GLAD: Så fornøyd er Novak Djokovic med finaleseier over Rafael Nadal i Australian Open. Foto: Rick Rycroft, Afp

Novak Djokovic vant historisk finalebatalje

(VG Nett) (Djokovic-Nadal 3-2) Det ble en lang og dramatisk finale i Australian Open mellom verdens to ledende tennisspillere, Novak Djokovic og Rafael Nadal.

  • Kristin Engløkken
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Finalen, som varte i hele fem timer og 53 minutter, blir stående som den lengste Grand Slam-finalen noensinne, og den lengste kampen som er spilt i Australian Open-historien.

- Sammen skapte vi tennishistorie. Dessverre kunne ikke begge vinne kampen. Jeg håper vi får spille mange flere kamper som denne. Du er en av tidenes beste tennisspillere, sa Djokovic til sin motstander i takketalen etter kampen, skriver NTB.

Mannen som for øyeblikket er verdens beste tennisspiller, Novak Djokovic, slo ut briten Andy Murray i semifinalen, mens spanske Rafael Nadal, nummer to på verdensrankingen, trakk det lengste strået i semifinaleoppgjøret mot Roger Federer.

Dermed var det duket for et finaleoppgjør mellom tennissportens to beste spillere på herresiden. En batalje som ble akkurat like dramatisk og jevnspilt som mange spådde på forhånd.

Nadal best i gang

De to kjempene i tennissporten har møtt hverandre flere ganger tidligere. Før finalestart hadde Nadal slått Djokovic 16 ganger, mens serberen hadde stukket av med seieren 13 ganger, og i tillegg vunnet de seks siste møtene de to imellom.

Men det var Nadal som åpnet finalen best, og vant første sett 7-5 etter 80 spilte minutter. Spanjolen angrep ballene fra Djokovic, og var tydelig mer aggressiv enn i de foregående kampene. Han leverte mange skarpe server i kroppen på Djokovic og ut til venstre, som serberen slet med å returnere.

I andre sett var det serberens tur til å vise seg frem for tilskuerne på Rod Laver Arena. Djokovic stakk av med seier 6-4, etter å ha økt førsteserveprosenten og skaffet flere forholdsvis enkle poeng på egen serve. Med det var stillingen uavgjort etter to sett - og utgangspunktet det samme som før kampstart.

Djokovic-dominans

Sett nummer tre var en ren maktdemonstrasjon av verdenseneren, som med presise returer feide spanjolen av banen med sifrene 6-2. Det fjerde settet ble en langt mer jevnspilt affære, hvor Djokovic og Nadal fulgte hverandre tett hele veien.

Underveis i fjerde sett fikk spillerne en liten pause, da regnet plutselig høljet ned over stadion. Etter vel 15 minutter var finalen i gang igjen.

På slutten av det fjerde settet lå Nadal tynt an, men spanjolen reddet tre settballer for å få tie-break og vant settet 7-6, da Djokovic bare var ett poeng unna å vinne hele mesterskapet.

Høydramatisk finalesett

Det skulle virkelig vise seg å være vanskelig å få en vinner av Australian Open 2012. I det avgjørende settet fulgte tennisstjernene hverandre som skygger gjennom hele settet. Etter fem timer og 27 spilte minutter var stilling helt lik - begge hadde vunnet to sett og fire games, og hadde plukket 30 poeng hver.

TAPTE: Rafael Nadal fortviler etter at seieren glapp. Foto: Greg Wood, Afp

På game-stilling 4-4 kom også kampens lengste ballveskling, da de slo ballen hele 31 ganger over nettet. Djokovic tok game-ledelse 5-4, men Nadal fulgte selvfølgelig opp, og igjen var det balanse i regnskapet på game-stilling 5-5.

Serberen gikk igjen opp i ledelsen, og ville ta pokalen hjem med game-seier på stillingen 6-5. På poengstilling 30-0 til Djokovic, skrudde Nadal opp det siste giret, og gikk med tre poeng på rad opp i poengledelsen 40-30, før serberen utlignet til 40-40.

Matchball til Djokovic

Nadal gjorde så en glipp på stillingen 40-40, da han slo ballen i nettkanten og ut.

Med matchballen i hånden gjorde serberen ingen feil - og tok med det sin tredje Australian Open-seier. Han vant også i 2008 og 2011.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder