BRUKTE STORE SUMMER PÅ FIRST HOUSE: Idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) og tidligere generalsekretær i NIF, Inge Andersen, brukte millioner på et av landets mest profilerte kommunikasjonsbyråer. Foto: Mattis Sandblad VG

NIF brukte over 10 millioner på First House

I regnskapene til Norges idrettsforbund ligger det over 60 fakturaer fra konsulentselskapet First House. På det høyeste var den månedlige regningen på mer enn én million kroner.

 • Anders K. Christiansen
 • Joachim Baardsen
 • Marius Guttormsen

Artikkelen er over to år gammel

Det viser materiale VG har fått innsyn i, etter at idrettsforbundet ble presset til å åpne regnskapene på bilagsnivå.

Denne uken er det innsynsrunde nummer tre på Ullevaal stadion, der det blant annet legges frem hva ulike former for konsulentbistand har kostet idretten.

Og der er altså rådgivningsselskapet First House en gjenganger.

Totalt sett har NIF betalt 10.140.745 kroner til First House fra november 2011 til november 2015.

Store summer

I august 2013 betalte Norges idrettsforbund 1 043 048 kroner til konsulentselskapet, mens det i september samme år gikk 925 103 kroner fra Ullevaal stadion til selskapet.

Pengebruken på First House startet imidlertid lenge før dette. I april i 2013 la dagens idrettspresident, Tom Tvedt, frem den såkalte «Tvedt-rapporten» på en pressekonferanse i Oslo. I rapporten på 136 sider ble den norske toppidrettsmodellen gått i sømmene etter et skuffende OL i London.

Selv om Tom Tvedts navn gjerne brukes om rapporten, er den i stor grad nedtegnet av ansatte i First House. Det kommer også frem av fakturaene selskapet sendte til Norges idrettsforbund. I dag kommer det frem at rapporten kostet 2,7 millioner kroner. Av dette sto regningene til First House for 1,5 millioner kroner.

– Hva har Tvedt egentlig gjort med den rapporten? Av kvitteringene ser det ut som om First House har jobbet fryktelig mye med den?

– Han ledet hele arbeidet og var med på å utforme hele rapporten. Men han skrev den ikke selv, helt detaljert, sier kommunikasjonssjef Niels Røine til VG.

Idrettspresident Tom Tvedt er på plass på Ullevaal stadion i dag, men har foreløpig latt Røine stå for mediekontakten.

Administrerende direktør i First House, Per Høiby, opplyser samtidig at selskapet i perioder har hatt rådgivere som har jobbet for NIF på heltid med plass i kontorlandskapet deres på Ullevaal stadion.

Sto bak ledelsens svar og kronikker

I bilagene kommer det også frem at rådgivningsselskapet flere ganger har svart på spørsmål fra VG og NRK på Tom Tvedts vegne.

Arbeidet har kostet idrettsforbundet mellom 2000–3000 kroner i timen. Også tidligere generalsekretær Inge Andersen har kommet med svar til mediene som har vært utformet av First House.

I en faktura datert 19.11.2013 står det blant annet følgende:

«Oppfølging av Tom Tvedt mht. kontakt med VG. Skriving av e-poster på hans vegne, tlfoppfølging mm»

For dette er det fakturert for fire timer på en regning hvor totalsummen er på over 82 000 kroner. First House har også skrevet kronikker for Andersen, tidligere NIF-president Borre Rognlien og nåværende skipresident Erik Røste som er publisert under de norske toppledernes navn i ulike medier.

– Er det riktig at First House skal svare på spørsmålene VG sender til Tom Tvedt?

– De har ikke svart, men kommet med forslag til svar, sier Niels Røine.

– Det står rett ut «skriving av eposter på hans vegne»?

– Ja, men det er generell, løpende medierådgivning. Jeg tror det er ganske vanlig at når man har tatt det valget å gå til et byrå som First House, så vil de bli involvert i å skrive eposter. Men om de gir råd …

– Ordlyden i fakturaene tyder på noe annet?

– Det er ingen tvil om at Tom Tvedt sender den eposten, sier Røine.

– Som trykker på «send»-knappen?

– Nei, men de har kommet med råd om hva han skal si og hvordan han skal si det. Det er ikke helt uvanlig det. Det er ikke bare en idrettspresident som benytter seg av slikt, sier kommunikasjonssjefen.

– Men bør det ikke være mulig for media å kommunisere direkte med ham på toppen i en bred, frivillig idrettsorganisasjon?

– Det gjør man jo. Men han får råd. I denne perioden fikk han råd fra First House. Nå får han råd fra andre, sier Røine.

Nektet lenge

Tallene som offentliggjøres i dag legges frem etter at det gjentatte ganger er blitt problematisert hva som er brukt på denne type rådgivning.

Allerede i 2014 ble det kjent at NIF hadde brukt det profilerte rådgivningsbyrået i kampen for å få OL til Oslo. Men idrettsforbundet nektet da plent å si noe som helst om hvor mye de hadde brukt på tjenestene.

«Vi finner det ikke riktig å opptre slik at vi flytter grensene for hvilke forpliktelser frivillige organisasjoner har overfor offentligheten», uttalte assisterende generalsekretær Øystein Dale den gangen.

VG skrev samme år at tidligere idrettspresident Tove Paule hadde advart NIF mot bruk av First House.

– Folkeavstemningen (rundt Oslo2022) genererte et voldsomt behov. Spørsmålet var hvordan idretten skulle gjøre en best mulig jobb for å få avstemningen til å resulterte i et «ja». Da valgte man å gå til First House, sier kommunikasjonssjef Niels Røine i dag.

Han trekker også frem evaluering av Olympiatoppen og den såkalte Tvedt-rapporten som store utgiftsposter til First House.

Andersens svar

Inge Andersen ble bedt om å forlate stillingen som generalsekretær i mars. Den tidligere topplederen har følgende svar på pengebruken.

– Alle utgifter som NIFs øverste administrative leder har hatt i sin periode har vært godt innenfor de fullmakter og budsjetter som idrettsstyret hadde vedtatt, herunder også leverandører og samarbeidspartnere til NIF og Olympiatoppen. Idrettsstyrets vedtatte budsjetter ble overholdt i alle mine år som generalsekretær, sier Andersen i e-posten VG har fått videresendt av kommunikasjonssjef Røine.

First House om millionjobben

First House-direktør Høiby skriver i en e-post til VG at de har bistått NIF i «en rekke prosjekter der forbundet har hatt behov for ekstra kompetanse og kapasitet».

– Oppdragsgivere i NIF var bl.a. styret, generalsekretær og andre personer i administrasjonen, samt leder av Toppidrettsutvalget. Arbeidet besto blant annet av rådgiving i strategiprosesser, utforming av presentasjoner, budskap og kronikker, analyser og utredninger, samt medietrening og medierådgiving. First House fungerte også som sekretariat for «Toppidrettsutredningen». Vi ble også engasjert som rådgiver i forbindelse med folkeavstemningen for eller mot OL i Oslo 2022, et meget omfattende og arbeidsintensivt prosjekt som utgjorde om lag halvparten av beløpet som NIF betalte til First House i samarbeidsperioden, skriver Høiby til VG og fortsetter:

– Oppdragene for NIF ble utført i henhold til avtalte honorarer, på prosjekt- eller timebasis, som er normalt i vår bransje. Totalsummen som NIF betalte for våre tjenester i den aktuelle perioden reflekterte at vi var engasjert for å bistå i mange ulike prosjekter, tidvis med rådgivere som arbeidet for NIF på heltid og satt i deres kontorer i de mest hektiske periodene.

Les også

 1. Kulturministeren tar nye millioner fra NIF-toppene

  Administrasjonen til Tom Tvedt (49) må på førjulsslanking: I dag kuttet kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) nye…
 2. Olympiatoppen må kutte 5 mill – null i stipend-økning siden 2010

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Tore Øvrebø (52) må kutte fem millioner i 2018-budsjettet etter at Olympiatoppen i dag fikk…
 3. Reagerer på alko-refs fra NIF: –Dobbeltmoral

  ØSTBANEHALLEN (VG) Mens NIF-toppene har drukket alkohol for titusenvis av kroner, skal idrettspappaen Knut Kvilekval…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Norges Idrettsforbund
 3. Inge Andersen

Flere artikler

 1. NIF betalte 711.000 kroner for OL-råd av Coe

 2. Eks-president Paule om NIF-toppenes pengebruk: – Jeg er sjokkert

 3. Slik forsvarer idrettspresident Tom Tvedt First House-millionene

 4. NIF-styret skulle «bygge lag» - regningen kom på 312.000 kroner

 5. Beklager pengebruk i intern e-post

Fra andre aviser

 1. Tom Tvedt skrev rapport om norsk idrett – leide inn First House-hjelp for 1,5 millioner kroner

  Aftenposten
 2. Idrettsstyrets to dager med workshop kostet over 300.000 kroner

  Bergens Tidende
 3. Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over pengebruken

  Aftenposten
 4. Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over at pengebruken har tatt så til de grader av

  Bergens Tidende
 5. Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over at pengebruken har tatt så til de grader av

  Aftenposten
 6. 75 flasker vin på én middag og en nachspiel-regning på flere tusen. Idrettsforbundet har brukt titusenvis av kroner på alkohol.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder