TO VIL HA FULL ÅPENHET: De to idrettsstyremedlemmene som er markert på bildet, Anne Berit Figenschau og Sondre Sande Gullord, ønsker fullt innsyn i «Sotsji-regnskapet». Her er dagens idrettsstyre fotografert i juni i fjor: Fra v. generalsekretær Inge Andersen, Marit Roland Udnæs, Figenschau, Kjartan Haugen, Oddvar Johan Jensen (med briller), Geir Johannessen (med briller), Marcela Montserrat Fonseca Bustos, idrettspresident Tom Tvedt, Kristin Kloster Aasen, Guri Ramtoft, Gullord, Gerhard Heiberg, Vibecke Sørensen og Sigbjørn Johnsen. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Avslører uenighet i NIF-styret

Disse to styremedlemmene vil ha full åpenhet

Styremedlemmene Sondre Gullord (26) og Anne Berit Figenschau (47) taler sine egne midt imot når de nå ber Norges Idrettsforbund åpne opp for fullt innsyn i «Sotsji-regnskapet» – helt ned på enkeltbilag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to idrettslederne har bedt om å få meningen sin – at det må åpnes for innsyn også fra tiden før dagens styre kom til makten – protokollført i referatet fra tirsdagens idrettsstyremøte på Gardermoen.

– Dette handler om tilliten og omdømmet til norsk idrett. Det handler for meg om hvordan vi er åpne: At vi ikke bare prater om det, men også handler i forhold til det, sier Gullord.

På et pressemøte tirsdag ettermiddag, sa idrettspresidentTom Tvedt at det er «naturlig med ulike meninger i et styre», og at saken er krevende.

Men at det bare timer tidligere hadde vært tydelige røster som tok til orde for en ny politikk, ble ikke nevnt.

Les også: OL-helter refser NIFs pengebruk i Sotsji

– Intern uenighet

Da VG senere kontaktet blant annet Figenschau og Gullord, bekreftet begge sin mening. Det er altså ikke et enstemmig idrettsstyre som har vedtatt at enkeltbilag fra tiden før juni 2015, da dagens styre ble innsatt, skal holdes hemmelig.

Vedtaket betyr blant annet at offentligheten ikke får innsyn i den reelle pengebruken under Sotsji-OL, der Norge skulle gjøre seg lekre for IOC i jakten på et OL til Oslo i 2022.

– Vi er to stykker som ønsker å gå lenger enn resten, og det er dermed en intern uenighet. Vi ønsket å få dette protokollført. Vi ber om at det gis innsyn helt ned på bilagsnivå når det kommer forespørsler fra media, også fra tiden før vår styreperiode, sier Figenschau til VG.

Den tidligere volleyballspilleren jobber selv i skatteetaten, og har bakgrunn som partipolitiker i Høyre i Tromsø. Figenschau er inne i sin første periode i idrettsstyret.

Les også: Idrettspresidenten ba om møte med kommunen etter Sotsji-avsløring

– Viktig for norsk idrett

Det samme er Sondre Gullord, som kommer fra Gjøvik og har bakgrunn fra orientering.

På spørsmål om hvordan han opplever tilbakemeldingene fra grasrota i norsk idrett, svarer 26-åringen:

– Jeg opplever at mange spør seg «hvorfor kan dere ikke bare svare på det dere blir spurt om?». Det har jeg vært tilhenger av fra dag én. jeg har alltid kjempet for dette, men i et styre må man alltid etterstrebe enighet og konsensus. Det var vedtaket i Førde et eksempel på. Men når vi nå har diskutert hva vi gjør med tiden bakover, mener jeg dette er veldig riktig og viktig for norsk idrett.

Etter det VG erfarer, skal Gullord og Figenschau hele tiden ha stått for full åpenhet, men uten å få med seg flertallet i idrettsstyret.

Debatten om åpenhet i norsk idrett har rast de siste månedene. I april ba kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) om at det må innføres en ny kurs fra 1. januar 2017: Da blir administrasjonen i NIF nødt til å legge frem enkeltbilag fra blant annet reiser når media og annen offentlighet ber om dette.

På et styremøte i Førde 10. april vedtok deretter idrettsstyret at man ville åpne opp for en tilsvarende praksis tilbake til juni 2015. Men tiden før det, skulle forbli lukket.

– Slik er det, og slik blir det, sa generalsekretær Inge Andersen den gangen.

– God, bred debatt

Konfrontert med at to av styremedlemmene hans nå bekrefter uenighet, sa idrettspresident Tom Tvedt følgende i går ettermiddag:

– Styret har gått en grundig runde på denne saken. Uenigheten er der, og det er fortsatt en sak. Det vil gå frem av protokollen fra møtet når den er klar. Den får dere tilgang på.

– Gullord mener at det å vise åpenhet, og ikke bare prate om det, er viktig for tilliten og omdømmet til norsk idrett. Er ikke du enig?

– Vi har hatt en god, bred debatt. Det er en uenighet i styret og det kommer til å omtales når protokollen er klar.

– Hvorfor er denne saken så krevende?

– Vi har hatt en god debatt i styret, og skal nå lage en protokoll som skal behandles i styret. Når den er klar skal du få den. Jeg må forholde meg til det styret jeg leder, sier Tvedt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder