobbet for fullt med å sveise, male, koste og rigge til de ulike arenaene som ligger på en militærkontrollert slette. De har fem måneder på seg til å ferdigstille alt. Her skal det konkurreres i blant annet skyting, landhockey, synkronsvømming, terrengsykling.

Å bremse opp på grunn av zika-viruset er intet alternativ, får VG vite av OL-komiteen i Rio de Janeiro.

BMX: Motorcross-banen står klar til sommerlekene, beskyttet mot regn. En arbeider legger siste hånd på verket. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Vi har gjort det klart at det er uaktuelt å avlyse Rio2016. Vi følger rådene fra WHO, som mener det ikke er noen spesielle reiserestriksjoner, sier en pressetalsmann som sier han ikke er bemyndiget til å ha navnet sitt i avisen.

Leste du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Under en pressekonferanse tirsdag forklarte OL-komiteen at de så alvorlig på at Verdens helseorganisasjon (WHO) har slått global zika-alarm, og at de anbefalte gravide om å «snakke med legen sin om forebyggende tiltak». Komiteen understreker at det blir færre mygg allerede i april, når sommeren her er på hell. Samtidig har de gått ut i brasilianske medier og anbefalt OL-utøverne om å lukke vinduene når de kommer til lekene.

Fornøyde naboer

SELFIE: Alvaro Chames (46) (t.v.) og Walaca Souza (34) foreviger den varme sommerdagen. Foto: Mattis Sandblad , VG

Inne i OL-parken har mange innbyggere strømmet til fra Ricardo de Albuguerque, favelaen som ligger et steinkast unna. De får lov til å bruke svømmebassenget før og etter lekene, som under arrangementet skal benyttes til padling. Under omvisningen blir VG nøye overvåket at to kommunikasjonsansatte i Rio2016, som nekter oss å snakke med bygningsarbeidere, og som flankerer oss når vi snakker med lokalbefolkningen.

TAKKNEMLIGE: Anna Cristina Souza (45) og datteren Ester (2,5) er glade for å ha en plass å svømme, sier de. Foto: Mattis Sandblad , VG

– OL kommer oss alle til gode, siden vi kan benytte arenaene før og etter lekene, sier Anna Cristina Souza (45), som har datteren og badenymfen Ester (2,5) på armen.

Vi noterer oss at hun er fornøyd, mens de PR-ansatte står rett bak skulderen vår. Anna Cristina legger forsiktig til at det har vært mye bråk fra byggeanlegget, og at det renner inn mye mudder fra areanene i hjemmene deres når det regner kraftig.

Kompisene Alvaro Chames (46) og Walaca Souza (34) står i badetruse og gliser mot solen ved svømmebassenget. Også de er strålende fornøyde med sin nye nabo.

– OL er givende for området. Nå vil myndighetene investere her. Før var det ingen som gjorde det, så jeg tenker at alt er positivt, sier Chames.

SE VGTV-VIDEOENE FRA BRASIL:

Les også

 1. Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre md.) vil leve

  RECIFE (VG) Hun er en av flere tusen babyer i Brasil som er født med liten hjerne.
 2. Helseministeren: Liten sjanse for å bli smittet av zikavirus i Norge

  Helseminister Bent Høie (H) er bekymret for Zika-situasjonen…
 3. WHO slår global krisealarm: Leger uten grenser om zikaviruset:  Spørs om WHO har slått alarm raskt nok

  WHO slo mandag fast at zikautbruddet er en global krise. Morten Rostrup i Leger uten grenser mener alarmen kan ha kommet…

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Pluss content

  Uaktuelt å avlyse Rio-OL på grunn av zika-viruset

 2. Forskere: – OL bør avlyses på grunn av zikaviruset

 3. Okparaebo om zika-viruset: – Vi får ta med myggnetting

 4. Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

 5. FHI endrer zikaråd for gravide

Fra andre aviser

 1. Kvinner i Brasil advares mot å få barn nå

  Aftenposten
 2. 7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

  Aftenposten
 3. Aftenposten mener: Zikaviruset er en ny test for verden

  Aftenposten
 4. Zikafeber skremmer gravide og skygger for OL

  Aftenposten
 5. Når døden får vinger

  Bergens Tidende
 6. Ti spørsmål og svar om koronaviruset

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder