SLITER: Magnus Carlsen har vært i langt bedre form enn det han er for tiden. Her slår han ut med armene under lynsjakk-VM i Berlin i oktober. Til høyre er franske Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Robert Schlesinger , NTB Scanpix

Carlsen med sjokktap for verdens 357. beste spiller

Verdensmesteren har tapt ti ganger i 2015

Magnus Carlsen (24) får det ikke til å stemme under lag-EM i sjakk. Etter tre partier står han fortsatt uten seier.

  • Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Selv om det norske laget slo Sveits i sjakkmesterskapet tirsdag, sto Yannick Pelletier, rangert som nummer 357 i verden, for et solid sjakksjokk. Pelletier slo verdensmester Magnus Carlsen etter at den norske 24-åringen gjorde en grov feil.

– Jeg var under press i hele partiet, så da han bukket (ga bort seieren, journ. anm.) ble jeg veldig lettet, sa Yannick Pelletier etter å ha vunnet, ifølge sjakkbloggen.no.

Hurtigsjakk-VM: Forsvarte tittelen

Nettstedet skriver at det er tredje gang sveitseren slår Magnus Carlsen. Pelletier gjorde det samme i 2005 og 2007, og står nå med tre seirer på ti partier mot nordmannen.

Mister ratingpoeng

Tapet mot Pelletier i lag-EM på Island var Magnus Carlsens andre tap i turneringen. Også i sitt første parti tapte 24-åringen, mot Levon Aronian. I parti nummer to møtte Carlsen danske Sune Berg Hansen, verdens 359. beste spiller. Der ble det remis.

Sjakkens Champions League: Carlsen kan fortsatt vinne

Som følge av de svake resultatene må Magnus Carlsen tåle et stort fall på den liveoppdaterte ratinglisten. To tap og en remis gjør at verdensmesteren ligger an til å miste 18 poeng i øyeblikket. Det betyr at han vil være nede på 2832 poeng, det laveste han har hatt siden 2011, ifølge sjakkbloggen.no.

Bulgarske Veselin Topalov er i underkant av 30 poeng bak Carlsen som nummer to i verden på den uoffisielle rangeringen.

Kan bli Grand Chess Tour-mester

I oktober spilte Magnus Carlsen for å forsvare VM-titlene i hurtig- og lynsjakk. Hurtigsjakk-tittelen beholdt han, men i lynsjakk bommet Carlsen grovt da det gjaldt som mest.

I desember skal nordmannen spille den tredje, og siste, turneringen i det som blir kalt sjakkens Champions League, Grand Chess Tour. I London Chess Classic avgjøres sammenlagtvinneren. Etter en mislykket Norway Chess-turnering, gjorde annenplassen i Sinquefield Cup at Carlsen fortsatt kan ta seieren totalt.

PS: Onsdag er det hviledag i lag-EM. Torsdag møter Norge og Magnus Carlsen Ungarn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder