HER SKJER DET: Hikaru Nakamura berører konge-brikken, skjønner umiddelbart at det er en tabbe, men får beskjed av dommeren at han må flytte den. Dermed tapte han for Levon Aronian. Foto: worldchess.com

Super-tabbe av Carlsens rival: Tok på kongen og måtte flytte

Hikaru Nakamura (28) tok i kongebrikken sin – og innså at det var en stor feil. Men det var for sent, og amerikaneren tapte for Levon Aronian (33) i kandidatturneringen i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november.– En klassisk nybegynnerfeil, sier Tarjei J. Svensen, som har nettsiden mattogpatt.no.
– Flere stormestere har på nettet hevdet at stillingen var remis før den store tabben, forteller Carlsen-manager Espen Agdestein.

Carlsen tar det piano: Ikke opptatt av filmen om meg selv.
– Det var et virkelig drama som må ha vært en forferdelig opplevelse for Nakamura, som hadde forsvart seg heroisk i lang tid. Spesielt med tanke på viktigheten av denne turneringen og dette partiet, sier Agdestein.

Delt ledelse

Aronian ligger nemlig i delt ledelse med Sergej Karjakin når seks runder er unnagjort i «VM-kvalifiseringen». Samtidig ligger Nakamura – etter kjempetabben – på sisteplass av de åtte deltagerne.

TABBE: Hikaru Nakamura (t.h.) tabbet seg ut og tapte mot armeneren Levon Aronian. Aronian er dermed i delt ledelse i kandidatturneringen i Moskva. Foto: Evgeny Pogonin ,


– Du har lov til å være borti en brikke uten å flytte den, men det gjelder bare hvis ikke intensjonen var å flytte. At du bare skulle rette på brikken. Men hvis intensjonen var å flytte, så må du flytte den, sier Tarjei J. Svensen.

Les også: Magnus Carlsen: Disse kan bli min VM-motstander.
På TV-bildene ser det ut som Nakumura innser feilen. Så følger en liten pause der Aronian rister på hodet og fekter med armene, og dommeren tilkalles. Nakamura får beskjed om å flytte kongen, mens det var tårnet han burde ha flyttet.

Trodde ikke på Nakamura

– Det er bare Nakamura som kan finne på noe slikt, ler Svensen.
Magnus Carlsen sa på forhånd til VG at han ikke trodde Hikaru Nakamura kom til å vinne turneringen. Han pekte på Aronian, Karjakin og Fabiano Caruana som favorittene. Det kan se ut som verdensmesteren vet hva han snakker om.

Nakamura og Carlsen er kjent som bitre rivaler ved sjakkbrettet. Amerikaneren har flere ganger vært stor i kjeften mot verdensmesteren. For ett år siden uttalte Carlsen til VG at Nakamura «vinner Mikke Mus-turneringer».

Les også: Håper New York gir rekordpott for Carlsen.
– Ja, Nakamura og Veselin Topalov ligger nå to poeng bak Aronian og Karjakin, så det ser stygt ut for dem, sier Svensen.
Aronian og Karjakin har fire poeng, mens Viswanathan Anand på 3. plass har 3,5. Den indiske veteranen vant torsdag over Peter Svidler.

VM-matchen går i New York i november. Det er tredje gang Magnus Carlsen spiller om VM-tittelen. Han vant første gang over Viswanathan Anand i 2013, så gjentok han bedriften i 2014. Heretter skal VM-matchene spilles i en toårs syklus.
PS: Hvis du vil se TV-sending fra partiene i kandidatturneringen, kan du gå inn på http://direkte.vg.no/ og velge parti.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder