ISKALD UANSETT: Birgit Skarstein er en av Norges mest kjente idrettsutøvere. Men at hun må takle et uvanlig problem i varmen – og kulden – er ikke like kjent. Foto: Tore Kristiansen

Birgit Skarsteins ukjente ekstremvarme-problem

Birgit Skarstein (30) må takle et slags omvendt problem under Paralympics etter sommer-OL neste år. I de høye temperaturene i Tokyo vil bena hennes være iskalde og utvikle kondens i møtet med ekstremvarmen.

  • Øystein Jarlsbo

– Du tenker ikke over det, før du plutselig sitter i det – som jeg, sier Birgit Skarstein – etterfulgt av sin trillende latter.

Etter alle VM-medaljene på snø og vann, intervjuene og TV-programmene hun har deltatt i, kjenner det idrettsinteresserte og ikke så idrettsinteresserte publikum årsaken til at hun er lam i begge bena og representerer Norge som parautøver.

Mindre kjent er det hun omtaler som «litt sånn corny» og «litt absurd». Det vil si noen av konsekvensene av hennes funksjonsnedsettelse.

– Nervene fungerer ikke. De virker ikke på samme måte som de som har det. Jeg har også mindre muskler i bena. Dermed blir ikke blodet pumpet rundt i dem på samme måte. Mange av parautøverne som har lammelser og nerveskader, sliter med dette, sier hun.

– Det kan tenkes at jeg uansett ville reagert dårlig på varme. Jeg trivdes ikke i varmen før skaden heller. Men det er en ekstra dimensjon at halve kroppen ikke varmeregulerer, tilføyer hun.

OL i Tokyo arrangeres 24. juli til 9. august. Paralympics går samme sted 25. august til 6. september. August er ifølge statistikken den varmeste måneden i året i Tokyo, med en snittemperatur på over 27 grader celsius – og høy luftfuktighet.

– Olympiatoppen sier at OL og Paralympics i Tokyo kan bli det tøffeste gjennom tidene. Opplevd temperatur (på grunn av høy luftfuktighet) kan bli 58 grader, og vi skal ro på vann i stekende hete, forklarer Birgit Skarstein.

Her tar Skarstein Tokyo-tempen i 33 varmegrader

For å venne seg til det, trener hun sammen med resten av ro-landslaget i Olympiatoppens klimakammer i toppidrettssenteret ved Sognsvann fast én gang i uken – i 38 grader varme og 85 prosent luftfuktighet. Svetten renner i strie strømmer selvsagt, av kroppene til Olaf Tufte & co.

Men ikke fra bena til Birgit Skarstein. De er iskalde, som alltid – uavhengig av alle temperaturer, ute og inne. Hennes ben, fra øverst på lårene til ut i tærne, blir våte av kondens i den kalde hudens møte med den varme luften.

les også

Birgit Skarstein hylles for kroppspress-kritikk - fikk stygge kommentarer hvis hun gikk i skjørt eller var på stranda

På vinteren pakker hun inn bena i strømper med varmetråder koblet til et batteribelte hun har rundt livet. Går batteriene tomme ute i langrennsløypa, skapes kondens og istapper i stedet for varme i strømpene. Da risikerer hun å pådra seg frostskader. Det har hendt «flere ganger».

Da er det om å gjøre å få stukket bena ned i en bøtte varmt vann fortere enn svint.

les også

Birgit Skarstein suveren i vinden: – Superbra

Birgit Skarsteins kropp makter ikke å regulere varme og kulde på grunn av skaden i nervene. På vinteren innebærer det nedkjøling fordi bena hennes er iskalde, på sommeren overoppheting fordi kroppen ikke klarer å kvitte seg med varmen tilstrekkelig effektivt gjennom svette fordi det bare er halve kroppen som svetter.

– Det hender at jeg legger bena opp mot brystet for å kjøle meg ned. Det er deilig, forteller Birgit Skarstein.

Ellers benytter hun seg av våte håndklær, iskald drikke, isbiter og kjølevest for å trekke ned kroppstemperaturen.

Birgit Skarstein inn til VM-bronse: – Reddet av gaffatape

På spørsmål om det er til hjelp for hennes «absurde» utfordring – eller «svetteproblem» – å trene i Olympiatoppens klimakammer, svarer hun «ja», det kan sammenlignes med å trene i høyden. Det er snakk om akklimatisering, eller tilvenning. Antall pulsslag øker drastisk i møte med høy varme. Det er lite gunstig for en som er avhengig av tipp topp utholdenhet.

Ved gjentatte treningsopphold i ekstrem varme, stiger etter hvert pulsen mindre. Sjokket avtar, for å si det slik.

Hun påpeker imidlertid at det er individuelle forskjeller. Noen fikser høy varme bra, andre håndterer det dårlig. Birgit Skarstein plasserer seg selv i siste kategori. Hun blir fort kvalm og svimmel i høy varme og luftfuktighet.

Etter VM i Linz i slutten av august, drar Birgit Skarstein til Tokyo for å kjenne på den virkelige varmen og luftfuktigheten der.

Mer om

  1. OL
  2. Birgit Skarstein
  3. Olaf Tufte

Flere artikler

  1. Satser alt mot Tokyo: – Kan være ferdig som langrennsløper

  2. Tufte til skadet Birgit Skarstein: – Ikke lek med OL-drømmen

  3. Birgit Skarstein åpner opp om den usikre fremtiden

  4. Birgit Skarstein ror for sine døde venninne: – Jeg har grått i båten

  5. Birgit Skarsteins mange kamper: – Må lære når nok er nok

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder