VIL HA JENTER: Kristoffer Brun er sikker på at Norge tiller med jenter i neste OL. Her gratuleres han og Are Strandli med OL-bronsen av roforbundets kvinnelige generalsekretær, Trine Bjonge.
VIL HA JENTER: Kristoffer Brun er sikker på at Norge tiller med jenter i neste OL. Her gratuleres han og Are Strandli med OL-bronsen av roforbundets kvinnelige generalsekretær, Trine Bjonge. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

20 år uten norske kvinnelige roere i OL: Kristoffer Brun etter bronsen: - Sikker på jenter i Tokyo-OL

SPORT

RIO (VG) Ikke siden 1996 har Norge hatt kvinnelige roere med i OL. Etter bronsen med Are Strandli er Kristoffer Brun sikker på at duoen får med seg norske kvinner til Tokyo-OL i 2020.

Publisert:

Lettvekt-dobbelen tok Norges 17. ro-medalje i OL i løpet av 104 år: Samtlige tatt av menn.

I VM har Norge totalt vunnet 26 medaljer siden 1970: Samtlige tatt av menn.

Strandli og Brun: – Helt ubeskrivelig

– Ro-Norge har aldri hatt en sånn bredde og profesjonalitet. Jeg er helt sikker på at det kommer opp jenter til Tokyo-OL. At vi har fått opp bredden på herresiden og viser jenter at det ikke er umulig. Vi har både jentene og motiverte folk til å jobbe med dette, sier Brun til VG etter OL-bronsen.

Han er kjæreste med Tale Fiskerstrand Gjørtz, Norges beste kvinnelige roer, som sist vinter la opp etter sykdomsproblemer.

– Jeg er helt sikker på jentene kommer. Det er fullstendig mulig. Men det krever store ressurser å ha et stort landslaget. Så det må jobbes på mange fronter. Men det kommer, lover bronse-Brun som sammen med Are Strandli tok Norges første OL-medalje noensinne i lettvekt.

Lest denne? Birgit deler garderobe med gutta

Norsk roing har som oftest handlet om de største gutta. Paralympics-deltager Birgit Skarstein har de siste årene vært landslagets kvinnelige innslag. I september er også hun en soleklar medaljekandidat på Lagoa i Rio de Janeiro.

– Jeg tenker ikke så mye på kjønn, men skulle absolutt ønsket det var flere jenter, sier Skarstein til VG.

– Det er færre jenter som ror og færre tar skrittet helt ut. Det er en kultur for å prioritere annerledes. Jeg mener at det ikke har vært et godt nok tilbud i Norges Roforbund. Så det er en kombinasjon, sier Paralympics-håpet og blir fulgt opp av Olaf Tufte:

– Birgitt har gått all inn og kastet loss. Du kan ikke sitte å si at du ikke blir satset på når du ikke tør å gå all inn. Hvis du skal ansette noen så satser du ikke på noen som tviler. Skal du bli god så må du trene, sier Olaf Tufte - og mener at jentene - med noen små justeringer - må underkaste seg det samme tøffe treningsregimet som gutta.

Ut av tungvekt: Brun og Strandli er lei slankekjøret

Landslagssjef Johan Flodin mener at Norge er på gang også på kvinnesiden. Den beste båten - Anne E. Sture og Hanna Inntjore i toer uten styrmann – skal nå til U23-VM.

– Vi skal jobbe på bred front og få dette til. Jeg tror på en sculler og en enåret båt i OL om fire år, sier landslagssjef Johan Flodin. Det vil si fire utøvere.

Flodin har tidligere trent svenske Frida Svensson frem til både VM-gull og bronse.

Noe slik har Norge aldri opplevd. På 1970-tallet ble det en 4. plass både i OL og VM, mens Kristine Klaveness og Kristine Bjerknes avsluttet den kvinnelige norske OL-historien med sin 7. plass i Atlanta i 1996.

– Dette skal vi få til, lover ro-president Hans Jørgen Arvesen. VG har de siste dagene snakket med både idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen. De er svært opptatt av jente-spørsmålet.

VG-kommentar: Vi bør snakke oftere om ro-heltene

Men foreløpig gleder alle idrettstoppene seg over Norges første OL med to medaljer i roing på 40 år.

Kristoffer Brun og Are Strandli så aller mest frem til et stort måltid mat etter å ha pint vekten ned på 70 kg.

– Vi må ha noe som sitter godt i magen. Biff og noe salt, fet fries. Åhhhh, det skal bli godt, brølte Brun til pressen.

Han vil glede seg omtrent like mye over å få jenter med på OL-laget om fire år.

Her kan du lese mer om