ANSVARLIG BYRÅD: Rina Mariann Hansen og resten av byrådet i Oslo vedtok nye forskrifter fredag. De iverksettes nå, og åpner for egenorganisert idrett på kommunens anlegg. Her er Hansen fotografert i Oslo i fjor. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Oslo kommune snur om idrettsanlegg: – Vi låser opp målene

Bare dager etter at Oslo kommune låste fast fotballmål for å holde folk unna idrettsanlegg, så åpnes banene for egenorganisert idrett igjen.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over 179 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Kommunen tillater dermed egentrening, eller økter i mindre grupper, vel å merke så lenge smittevernreglene overholdes.

– Den nye forskriften som ble vedtatt i byråd fredag ble idrettsanlegg sidestilte med parker og marka, og åpner for at idrettsanlegg er stengt for organisert trening, men kan brukes av enkeltpersoner og små grupper så lenge smittevernreglene overholdes, skriver kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien, i en tekstmelding til VG.

– Vi har laget nye plakater til områdene, og låser opp de målene vi har låst, legger han til.

les også

Stengte baner er også skadelig ...

Dermed har altså bruken av idrettsanlegg tatt enda en ny vending. For hør bare her:

Den 12. mars besluttet Bymiljøetaten i Oslo kommune å lukke alle kommunale idrettsanlegg og svømmeanlegg som følge av coronaepidemien. Samme dag meddelte Norges idrettsforbund at all idrettsaktivitet skulle avlyses med umiddelbar virkning.

Mandag 24. mars presiserte Oslo kommune at banene var stengt for all aktivitet, også egentrening individuell trening. Det ble hengt opp nye plakater og kjetting med hengelås på målene.

Men allerede fredag 27. mars fattet Byrådet det vedtaket som nå er i ferd med å rulles ut: Egentrening blir tillatt og målene låses opp igjen.

– Vi gir nå folk retningslinjer om hvordan de skal opptre i offentlige områder, enten det er i Marka, på det lokale torget eller utendørs idrettsanlegg. Dette må være retningslinjer som er like og enkle å forstå, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap) til VG.

– Hva har skjedd på de dagene fra dere låste mål til dere nå låser dem opp igjen?

– Jeg vet ikke om man har låst noen mål eller ikke, men det er viktig at alle uteområder behandles likt, så folk forstår retningslinjene. Det å sparke ball i en park og på en bane  som er merket opp: Jeg tror folk flest oppfatter det ganske likt, sier hun.

Hun understreker at de nasjonale reglene fortsatt gjelder. Dermed er det fortsatt forbudt med organisert idrett i hovedstaden.

– Oslo har få idrettsanlegg sett i forhold til befolkningen. Du er ikke redd for at det kan bli store ansamlinger av mennesker her?

– Vi har sett at det er færre mennesker i byen i disse dager. Jeg tror mange bruker uteområdene i nærheten av der man bor. Jeg oppfatter stor vilje til å følge reglene og at folk tar rådene som gis på alvor. Det må man fortsette å gjøre. Det vi gjør nå, er altså bare å gi folk enkle, tydelige retningslinjer til hvordan de skal opptre, sier byråden.

Maks fem personer

Oppmykningen skjer under forutsetning av at smittevernreglene overholdes. På kommunens nettside heter det at:

«Flere enn 5 personer bør ikke være sammen i gruppe. Ute i det offentlige rom, som i parker, i marka, på utendørs idrettsanlegg og i byrommet for øvrig, bør alle sørge for å ha minst én meters avstand til andre mennesker».

VG vet at det har vært frustrasjon i deler av norsk idrett den siste tiden, fordi mange opplever uklarhet i hva som er tillatt og ikke.

les også

Toppidrettssjefen vil vite hva som er tillatt

Både Norges fotballforbund (NFF) og Norges idrettsforbund (NIF) sendte i forrige uke brev til helsedirektoratet for å få klarhet i dette. Direktoratet har fortsatt ikke besvart henvendelsene, og idrettspresident Berit Kjøll sendte derfor ut en pressemelding tirsdag morgen. Der ber hun om en såkalt «straksavklaring» fra helsedirektøren.

– I dag er det betydelig usikkerhet blant våre forbund og medlemmer vedrørende hva som er lov og hva som ikke er lov etter vedtaket, og vi får derfor svært mange henvendelser med spørsmål om dette. Usikkerheten knyttet til forståelsen av vedtaket innebærer økt risiko for ulik praksis i forskjellige kommuner og forskjellige idretter, og vi opplever også svært ulik adgang til å drive idrett, skriver Kjøll.

NIF-toppen var deretter i direktekontakt med helsedirektør Bjørn Guldvog tirsdag formiddag. Helsedirektøren skal ha lovet å komme med en avklaring rundt disse spørsmålene innen onsdag klokken 12:

– Dialogen oppleves som konstruktiv og god, sier Kjøll til VG.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo kommune
 3. Idrett
 4. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Corona-svar til idretten: Ingen grunn til å holde fotballbaner lukket

 2. Oslo kommune tar nye grep og selvkritikk: Kjetting på målene og nye plakater

 3. Lorry og Høyre: Feil å stoppe skjenking hos dem som følger reglene

 4. UiO-rektor om samling i Frognerparken: – Ikke akseptabelt

 5. Høie ber kommunene stramme opp utestedene

Fra andre aviser

 1. Oslo åpner – Trondheim venter

  Aftenposten
 2. Oslo kommune gjenåpner idrettsbaner for egentrening

  Aftenposten
 3. Helsedirektoratet med nye råd til idretten: Flere enn fem får ikke trene sammen

  Aftenposten
 4. Norge åpner for organisert trening, men Bergen sier nei

  Fædrelandsvennen
 5. Oslo gjenåpner idrettsbaner

  Aftenposten
 6. Norge åpner for organisert trening, men Bergen sier nei

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no