Magnus Carlsen skal ha sin storesøster Ellen Carlsen som lege i VM-matchen i Dubai. Hennes mann Matias L’Abée-Lund blir også en del av Team Carlsen denne gang.

Nå blir storesøster en del av Team Carlsen

DUBAI (VG) Etter at Magnus Carlsen (30) har hatt med seg nøyaktig det samme laget i sine fire foregående VM-matcher, dukker det opp nye fjes i Dubai de neste ukene.

Av 

Ole Kristian Strøm

Publisert:

Ellen Carlsen er riktignok langt fra et nytt fjes, men mens hun tidligere har vært «ferierende» VM-tilskuer og storesøster, er hun denne gang trukket inn som brorens lege.

Med seg får hun blant andre pappa Henrik og ikke minst sin mann Matias L’Abée-Lund.

– Hvordan ser du på din legerolle?

– Dette er en rolle jeg selvsagt tar svært seriøst, og har forberedt meg på ulike scenarioer man kan komme borti i løpet av en match. Likevel håper jeg at det blir minst mulig for meg å gjøre, selv om jeg forventer at det kan bli en liten sportsskade eller to blant teammedlemmene på hviledagene, svarer Ellen Carlsen.

les også

Slik følger du sjakk-VM på VGTV

BETENKT? Magnus Carlsen på pressekonferansen i Dubai onsdag.

I 2018-VM endte Carlsen med plaster over øyet etter en kollisjon med NRK-reporter Emil Gukild på fotballbanen.

– Jeg satser på at den viktigste rollen min blir å være en god støttespiller for Magnus under matchen, og da først og fremst i egenskap av å være hans søster. Det har alltid vært viktig å bidra til god og avslappet stemning mellom partiene i tidligere matcher, og det håper og tror jeg at vi i teamet skal få til i år også, sier storesøster Ellen.

les også

Magnus Carlsen kan sette ny penge-rekord: 11,7 mill.

Det betyr at disse kommer til å utgjøre Team Carlsen under hele VM-matchen (og altså er hans hjelpere på plass i Dubai, mens sjakksekundantene sitter ukjente steder i verden med sine hjerner og computere):

 • Henrik Carlsen: Manager, organisator og pappa. Har hovedrollen i Team Carlsen. Han har vært med på samtlige VM-matcher og de aller flest turneringer sønnen har spilt gjennom årene. Har fått ankelskade som gjør at VM må gjennomføres på krykker.
 • Peter Heine Nielsen: Carlsens sportslige leder, det som på sjakkspråket heter en «sjefsekundant». Har hatt denne rollen siden 2014 etter at han av etiske årsaker valgte å droppe VM-oppgjøret i 2013.
 • Ellen Øen Carlsen: Storesøster er altså utdannet lege og har faktisk vært til stede under deler av samtlige VM-matcher tidligere. Denne gang erstatter hun Brede Kvisvik som Carlsens lege.
 • Bjørn Gunnar Nesse: Hadde rollen som «bodyguard» i Carlsens første VM-match i 2013, og har siden vært en del av teamet. Har blant annet ansvaret for gjestene som kommer til Dubai.
 • Matias L’Abée-Lund: Er altså Magnus Carlsens svoger. Jurister kan som kjent brukes til det meste, og en av hans oppgaver blir å heve nivået på fotballspillet på fridagene.
 • Magnus Barstad: Det trengs ei kule til en trønder, og verdensmesterens kompis og felles fotball/basketballnerd skal være med på VM-match – for første gang som en del av teamet. Hevder at han skal styre Fantasy-laget til Carlsen underveis.
 • Eks-manager Espen Agdestein, kokk Magnus Forssell og lege Brede Kvisvik er denne gang ikke en fast del av Team Carlsen under hele kampen, men alle har meldt sin ankomst underveis i Dubai.

– Og da kunne det jo være gøy å lage noe god mat til Magnus en kveld, smiler Forssell.

– Espen har en viktig rolle som tidligere når det gjelder norske og internasjonale kontakter, sier Henrik Carlsen.

Onsdag kveld trakk Carlsen svarte brikker i det første partiet mot utfordreren. Det betyr at Nepomnjasjtsjij spiller med hvite brikker både i åpningspartiet og i det siste partiet av de i alt 14 partiene som skal utkjempes i Dubai. Til gjengjeld får Carlsen to hvite partier på rad midt i matchen. Og selvfølgelig skal begge spille like mange av hvert.

– Det er fordeler og ulemper ved begge. Jeg har selv hatt begge i VM-matcher. Kanskje det er en liten fordel å starte med hvitt, men jeg tror ikke det er stor forskjell. Kanskje er det psykologisk litt bedre å starte med hvite brikker, svarte Carlsen da han ble spurt om hva ønsket seg tidligere onsdag.

Carlsen begynte med hvitt i 2013, med svart i 2014, med hvitt i 2016 og med svart i 2018.

Publisert:

Les også

 1. Magnus Carlsen: – Trodde jeg var morsom, men jeg tok feil

  Magnus Carlsen (30) la en snedig plan for å bli kongen av hytta.
  Pluss content

Mer om

Sjakk

Magnus Carlsen

Flere artikler

 1. Magnus Carlsens skremmeskudd: – VM-teamet har jobbet masse for meg

 2. Kjempedrama etter sjansespill fra Carlsen – ny remis i VM-kampen

 3. Overrasket av forberedelsene i VM-kampen: – Helt utrolig

 4. Hemmelighetsfull Carlsen er klar: – De er gode - det er det eneste jeg kan si

 5. Sist endte alle partiene uavgjort. Nå tror ekspertene på noe helt annet.

Fra andre aviser

 1. Nå blir storesøster en del av Team Carlsen

  Aftenposten
 2. Magnus Carlsens skremmeskudd: – VM-teamet har jobbet masse for meg

  Bergens Tidende
 3. Kjempedrama etter sjansespill fra Carlsen – ny remis i VM-kampen

  Aftenposten
 4. Carlsen presset motstanderen med svarte brikker – remis i åpningskampen av VM

  Aftenposten
 5. Overrasket av forberedelsene i VM-kampen: – Helt utrolig

  Bergens Tidende
 6. Kjempedrama etter sjansespill fra Carlsen – ny remis i VM-kampen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no