SKEPTISK: Alexander Kristoff, her avbildet på velodromen i Roubaix 2016, synes dosene med astmamedisin som brukes i langrennsmiljøet er enormt store.
SKEPTISK: Alexander Kristoff, her avbildet på velodromen i Roubaix 2016, synes dosene med astmamedisin som brukes i langrennsmiljøet er enormt store. Foto: Anders K. Christiansen VG

Kristoff om skilandslagets medisinbruk: – Overrasket over dosene jeg hørte de tok

SPORT

Den norske sykkelstjernen Alexander Kristoff (29) har selv astma, men sier han fikk hakeslepp da han hørte størrelsen på dosene som langrennsløperne angivelig tar.

Publisert: Oppdatert: 31.08.16 10:12

Denne saken er oppdatert onsdag morgen med forklaringer knyttet til sammenlikningsgrunnlaget Kristoff kommer med.

Kristoff gjør de siste forberedelsene til Tour des Fjords som starter onsdag. Det er flere syklister som også sliter med astma, og Kristoff er en av dem. Han sier at han bruker Ventolin når han er plaget, men steilet da han hørte hvor mye mange av langrennsløperne bruker.

– Jeg var overrasket over dosene jeg hørte de tok. Jeg har fått beskjed om at jeg kan ta fem puff om dagen, og de snakker om doser på 50 puff, så jeg hadde fått litt hakeslepp om jeg skulle ta 50 hver dag. Det hadde jo nesten vært en hel boks, så sånn sett ble jeg litt overrasket, sier Kristoff til TV 2.

Han sikter til doseringen Norges skiforbund benyttet i forstøverapprat for å medisinere Martin Johnsrud Sundby.

Det er imidlertid viktig å vite følgende: I kjølvannet av at han ble utestengt for oveskredet grense av astmamedisin under to renn for to sesonger siden, kom det frem at skilandslagets lege forholdt seg til en forskningsstudie som viste at 90 prosent av medisinen aldri nådde kroppen på utøveren ved bruk av et slikt apparat.

CAS konkluderte med at regelen må tolkes slik at det er mengden medisin som tilføres apparatet og ikke hvor mye som innhaleres i kroppen som er det avgjørende for regeltolkningen.

Selv om WADA ikke er enig i Norges skiforbunds tolkning av at 90 prosent av innholdet forsvinner ved bruk av forstøver, er det utvilsomt at en betydelig del av innholdet aldri når svelget på brukeren.

Kommentar: Taushetstrøbbel for astmagransking

Kristoff tror astmamedisin er mer utbredt i langrennssporten fordi utøverne er mer eksponert for kulde. Kristoff forstår godt at Martin Johnsrud Sundby fulgte rådene han fikk fra landslagets medisinske apparat, noe som har ført til at han er utestengt.

– Sykkelsporten har et dårlig rykte, og det er fortsatt folk som jukser i sykkelsporten, så det skal vi ikke glemme, men jeg tror det er problemer i mange andre sporter også. Så man må se på seg selv i andre sporter. Men denne saken er ganske spesiell. Sundby har jo fått lov av lagledelsen. De mente det var lov, men så viste det seg at det ikke var lov likevel. Man må jo vite reglene selv, men om mine leger hadde sagt at jeg skulle ta de dosene, så hadde jeg stolt på det. Man stoler jo på de rundt seg, sier Kristoff.

Les også: Kan få skjelvinger av astmamedisin

Her kan du lese mer om