Ønsker ekstraordinært idrettsting for å avklare åpenhetssaken

HARDT PRESSET: President Tom Tvedt (fremst), visepresident Kristin Kloster Aasen (venstre) og generalsekretær Inge Andersen (bak til venstre) i Norges Idrettsforbund på vei inn til sitt andre møte på kort tid med kulturminister Linda Hofstad Helleland. Dagen etter tvang Helleland idrettsforbundet til full åpenhet fra 2017. Foto: Mattis Sandblad VG

Kretsleder: – Tror de er særdeles flaue

Et enstemmig idrettsting påla idrettsstyret å ha åpenhet
på plass senest tre år før Sotsji-OL. Nå vekker innsynsnekten for årene før 2015 reaksjoner.

 • Wegard Bakkehaug
 • Magnus Braaten
 • Christer Sævig

Artikkelen er over fire år gammel

Lederen i særforbundenes fellesorganisasjon, Terje Jørgensen, synes det er uheldig at idrettsforbundet ikke fulgte opp åpenhetsvedtaket fra 2007 skikkelig.

Lederen av Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, vil at idretten skal gå drastisk til verks.

KRITISK: Knut Bjørklund i Troms Idrettskrets er skuffet over at idrettstingets åpenhetsvedtak ikke ble fulgt opp bedre. Foto: NTB scanpix

Får støtte?

Han tar nå til orde for å få i stand et ekstraordinært idrettsting.

– Sånn som situasjonen er blitt nå, skulle jeg gjerne sett et nytt ting, ja, sier han til VG.

Han er usikker på om han har støtte fra de andre kretsene i landet, men er svært misfornøyd med måten idrettsforbundet har håndtert åpenhetsdebatten.

– Idretten bør ikke si seg fornøyde med det vedtaket som idrettsstyret bestemte seg for i Førde før helgen, sier Bjørklund.

Fikk du med deg denne? NIF vedtok åpenhet: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

Der ble det vedtatt at Norges Idrettsforbund ikke kommer til å legge frem ledernes reiseregninger og detaljerte regnskap fra tiden før juni 2015, da nåværende idrettsstyre ble valgt.

– Hvorfor skal grensen gå fra juni 2015? Men vi har en utfordring, for vi er nødt til å få på plass takhøyde og en kultur der vi debatterer disse tingene. Der er vi ikke i dag. Jeg er spent på hvor mange som reiser seg når idretten er samlet på et ledermøte i slutten av mai, sier Bjørklund.

«WikiLeaks»

Bjørklund var til stede på idrettstinget, idrettens høyeste organ, i 2007. Da det ble bestemt at idrettsstyret skulle jobbe for mer åpenhet og bruke offentlighetsloven som rettesnor.

Det enstemmige vedtaket setter en aller siste frist for at åpenhet i tråd med offentlighetsloven skulle vært på plass til 2011. Det er tre år tidligere enn OL i Sotsji, der idrettsstyret nekter å gi offentligheten innsyn i pengebruken.

VG-sportens nyhetsleder: En katastrofe for omdømmet

Ansvaret for å gjennomføre idrettstingets pålegg ligger hos idrettsstyret, i samarbeid med generalsekretæren, som etter det VG får opplyst normalt har den praktiske iverksettelsesoppgaven.

– Følger ikke loven

Da VG søkte om innsyn nesten ti år etter at idretten vedtok å følge offentlighetslovens normer, nektet imidlertid ledelsen i Norges Idrettsforbund å gjøre dette.

Knut Bjørklund feller følgende dom:

– De følger ikke offentlighetsloven i det hele tatt. «Åpen time» er bare en kulisse. Formålet med mer åpenhet var å forebygge hemmelige dispensasjoner. Men vi vil vite hva pengene brukes til og hvorfor de brukes som de gjør.

Åpen time etter styremøte er et tiltak som er iverksatt, men det ble ikke innført innsynsrettigheter som følger av offentlighetslovens prinsipper i, hverken i tingperioden 2007–11 eller den påfølgende

– Nå må vi jo bruke «WikiLeaks» for å få ut informasjon om vår egen organisasjon! Idretten trodde vi fikk et nytt regime med åpenhet, sier Bjørklund.

– Selvsagt uheldig

– Tror du idrettsstyret har noe å skjule?

– Selvfølgelig. Jeg tror de er særdeles flaue. De handlet nok i rus i 2014, i festrus, fordi de følte seg så sikker på å få OL til Oslo i 2022. Det har nok kostet en del.

Fikk du med deg denne? Inge Andersen om egne reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

Terje Jørgensen, leder i særforbundenes fellesorganisasjon (SFF), forteller at ingen av deres medlemsorganisasjoner har kontaktet dem angående en innkalling til ekstraordinært idrettsting. Fordi kommunikasjonen mellom særforbundene og Norges Idrettsforbund ikke går gjennom SFF, ønsker han heller ikke å kommentere forslaget. Jørgensen er likevel ikke fornøyd med at vedtaket fra 2007 ikke er fulgt opp.

– Når et idrettstingsvedtak ikke blir fulgt opp, er det selvsagt uheldig. Vi får et klart inntrykk av at åpenheten i NIF kunne vært bedre, sier han.

Sven Even Maamoen, avtroppende leder i Akershus idrettskrets, mener et ekstraordinært ting vil være «en dyr affære».

Støtter ikke Bjørklund

– Selv foreslår jeg et utvidet ledermøte, der vi går gjennom åpenhetsutvalgets anbefalinger. Akershus idrettskrets var, som Norges største idrettsfylke, de første til å vedta full åpenhet. Vi har praktisert dette siden høsten 2007. Ledelsen i NIF oppfatter det åpenbart som et angrep når VG stiller spørsmål ved deres pengebruk. Det er synd, for dette er ikke et angrep, men helt legitime spørsmål. Allmennheten fortjener innsyn i Norges største frivillige organisasjon, sier Maamoen.

– Tom Tvedt har fått en tøff start, men han må frigjøre seg fra fortiden og innføre full åpenhet, fortsetter han.

Les mer: Northug fleiper med reiseregninger: – Mange ligger i vaskemaskinen

Roar Bogerud, leder i Buskerud idrettskrets, sier han respekterer alle avgjørelsene som er tatt, men presiserer at han er for full åpenhet. Han har ingen tro på å kalle inn til et nytt ting.

– Det er absolutt ikke et forslag vi vil støtte. Vi tar disse debattene internt, og per i dag er det ingenting som tilsier at vi skal trenge et ekstraordinært idrettsting, sier han.

VG forsøkte å komme i kontakt med Tom Tvedt gjentatte ganger søndag ettermiddag og kveld, men uten hell. Informasjonssjef Martin Hafsahl i NIF svarte VG sent søndag kveld. Konfrontert med Knut Bjørklunds ønske om et ekstraordinært idrettsting, svarer Hafsahl : – Det må han få lov til å mene. VGs oppfølgingsspørsmål blant annet om pengebruken under Sotsji-OL, svarte Hafsahl ikke på.

Les også

 1. Dette mener norske aviskommentatorer om NIF og åpenhet: «De fortsetter bare med en aura av hemmelighold»

  Klønete, tillitskrise, uforståelig. Dette er noe av det aviskommentatorer mener om Norges idrettsforbunds håndtering av…
 2. NIF vedtok åpenhet i 2007: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

  FØRDE/OSLO (VG) Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas stusser over at idrettsforbundet setter «åpenhetsstrek» i juni…
 3. Northug fleiper med reiseregninger: – Mange ligger i vaskemaskinen

  Petter Northug (30) nyter sola på Gran Canaria, men…
 4. Mollekleiv: – Kravene fra kulturministeren er meget rimelige

  Tidligere leder av NFFs etiske komité, Sven Mollekleiv (61), anerkjenner kravene kulturminister Linda Hofstad Helleland…
 5. En katastrofe for omdømmet

  Gjort er gjort og spist er spist – uansett hvor mye det er blitt spist for: Konklusjonen fra NIF-toppene er først og…
 6. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

  FØRDE/OSLO (VG) Generalsekretær Inge Andersen har ingen planer om å legge frem bilag fra før juni 2015.

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Tom Tvedt

Flere artikler

 1. 2007: Ja til full åpenhet
  2016: Nei til full åpenhet

 2. NIF fikk pålegg om åpenhet allerede i 2007

 3. Vil kaste hele NIF-styret

 4. NIF vedtok åpenhet i 2007: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

 5. Tvedt utsetter avgjørelse om åpenhet: Henter råd hos idrettstoppene

Fra andre aviser

 1. NIF fikk pålegg om åpenhet allerede i 2007

  Bergens Tidende
 2. Idrettslederen mener forbundet tvinger fram viljen sin: – Det er hinsides demokrati

  Aftenposten
 3. Flere idrettskretser krever skjebnemøte: – Dette er tragisk for norsk idrett

  Aftenposten
 4. Flere idrettskretser krever skjebnemøte: – Dette er tragisk for norsk idrett

  Bergens Tidende
 5. Idrettsforbundets krisemøte: Tom Tvedt blir sittende

  Bergens Tidende
 6. Idrettsforbundets krisemøte: Tom Tvedt blir sittende

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder