Slik var OL-natten: Rekordknusing og Murray-gull

RIO/OSLO (VG) Det var mer enn bare historiske Usain Bolt som gjorde utrolige ting i natt. Vi fikk en ny overlegen rekord på 400 meter, og Andy Murray forsvarte OL-gullet fra London.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kampen om OL-gullet ble intet annet en fantastisk tenniskamp mellom storfavoritten Andy Murray og Juan Martín del Potro.

Til slutt var det favoritten som vant etter 7-5, 4-6, 6-2, 7-5. Etter over fire timer med tennis forsvarte Murray OL-gullet fra lekene i London.

LES OGSÅ: Historiske Bolt cruiset inn til nytt gull: – Han er ustoppelig

Den gang var Roger Federer motstander, natt til mandag var det argentinske Juan Martín del Potro som stod mellom Murray og OL-tittelen. Og del Potro ga skotske Murray kamp til døra. Veien tilbake på tennishimmelen har vært lang for argentineren, og etter at matchballen var satt rant del Potros modige tårer.

De rant etter en kamp Jan Frode Andersen i TV 2-studioet beskrev som et oppgjør ingen fortjente å tape.

LES OGSÅ: Nå mangler Murray bare x-faktoren

For det var en kamp som til tider tok pusten fra kommentatorene, med lange ballvekslinger og stadige comeback fra en del Potro som virket kjørt tidlig.

– Trolig det råeste gamet jeg noen sinne har sett, meldte Andersen etter at Murray hadde utlignet til 5-5 i games i det fjerde settet.

Da hadde del Potro kun minutter tidligere hatt settet i sin hule hånd, med 5-3. 5-3 ble raskt til 5-7.

Og med det ble Andy Murray olympisk mester.

Sett denne? OL-sølv 31 år etter «debuten»

Saken fortsetter under bildet

BAMSEKLEM: 198 centimeter høye del Potro ga Andy Murray en god klem etter finalen. De to ble stående noen øyeblikk lenger enn vanlig for å prate etter den helt spesielle OL-finalen. Foto: Martin Bernetti AFP

Avgjørende minutter i tredje sett

Etter 7-5 i det første settet slo argentinske Juan Martín del Potro tilbake i det andre. Midtveis i det tredje sa Murray takk og farvel i det skulle vise seg å bli avgjørende minutter i OL-finalen.

Skotten virket innbitt og konsentrert, og slet ut sin søramerikanske motstander. Briten var på alt. Del Potro forsøkte å utfordre Murrays backhand, han forsøkte dropballer rett over nett og han prøvde å prikke langs linjen.

Les også: Del Potro sendte Nadal ut av OL

Men Andy Murray svarte på alt. Han brøt argentinerens serve, og tok vare på sine egne. 2-2 i tredje sett ble til 3-2, 4-2, 5-2 og settseier i løpet av minutter hvor verdenstoeren fra Glasgow så uslåelig ut.

– Hvor atletisk går det an å være? utbrøt Jan Frode Andersen i TV 2s kommentarboks, da Murray gikk opp til 4-2.

Les også: Stig-André Berge gråt og danset etter OL-bronsen

Vanvittig fjerdesett

HANG PÅ KNÆRNE: Juan Martín del Potro så til tider svært sliten ut, men reiste seg stadig og holdt liv i tennisfinalen mot Andy Murray. Foto: Vadim Ghirda AP

I fjerde sett startet imidlertid del Potro lovende, da han brøt Murrays første serve og innledet andre game med et serve-ess. Men da del Potro var i ferd med å gå opp til 2-0 i games i det fjerde settet, utlignet Murray til deuce.

Der brøt Murray argentineres serve på nydelig vis, med en perfekt utført slice som snek seg like over nettet. I en allerede vanvittig tennisfinale, viste det fjerde settet seg å by på stor underholdning.

Etter Murrays perfekt utførte slice var stillingen 1-1 i fjerde sett. Med 40-30 fordel del Potro på vei mot 2-1-ledelse leverte Murray en passering som så ut til å sikre ny deuce. Del Potro svarte imidlertid med en voldsom volley, og sikret seg 2-1 i game.

Den utrolige historien: Useedet tennisspiller tok OL-gull

– Jeg trodde jeg hadde sett det reåste, men det er helt der oppe, sa Kim Robin Haugen som kommenterte for TV 2, før Andersen - nesten målløs -la til:

– Hvordan greier del Potro det? Det er jo en umulig volley!

Men der del Potro glimtet til, var Murray stabilt best.

Finaletap til tross: Juan Martín del Potro er for alvor tilbake i toppen av tennisverdenen, med et OL-sølv i bagasjen.

Ny verdensrekord på 400 meter

Wayde van Niekerk satte ny verdensrekord på 400 meter da gullet ble delt ut i Rio natt til mandag. Sørafrikaneren løp i bane åtte, og fikk en voldsom start i ytterste bane. En i utgangspunktet vanskelig startposisjon hemmet ikke sørafrikaneren som ble historisk i Rio like etter klokken tre norsk tid.

NY VERDENSREKORD: Wayde van Niekerk etter å ha slått verdensrekorden. Foto: Matt Dunham AP

Med 43.03 på distansen slettet han Michael Johnsen 17 år gamle rekord. Den rekorden var på 43.18, og ble satt i Sevilla den 26. august 1999.

– Jeg trodde på at jeg kunne klare verdensrekorden. Jeg har drømt om dette gullet så lenge jeg kan huske. Jeg er velsignet, sier van Niekerk.

Da han kom inn på de siste 100 meterne hadde han full kontroll på gullet, og økte ned til sine konkurrenter. Til slutt var han 73 hundredeler foran forhåndsfavoritt Kirani James som knep sølvet. Bronsen tok amerikaneren Lashawn Merrit med tiden 43.85.
Kirani James, fra Grenada, sin tid er for øvrig den 10. raskeste gjennom tidene. van Niekerk hadde før kveldens løp den fjerde raskeste tiden noensinne, med 43.48 i Beijing i fjor.

LES OGSÅ: Bronsehelten Stig-André Berge får lov av kjæresten til å fortsette

Russisk brytegull

Roman Vlasov fra Russland sikret seg gull i mennenes bryting i 75-kilosklassen etter å ha slått danske Mark Overgaard Madsen i finalen.

– Nå føler jeg meg veldig bra. Jeg klarte gullet, og det er herlig å være her. Ikke bare jeg, men mange andre forsøkte også å ta denne medaljen. Nå ble drømmen sann. Det er mange følelser. Jeg har så mye jeg vil si, men jeg mangler ord. Jeg er bare så glad, sa Vlasov etter finalen.

Vlasovs gull er Russlands niende så langt i lekene, til tross for at en lang rekke av landets utøvere ble nektet å delta etter avsløringene av systematisk doping i russisk idrett, melder NTB.

Kim Hyeon-woo fra Sør-Korea delte bronsen med Saeid Morad Abdvali fra Iran.

LES OGSÅ: Nå mangler Murray bare x-faktoren

Sterkt gull til Meng

Suping Meng fra Kina var den sterkeste til slutt da vektløfting for kvinner ble avgjort i OL i Rio søndag.

GULL: Suping Meng. Foto: Goh Chai Hin AFP

Meng tok gull i klassen over 75 kilo med totalt 307 kilo på vektstangen – 130 kilo i rykk og 177 kilo i støt. Hun slo dermed Kim Kuk-hyang fra Nord-Korea med knappest mulig margin. Med 131 kilo i rykk og 175 i støt løftet nordkoreaneren ett kilo mindre enn den kinesiske vinneren.

Sarah Elisabeth Robles tok bronse med to løft på til sammen 286 kilo, 126 i rykk og 160 i støt.

Volley- og basketball

Hjemmefavorittene Agatha Bednarczuk og Barbara Seixas De Freitas hadde full kontroll fra start til slutt i kvartfinalen mot Ekaterina Birlova og Evgenia Ukolova fra Russland. Brasilianerne vant 2-0 i sett etter 23-21, 21-16. Det andre brasilianske paret Larissa Franca Maestrini og Talita Rocha slo Sveits 2-1 tidligere på dagen og dermed er begge parene videre til semifinale.

Serbia fikk sin revansj i herrenes basket. Etter tre strake tap mot Australia, Frankrike og USAs stjernegalleri slo Serbia Kina hele 94-60 og er videre til kvartfinalen som spilles onsdag.

Sør-Korea banket Argentina 28-22 og endte til slutt på en 10. plass i siste kampen i gruppespillet i håndball. Med tapet endte Argentina på 12. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder