KAN OVERTA SHOWET: Marit Bjørgen legger opp, mens Therese Johaug er tilbake. Her er de på medaljeseremonien etter tremila i VM i 2015, Johaug vant foran Bjørgen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Johaug vil ikke overta Bjørgens rolle som «landslagsmamma»

Med Marit Bjørgen (38) ute, trenger landslaget en leder. Det blir ikke meg, sier Therese Johaug (29).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lørdag markerer et skifte i norsk kvinnelangrenn. Tronen blir ledig. Bjørgen går sitt siste skirenn som toppidrettsutøver, mens Johaug gjør comeback i trimklassen.

Kjæresten om da Johaug ville legge opp: – Hele verden ramlet i hodet på oss

Når landslagene for kommende sesong presenteres i Oslo mandag, er Bjørgen borte og Johaug tilbake. Det betyr at landslagets mamma og lederskikkelse forsvinner.

– Nja, jeg skal ikke bli noen mamma ennå iallfall, sier Johaug til VG.

Skal ikke ta noen rolle

Johaug møtte pressen torsdag for å markere at dopingdommen er ferdigsonet. Hun har ikke tenkt å gå inn som en arvtaker til Bjørgen umiddelbart.

– Jeg gleder meg først til å komme inn på laget. Så blir det som det blir. Jeg skal ikke komme inn der og ta noen rolle, sier Johaug til VG.

Sjekk den OL-dronningen - i morgen tar hun farvel

Ut forsvinner altså en 38-åring som har vunnet åtte OL-gull og 18 VM-gull. Det ble tilsammen 41 (!) OL- og VM-medaljer.

– Sammen må vi dra det lasset her. Vi skal bli gode sammen, sier Johaug.

SAMME SPONSOR: Therese Johaug går forbi reklameplakaten med Marit Bjørgen, Birgit Skarstein og seg selv på vei inn til pressetreff torsdag. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

I utfordrende tider har Bjørgen stått frem og tatt ansvar og vært den store lederen i laget. Det var tydelig da broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen døde dagen før OL startet i 2014, og da Johaug avla positiv dopingtest.

Fylte morsrollen i laget

Og det blir ingen liten oppgave for den som skal overta «lederjobben» etter Bjørgen på landslaget.

Da Bjørgen skulle bli mamma sa tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal dette om Bjørgens egenskaper:

– Marit er individualist, men hun er først og fremst en lagspiller. Til tider er hun for snill. Hun er raus med andre, og hun tar vare på de rundt seg. Det er eksempelvis vanskelig å ta steget fra junior til senior, og det vet Marit. Derfor har hun alltid passet litt ekstra på de nye på laget. Det er jo litt trening på morsrollen, det også.

Også tidligere landslagstrener Egil Kristiansen trakk frem Bjørgens mammaegenskaper overfor lagvenninnene da det ble kjent at Marius var på vei.

– Jeg tror Marit kommer til å takle mammarollen på en utmerket måte. Jeg tror hun har lært litt av å være reservemor for en del her. Den rollen fikser hun bra. Hun er glad i unger og takler unger på en utmerket måte, det har jeg sett, sa Kristiansen.

Johaug er forberedt på hets når hun skal konkurrere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder