SØLVVINNERE: Norges håndballandslag tapte for Frankrike i VM-finalen. Her er trener Thorir Hergeirsson (nummer to fra venstre) etter premieutdelingen. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Frank Løke mener Hergeirsson kostet Norge VM-gullet: – Ble gjennomskuet

Ifølge tidligere landslagsprofil Frank Løke (37) ble VM-finalen tapt på grunn av store feil fra trener Thorir Hergeirsson (53).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter å ha sett Norge, med lillesøster Heidi Løke (34) på laget, tape VM-finalen mot Frankrike, mener Frank Løke (37) at Norge tapte kampen på benken.

I et Facebook-innlegg fyrer han løs kraftig skyts mot trener Thorir Hergeirsson (53), som han mener er grunnen til at Norge tapte kampen.

– Dessverre Thorir, i denne kampen ble ditt ferdighetsnivå gjennomskuet, skriver Løke.

Les også: 10 grunner til tidenes verste VM-tap

– Kunne vunnet

Overfor VG utdyper han kritikken: Han mener Norge har vært for avhengige av tre spillere og ett system, og ikke evnet å gjøre noe da plan A ikke fungerte.

– Det er ikke bare Thorirs skyld, men kunne vi vunnet hvis han hadde sett det mange eliteserietrenere sikkert så, spør Løke retorisk, før han legger til:

– Det ble gjort store og ganske grove feil fra benken.

KRITISK: Frank Løke. Her fra visningen av første episode av TV 2s «Famen kjendis». Foto: Frode Hansen/VG

Hovedproblemet, mener Løke, var backtreeren med Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Nora Mørk. Gode spillere som har fungert mye, men som ble stoppet av Frankrike, ifølge 37-åringen. Han mener altfor mye av Norges spill har gått gjennom dem, i stedet for at også kantene og streken har blitt like mye involvert som tidligere.

– Jeg fryktet det ville ødelegge om de ikke hadde dagen. Det har ikke vært noe kantspill og strekspill. Når det tydeligvis ikke fungerer i finalen, må det tas grep fra benken, sier Løke.

– Thorir har malt seg selv inn i et hjørne og blitt for avhengige av dem tre, fortsetter den tidligere landslagsspilleren, som mener Hergeirsson kan skylde seg selv for at han ikke har gitt andre muligheten til å spille seg inn.

Gråtkvalt Oftedal selvkritisk: – Derfor er det ekstra kjipt

Landslagssjefens svar

Thorir Hergeirsson sier følgende når han blir konfrontert med Løkes kritikk:

– Jeg har ingen kommentar, annet enn at du kan hilse Frank Løke og si god jul og lykke til med sitt.

De siste fire minuttene av VM-finalen hadde Hergeirsson to timeouter, hvor taktikken kunne blitt endret. Men det skjedde ikke, mener Løke.

– Det ble ikke sagt noe konkret, bare hvilket lag som skal spille. Han må sette klare avtaler og si hva som skal bli gjort, sier den tidligere strekspilleren til VG.

– Hva er ditt grunnlag for å komme med denne kritikken mot en trener som har fire EM-gull, to VM-gull og ett OL-gull på CV-en?

– Ikke noe annet enn at jeg har 186 landskamper og ble kåret til verdens beste strekspiller. Men utover det har jeg ikke noe.

Løke erkjenner at han er partisk når han snakker om søster Heidi, samt at Hergeirssons jobb nok er enklere sett fra TV-sofaen.

– Ganske mange trenere kunne gjort en bedre jobb. Men jeg må påpeke at det er lett å sitte hjemme i stua og si dette, det skal jeg innrømme. Han har fått til mye og er god til å skape harmoni i laget.

VGs kommentator: Håndballjentene sprekker under press

Gustad er uenig

Tidligere landslagsspiller Randi Gustad har på sin side en annen oppfatning av Hergeirssons rolle i tapet. Håndballeksperten kjøper ikke at islendingen kostet Norge gullet.

– Jeg er ikke enig med Frank Løke i det hele tatt. Det eneste jeg kan si, er at Hergeirsson kanskje burde satt inn Heidi Løke tidligere. Jeg mener at han, basert på hvordan han har disponert spillerne tidligere i mesterskapet, ikke kan bli tatt på noe taktisk i går, sier Gustad til VG og fortsetter:

– Spillerne hans responderer ikke på det han sier i timeouter. Han ønsker jo å brette ut spillet, men spillerne svarer ikke. Vi snakker om verdens mest meritterte trener her, han må også tåle kritikk, men denne er jeg ikke med på.

– Hva mener du gikk feil?

– Jeg syns det var flere ting - både angrepsspillet, forsvarsspillet og målvaktsspillet. Hele totalpakken. Jeg syns vi slet i midtforsvaret. Vi har 46 angrep mot oss, som betyr at Frankrike scorer annen hver gang de er der oppe. Det er mye i håndball. Når forsvaret vårt ikke får hjelp av keeperne, som hadde en helsvart dag, blir det blytungt. Det gjør også at vi ikke får kontret så mye, noe som gjør at vi mister vår viktigste våpen. Vi savner også en Sulland, en skytter som kan gjøre noe annet, men det har ikke vært behov for det tidligere i mesterskapet. Så kan man snakke om den mentale inngangen til kampen, for det er lett å være etterpåklok, men i sum vil jeg si at det jeg har nevnt er grunnen til at det ble tap. Titler vinnes i forsvar. Det viste Frankrike i går, sier Gustad.

Få med deg hvorfor Nora Mørk var bitter etter tapet:

PS: Les hele Facebook-kritikken fra Frank Løke her:

«Denne kampen ble tapt på benken, Thorir 👎 👎
Hva med å bytte ut spillere som ikke fungerer??
Bommer du seks på rad pluss flere tekniske feil så må du ta grep???
Hvor er taktikken??? 🤔
Hva med å kjøre noen systemer som inkluderer mer spill ut på kant og inn på strek??
Hva med å spille med det beste laget??
Ikke din feil at et slips hengende i tverrliggeren hadde reddet mer enn keeperne våre, men hvor var grepene og de klare meldingene når vi trengte det.
Dessverre, Thorir, i denne kampen ble ditt ferdighetsnivå gjennomskuet 👎 👎
Eller mener du at det er ferdighetsnivået til de engasjerte foreldrene som har ansvaret for at backene våre ikke treffer?
Jentene kjempet og ga alt på en dag da benken feilet.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder