PEKER PÅ TEMPOKONGEN: Lance Armstrong mener fersk gullvinner i Rio, Fabian Cancellara (t.h.) er mannen som skjuler seg bak dekknavnet Luigi i papirene til dopinglegen Eufemiano Fuentes. Foto: AP og Reuters

Armstrong kobler OL-vinner til dopinglege

Amerikaneren til VG: – Selvfølgelig er han «Luigi»

Fuentes-kunde: – Cancellara bør gå i seg selv

RIO DE JANEIRO (VG) Fabian Cancellara (35) syklet inn til OL-gull på onsdag. Nå kobles han til en livstidsutestengt dopinglege - av Lance Armstrong (44).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Så fort den sveitsiske tempokongen hadde trillet over målstreken på Copacabana, skrev Lance Armstrong ett ord på nettsamfunnet Twitter: «Luigi!».

Det er et av dekknavnene som er funnet i papirene til den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes. Cancellara har konsekvent nektet for at han er kunden bak dette navnet.

VG kontaktet Armstrong og ba ham utdype meldingen sin. I en epost svarer amerikaneren følgende:

«Det er ikke meg du burde spørre. Spør Botero. Spør Jörg Jaksche. Spør Mancebo. Spør Sevilla. Spør Hamilton. Men selvfølgelig er han Luigi.»

Armstrong benyttet aldri Fuentes' tjenester. Han holdt seg til dopinglegen Michele Ferrari.

– Takk for interessen for Fabian, men hverken han, den sveitsiske olympiske komite eller sykkelforbundet ønsker å kommentere uttalelsene, skriver presseattachéen til den sveitsiske OL-troppen, Alexander Wäfler, til VG.

Så du denne? Mener norske sykkelprofiler tier om doping-info

KONTROVERSIELL: Dopinglege Eufemiano Fuentes. Foto: Dani Pozo Afp

VG var – på Armstrongs oppfordring – i kontakt med Jörg Jaksche torsdag ettermiddag, norsk tid. Den tidligere proffsyklisten har innrømmet at han var én av mange titalls syklister som fikk dopinghjelp av Eufemiano Fuentes før Operation Puerto-skandalen eksploderte før Tour de France i 2006.

Jaksche syklet i likhet med Cancellara – og Kurt Asle Arvesen – i CSC-laget til Bjarne Riis. De to var imidlertid ikke samtidig i laget.

– Fabian syklet for Mapei, Fassa Bortolo og Saxo (CSC, journ. anm.) Det er ikke akkurat førstevalget ditt dersom du ønsket deg en ren sport. Cancellara burde gå en runde med seg selv om sin egen fortid og lagene sine, sier tyskeren.

Jaksche vil ikke svare på direkte spørsmål om han møtte Cancellara hos Fuentes, men sier: – Han er en fin fyr, men snakker mye dritt tatt i betraktning sin egen fortid.

Så du denne? Kaggestad: – Åpenbart systematisk doping i CSC

HAR INNRØMMET DOPING: Jörg Jaksche. Foto: Brynjar Skjærli VG

Det var bare timer før Tour de France skulle starte i 2006 at den såkalte «Operasjon Puerto»-skandalen rystet en hel idrettsverden: Spansk politi hadde stormet kontorene til legen Eufemiano Fuentes.

Flere hundre blodposer ble konfiskert. Ut av Tour de France forsvant stjerner som Ivan Basso og Jan Ullrich. Senere ble også Alejandro Valverde dømt for brudd på dopingreglene etter å ha blitt avslørt som Fuentes-kunde.

Kurt Asle Arvesen i fjor: – Lei av disse samtalene

Noen kodenavn på blodposene har man aldri klart å nøste opp i. «Luigi» er altså ett av dem.

2010: Her sykler Lance Armstrong foran Fabian Cancellara (i gult) under Sveits rundt i 2010. Foto: Reuters

Cancellara ble allerede for tre år siden koblet til navnet, etter at Tyler Hamilton lot seg intervjue av Cyclingnews. Cancellara avviste den gangen enhver kobling til dopingbruk. Sveitseren hadde aldri besøkt Fuentes, understreket han.

Både Hamilton og Cancellara benyttet seg av legen Luigi Cecchini mens de syklet for Bjarne Riis i CSC-laget.

Hamilton har også sagt at Bjarne Riis personlig satte ham i kontakt med dopinglegen Eufemiano Fuentes. Riis har senere innrømmet at han var klar over dopingen blant egne ryttere, uten at han grep inn.

De konfiskerte blodposene fra Operasjon Puerto skal foruten flere titalls sykkelryttere tilhøre idrettsutøvere fra en rekke idrettsgrener. I ti år har de ligget lagret på et sykehus i Barcelona, mens advokatene har kranglet om hvorvidt dopingjegerne skal få lov til å analysere dem.

Les også: Jaksche - Om Arvesen sier han ikke skjønte at det var mulig å få doping i CSC, så er ikke det troverdig

Saken ble endelig avgjort tidligere i år, og prøver fra blodposene er nå sendt til både WADA og Det internasjonale sykkelforbundet.

PS! Fabian Cancellara vant også tempogull i 2008.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder