GIR IKKE OPP: Brettkjører Helene Olafsen (25) har stort sett vært skadet hver eneste sesong de siste fem årene. I går måtte hun takke nei til prestisjefylte X Games i USA neste uke. Her forbereder hun seg til Sotsji-OL for to år siden. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Må trene seg opp etter fire korsbåndskader: Olafsen tvunget til å droppe X Games

Helene Olafsen (25) går i «AA-gruppe» for kneskadede

Dropper resten av sesongen i boardercross

Snowboarder Helene Olafsen (25) er fortsatt ikke klar for comeback etter at alle sine korsbåndskader. Mandag ga hun beskjed til arrangøren om at hun ikke kommer til X Games i Aspen neste uke.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg frasier meg plassen. Det har vært en mulighet, det er det jeg har jobbet mot. Men etter hvert skjønte jeg at det ikke var forsvarlig. Fysioterapeuten sa også at det ikke var «innafor», sier Helene Olafsen til VG.

– X Games er liksom ikke som en dag i styrkerommet. Hadde det vært en hvilken som helst annen idrett, ville jeg vært klar, tilføyer snowboardkjøreren.

LOVENDE GENERALPRØVE: Helene Olafsen vant bronsemedalje under prøve-OL i Sotsji. Året etter, under selve OL, falt hun i kvaliken og røk korsbåndet - igjen. Foto: Natalia Kolesnikova , Afp

Hun tok den endelige beslutningen for halvannen uke siden. Mandag skrev hun en e-post til X Games: Jeg kan dessverre ikke være med.

X Games-bronse 2014

Konsekvensen er at hun også avlyser resten av konkurransesesongen.

– I og med at X Games ryker, blir det sannsynligvis ikke noe av de andre konkurransene heller, sier hun.

Helene Olafsen falt i finalen og ble nummer fire i boardercross i Vancouver-OL. Da var hun 19 år gammel. Hun har vunnet tre medaljer i X Games, sportens mest prestisjetunge konkurranse.

I fjor vant hun B-finalen, for to år siden vant hun bronsemedalje i finalen i boardercross i Aspen, der X Games i år pågår 28. til 31. januar.

Med sterk norsk deltagelse.

Røk i v-cupen 2015

Blant andre Silje Norendal (22), som er tittelforsvarer i slopestyle. Norendal har siden før jul vært plaget av en kuttskade i kneet, men deltar i Laax Open i Sveits denne uken. Snowboardforbundets sportssjef, Thomas Harstad, regner med at hun «vil presse» seg gjennom X Games neste uke.

Han er imidlertid på det rene med at Helene Olafsen ikke vil gjøre det.

– Helene gjør alt i eget tempo, og vi håper hun blir ordentlig frisk. Det ville være helt fantastisk om hun kommer tilbake. Hun er en av de beste boardercrosskjørerne, sier Thomas Harstad.

Helene Olafsen røk korsbåndet i høyre kne i 2011. Året etter fikk hun et korsbånd delvis avrevet, under kvalifiseringen i Sotsji-OL røk det – før det røk igjen under verdenscupen i mars i fjor.

GÅR PÅ VEGGEN: Helene Olafsen er ekstremt godt trent, men knærne hennes vist seg ikke å tåle de harde påkjenningene i boardercross på snøbrett. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Hun sier at hun har røket korsbåndet tre og en halv ganger.

I 2009 ble hun operert for en meniskskade.

Hun beskriver det som «meningsløst», og svarer at det går «mye opp og ned» på spørsmål om rehabiliteringen viser stadig fremgang. Hun har ikke gitt opp å komme tilbake som konkurransekjører, men er innforstått med at det ikke er hundre prosent sikkert at det vil skje.

Mental smell

– Jeg jobber for det, å bli smertefri og få full funksjon. Det er mye i knærne mine som opprinnelig var i stand, som ikke er det lenger, sier Helene Olafsen – som fyller 26 år om en måned.

Hun følges opp av fysioterapeut Håvard Moksnes ved Olympiatoppen. Han er spesialist på korsbåndskader. Men Helene Olafsen er samtidig «min egen fysioterapeut».

Så godt kjenner hun sin egen kropp, og hun trener «smart» på Olympiatoppens toppidrettssenter fire ganger i uken.

BAKGRUNN: Møtte veggen – fikk tilbake gnisten

19 ÅR OG OL-DEBUTANT: Helene Olafsen vart medaljefavoritt i Vancouver for seks år siden, men falt i finalen og endte på 4. plass. Foto: Helge Mikalsen , VG

Forrige uke sto hun på brettet tre dager på rad. Hun fikk litt vondt igjen i kneet.

– Er det sårt å snakke om?

– Nei, ikke nå. Men for idrettsutøvere er det vanskelig å vite hvem man vil være uten idretten. Det er et neglisjert tema at man føler seg alene i forbindelse med slike skader.

– Jeg har følt det veldig, men ikke nå. Du trenger noen til å hjelpe deg, svarer Helene Olafsen – med tanke på den mentale smellen en langvarig skade kan gi.

AA for kneskadede

– Hele greia føles ensomt, og – ja – fælt, forklarer hun.

Hun forteller at hun går i terapi sammen med utøvere som er blitt offer for kneskader. Hun omtaler den som en AA-gruppe (AA = Anonyme Alkoholikere), «der alle må reise seg opp for å si hva de heter» og fortelle om sine plager.

Leste du denne? Må betale for rovdrift

– Det har ganske mange følger, det er dramatisk fysisk og mentalt, sier Helene Olafsen.

Hun går imidlertid ikke og gnager på det. Hun driver med en million andre ting; studerer mye forskjellig. Intervjuet med VG skjer i et friminutt på lærerhøyskolen. Helene Olafsen innrømmer at det vil falle henne vanskelig å vedgå at hun er «ferdig».

Det vil eventuelt ikke være hennes valg, det vil være noe hun blir tvunget til.

Nå er målet hennes «neste sesong».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder